Procter & Gamble

US7427181091
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
73,80 USD 20/04/2018 22:04 New York
-1,15 USD (-1,53 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
74,95 94,40  52 weken min max
-25,13 % Rendement 1 jaar
3,72 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Aandeelhoudersactivist drijft druk op Procter & Gamble op 7 maanden geleden - woensdag 13 september 2017
  Nelson Peltz wil een reorganisatie in 3 entiteiten en een zetel in de raad van bestuur. De groep is helemaal niet happig.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  De activistische aandeelhouder Nelson Peltz wil P&G tot betere prestaties dwingen 8 maanden geleden - woensdag 2 augustus 2017
  Of hij in dat opzet zal slagen, is twijfelachtig. De omzetgroei van het concern blijft mager.

  Het stijgingspotentieel van het aandeel is beperkt.
  HOUDEN.

  In juni 2013 (omzetpiek) bedroeg de bedrijfsmarge 17,2%. Eind juni 2017 klokte ze af op 21,5%. Die vooruitgang is te danken aan de verkoop van weinig rendabele activa, kostenbesparingen, en hogere verkoopprijzen voor een aantal sterke merken. Tegen 2021 wil P&G nog meer kostenbesparingen realiseren (10 miljard USD of 3,80 USD per aandeel vóór belastingen). Maar volgens sommige aandeelhouders is dat onvoldoende, en gaat het vooral niet snel genoeg. Dat is ook de mening van de 75-jarige Nelson Peltz, die via zijn investeringsfonds Trian 1,5% van het kapitaal van de levensmiddelenreus verwierf en een plaats wou in de raad van bestuur, maar recentelijk nul op zijn rekest kreeg. Het is waar dat de geleverde inspanningen niet volstonden om de groei te relanceren (over het boekjaar dat eindigde op 30/06 bedroeg de omzetgroei slechts 2%, t.o.v. een gemiddelde van 4% over de voorbije 10 jaar). De kostenbesparingen zullen o.a. worden benut om innovaties te financieren en de verkoop van diverse topmerken te ondersteunen. We handhaven onze winstprognoses op 4,20 USD per aandeel voor het huidige boekjaar en op 4,35 USD voor het volgende.

  Koers op het moment van de analyse: 91,10 USD

  De Amerikaanse groep Procter & Gamble commercialiseert over de hele wereld tal van merken van cosmetica, producten voor verzorging en hygiëne, wasmiddelen en producten voor huishoudelijk onderhoud.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Procter & Gamble publiceert zijn kwartaalresultaat 1 jaar geleden - maandag 23 januari 2017
  Het is beter dan verwacht.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

   

  De groep verhoogt haar omzetgroeivooruitzichten op vergelijkbare basis maar verlaagt ze rekening houdend met de wisselkoerseffecten, afstotingen en overnames. Wij handhaven onze winstramingen.

   

  Koers op het moment van de analyse: 87,45 USD

   

  De Amerikaanse groep Procter & Gamble commercialiseert over de hele wereld tal van merken van cosmetica, producten voor verzorging en hygiëne, wasmiddelen en producten voor huishoudelijk onderhoud.

   

   

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Procter & Gamble fuseert schoonheidsmerken met Coty 1 jaar geleden - dinsdag 20 september 2016

  Procter & Gamble (P&G) stelt zijn aandeelhouders voor om een deel van of al hun aandelen P&G in te ruilen voor aandelen Coty (noteren aan de beurs van New York), en dat met een korting van 7 %.

  Al in juli 2015 deed de Amerikaanse multinational Procter & Gamble, actief in courante consumptiegoederen (vooral hygiëne- en schoonheidsproducten) de aankondiging dat hij een 40-tal van zijn schoonheidsmerken (cosmetica en parfums, o.a. Wella, Gucci en Hugo Boss) zou fuseren met de beautygroep Coty (bekend van o.a. Davidoff en Calvin Klein). Die fusie had op fiscaal vlak heel wat voeten in de aarde en is nu eindelijk officieel gelanceerd.
  GA NIET IN OP HET BOD. SPECULEER NIET OP DE KORTING.

   

  In de praktijk

  Eigenlijk gaat het om een afstotingsoperatie van minder strategische merken van P&G, maar door dit in de vorm van een fusie te doen, bespaart P&G zichzelf een forse duit aan belastingen. Concreet zal P&G de merken die het van de hand doet, transfereren naar een speciaal hiervoor opgericht dochterbedrijf, Galleria. P&G gaat daarvoor 409,7 miljoen aandelen Galleria uitgeven. Op het moment dat de operatie definitief voltooid wordt (datum nog niet gekend), zal Galleria dan fuseren met Green Acquisition Sub, eveneens een “gelegenheidsdochter”, maar dan 100 % van Coty.

  Procter & Gamble biedt zijn aandeelhouders de kans om 1 dollar aan P&G-aandelen in te wisselen voor zowat 1,075 dollar aan Galleria-aandelen, die bij de voltooiing van de operatie automatisch omgezet worden in aandelen Coty (de aandeelhouders ontvangen geen Galleria-aandelen). Voor Amerikaanse ingezetenen is de operatie vrij van belastingen, Europeanen zouden wel belast kunnen worden. Alles bij mekaar komt het inruilbod neer op de kans om Coty-aandelen te verwerven met een korting van ± 7 %. Het bod eindigt op 29 september.

  Wees u ervan bewust dat, afhankelijk van de koersevolutie van P&G en Coty rond de einddatum van het bod, het cijfer van 1,075 nog kan slinken en in het slechtste geval zelfs lager kan zijn dan 1!

  Neem niet deel aan het bod

  – Ten eerste is het aandeel Coty niet interessanter gewaardeerd dan dat van P&G.
  – Ten tweede biedt P&G een dividendrendement van 3 %, een stuk meer dan de 1 % bij Coty, al is die groep wel van plan om zich in de toekomst guller te tonen.
  – Ten derde torst Coty een zware schuldenlast en is de groep financieel minder solide dan P&G.
  – En ten vierde is Coty alleen aanwezig in schoonheidsproducten en dus qua activiteiten minder gediversifieerd dan P&G. Die schoonheidssector is minder florissant dan men misschien zou denken en in het laatste boekjaar van het bedrijf zag Coty de omzet in twee van zijn drie divisies (parfums en skin & body care) dalen.
  – Tot slot zouden we ook niet uitgaan van een korting van 7 %. Gezien het lage aantal aandelen Galleria dat beschikbaar is t.o.v. het aantal inruilbare P&G-aandelen (409,7 miljoen t.o.v. ± 2700 miljoen stuks) is de kans groot dat men zal overintekenen op de operatie, en in dat geval past P&G een proratasysteem toe. Dat betekent dat u als aandeelhouder riskeert uiteindelijk slechts een handvol Coty-aandelen te krijgen, waarvoor ons advies bovendien "verkopen" luidt. Gezien de kosten die aan de operatie verbonden zijn, is het sop de kool niet waard. Als u minder dan 100 aandelen P&G bezit, en u al uw aandelen binnenbrengt voor het omruilbod, dan zult u niet onderworpen worden aan het proratasysteem, maar ook dan is het sop de kool niet waard (te weinig aandelen).

  Hou uw aandelen Procter & Gamble bij

  Heel deze operatie biedt P&G de kans om een stap voorwaarts te zetten in de hercentrering van zijn activiteiten en om zich te ontdoen van een rist merken die onvoldoende rendabel zijn. De groep zal maar een beperkt aantal merken in de beautysector meer overhouden, maar dat is dan ook een domein waarin P&G niet slaagde om zich voldoende te ontwikkelen.

  De verkoop van minder rendabele activa, waarmee P&G in 2014 is gestart, begint trouwens vruchten af te werpen, zoals blijkt uit de solide resultaten voor het 4de kwartaal van boekjaar 2015/-16. De omzet daalde weliswaar met 8 % door toedoen van wisselkoerseffecten, maar op vergelijkbare basis klom hij 2 % hoger en de winst per aandeel steeg met 23 % (op vergelijkbare basis) dankzij een verbetering van de marges.

  Die trend zal zich wellicht doorzetten, mede ook door deze operatie met Coty, en zal ook ondersteund worden door het in 2012 gelanceerde kostenbesparingsprogramma (10 miljard USD over 5 jaar). Die kostenbesparingen zullen deels gebruikt worden om te investeren in innovatie, wat geen overbodige luxe is gezien de scherpe concurrentie. Zo heeft die andere reus, Unilever, recentelijk de Amerikaanse website Dollar Shave Club overgenomen, en lijkt hij de strijd te willen aanbinden met Gillette, het mythische scheermesjesmerk van Procter & Gamble. Voor P&G mikken we op een winst per aandeel van 4 USD in boekjaar 2016/17 (exclusief overdrachts-meerwaarde op Coty-deal) en van 4,20 USD voor 2017/18.

   

  Koers van Procter & Gamble op het moment van de analyse: 88,37 USD

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Procter & Gamble: too big to grow? 1 jaar geleden - vrijdag 17 juni 2016

  Al voert de Amerikaanse groep een succesvolle hercentrering door, toch moet ze nog bewijzen dat ze in staat is haar groei op te vijzelen.

  Tegen de huidige koers is het aandeel niet interessant. Wel mag u het

  HOUDEN.

   

  Moeilijke context

  Sinds de crisis van eind 2008 ging de groep trager groeien. De houding van de consument is immers veranderd. Zo zijn bekende merken nog steeds min of meer populair, maar is de consument vooral geïnteresseerd in redelijk geprijsde producten. Ook is hij niet bereid meer te betalen voor een bepaald product als het zich onvoldoende onderscheidt van de concurrentie. Procter & Gamble (P&G) heeft er helaas langer over gedaan om dit te snappen.

   

  Daar de groep haar omzet grotendeels buiten de VS boekt, lijdt ze onder de sterke dollar. Ter compensatie trekt ze haar verkoopprijzen op (+1 %, +3 % en +2 % in de loop van de 3 laatste kwartalen). Hierdoor ging de bedrijfsmarge 21,6 % hoger over het voorbije kwartaal (t.o.v. 19,2 % een jaar voorheen). Ook werd de marge gestut door de hercentrering op de dynamischere en/of winstgevendere merken en de inspanningen om de efficiëntie op te drijven.

   

  Nood aan innovatie

  Momenteel wordt Procter & Gamble nog steeds aanzien als een goedehuisvaderaandeel. Ook de regelmatige dividendverhoging speelt in het voordeel van het aandeel. Op langere termijn zal ondanks de kostenbesparingen en de verkoop van minder dynamische activa echter meer nodig zijn om het aandeel te stutten. Zo zal de groep om de verkochte volumes op niveau te houden of op te drijven, moeten innoveren. In afwachting zal ze hoogst waarschijnlijk een lagere omzetgroei boeken dan weleer (+1 % op vergelijkbare basis over het afgelopen kwartaal, t.o.v. gemiddeld +4 % over de laatste 10 jaar). Gevolg: het laatste kwartaaldividend ging amper 1 % hoger, een teleurstelling voor de belegger.

   

  De groep is danig groot dat ze tegenwoordig moeilijk te beheren is. De nieuwe CEO dient het bedrijf dan ook opnieuw op de rails te krijgen. Mogelijks is een opsplitsing van de activiteiten een oplossing. Niettemin blijft de groep goed draaien en financieel stevig in haar schoenen staan. Tegen de huidige koers raden we u echter aan niet te kopen maar te houden.

   

  Koers op het moment van de analyse: 83,41 USD

   

  De Amerikaanse groep Procter & Gamble commercialiseert over de hele wereld tal van merken van cosmetica, producten voor verzorging en hygiëne, wasmiddelen en producten voor huishoudelijk onderhoud.

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 94,40 USD
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 74,95 USD
ISIN-code US7427181091
Beurs New York
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 0,54
Volatiliteit 13,04 %
Aantal bestaande aandelen 2.550.014.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 191,12 USD
Sector Consumptiegoederen
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 660.733 USD
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (USD)

2017-18 (e) 2016-17 2015-16 2014-15
Dividend 2,79 2,70 2,66 2,59
Courante winst 4,00 3,80 3,80 3,16
Nettowinst 4,00 5,80 3,80 2,50
Courante cashflow 5,15 4,86 4,90 4,25
Netto cashflow 5,15 6,87 4,90 3,60
EBIT 5,55 5,37 4,98 4,35
EBITDA 6,70 6,46 6,12 5,50
Boekwaarde 22,80 21,61 21,49 22,99
Tastbare boekwaarde 4,95 4,11 4,87 5,56

Prestaties (in euro)

Procter & Gamble Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -17,86 % -4,72 % -5,26 %
Rendement 6 maanden -20,19 % -1,84 % 0,77 %
Rendement 1 jaar -25,13 % 1,25 % -0,19 %
Rendement 5 jaar 2,84 % 6,02 % 12,87 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016-17 2015-16 2014-15 2013-14
Pay out 47,99 % 72,53 % 103,70 % 58,45 %
Current ratio 0,88 1,10 1,00 0,94
Return on equity 17,87 % 17,88 % 13,72 % 16,46 %
Total return on equity 27,32 % 17,88 % 10,86 % 16,46 %
Brutomarge 49,99 % 49,60 % 49,03 % 49,77 %
Nettomarge 23,69 % 16,24 % 9,37 % 13,94 %
EBIT marge 21,45 % 20,58 % 15,46 % 18,24 %
EBITDA marge 25,78 % 25,30 % 19,57 % 21,95 %
Belastingvoet 16,58 % 23,96 % 28,99 % 21,51 %
Gearing 29,50 29,75 29,72 35,34
Eigen vermogen/ Balanstotaal 46,32 % 45,61 % 48,69 % 48,50 %

Beursgegevens per aandeel

2017-18 (e) 2016-17
Dividendrendement 3,72 % 3,60 %
Koers/ Courante winst 18,74 19,74
Koers/ Courante cashflow 14,55 15,43
Koers/ Boekwaarde 3,29 3,47
Koers/ Tastbare boekwaarde 15,14 18,25
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 7,06 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
procter-gamble
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden