Philips NL0000009538

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
31,35 EUR 30/05/2017 12:42 Amsterdam
-0,14 EUR (-0,43 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
21,01 33,34  52 weken min max
32,60 % Rendement 1 jaar
2,54 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Keuzedividend bij Philips 2 uur geleden - dinsdag 30 mei 2017
  De groep keert over boekjaar 2016 een brutodividend uit van 0,80 EUR per aandeel.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Philips rondt zijn transformatie af om een speler te worden in de gezondheids- en welzijnssector 2 maanden geleden - vrijdag 31 maart 2017
  Het moment dus om dit meer dan 125 jaar oud bedrijf onder de loep te nemen.

  Het aandeel van Philips is volgens ons echter niet koopwaardig.
  Want al zijn de vooruitzichten volgens ons degelijk, de koers houdt hier ruimschoots rekening mee. En de groep kon nog niet bewijzen dat ze het vertrouwen van de aandeelhouders waard is.
  VERKOPEN.

   

  Grandeur en decadentie

  Philips werd opgericht in 1891 als een gloeilampenfabrikant. Sindsdien is de groep sterk geëvolueerd: zo produceerde ze al radiotoestellen, tv's, audiocassettes, cd-roms... Eind de jaren 80 was de groep actief op het vlak van consumentenelektro, informatica, muziek, gezondheid... Talrijke en uiteenlopende domeinen dus die niet al altijd even winstgevend waren. Tegen dan was het bedrijf gigantisch geworden en had het 300.000 personeelsleden in dienst. Tot het plots aan de rand van de afgrond stond.

  Philips moest noodgedwongen herstructureren en verlieslatende divisies van de hand doen. Een transformatie die het in de loop van de jaren 2000 verder onderging. Desondanks kon ze nog nieuwe markten aanboren (dvd's, scheerapparaten). Uiteindelijk beet ze haar tanden stuk op 3 domeinen: verlichting, consumentenproducten (scheerapparaten, tv's...) en gezondheid (medische beeldvorming…).

   

  Onvoldoende

  Sinds een paar jaar wil Philips zich verder heruitvinden. Hierbij tracht het zich stilaan te ontdoen van de verlichting en consumentenelektronica.

  – De groep trok zich in 2 fases terug uit de productie van tv-toestellen: in 2012 werd de tak in een joint-venture ondergebracht. In 2014 werd ze volledig afgestoten.
  – Begin 2013 was er sprake van een afstoting van de audiotak aan het Japanse Funai maar uiteindelijk werd het overnameproject afgeblazen omdat de partijen het niet eens konden worden over de prijs. De tak werd vervolgens ondergebracht in een nieuwe entiteit, Woox Innovation, die in 2014 tegen een vrij lage prijs aan Gibson werd verkocht.
  – Voor de verlichting werd vruchteloos naar een overnemer gezocht. De tak werd in 2016 naar de beurs gebracht onder de naam Philips Lightning (waarvan Philips 55% aanhoudt).
  – De afstoting van de verlichtingscomponenten (Lumiled) zal dit halfjaar worden afgerond. Wel moest Philips de prijs met 40% verlagen en houdt het een belang aan van 19,9%.

   

  Op naar de Gezondheid

  Philips mikt in de toekomst op de stijging en vergrijzing van de wereldbevolking en de toenemende focus op zelfzorg. Bijgevolg versterkte het zich al in deze sectoren door overnames te doen (Respironics, Volcano) en partnerships aan te gaan (Image Stream Medical, Qualcomm). In 2016 waren de gezondheidsactiviteiten (of activiteiten die hieraan gelinkt zijn) goed voor 71% van de verkopen en 87% van de bedrijfswinst. Deze activiteiten kunnen in 3 segmenten worden onderverdeeld.

  – Lichaamszorg en welzijn: scheerapparaten, elektrische tandenborstels, ademhalingstoestellen (slaapapneu) maar ook huishoudapparaten (koffie-toestellen…). Rekening houdend met de inspanningen om te innoveren en de gevoerde marketingcampagnes, biedt dit segment het hoogste groeipotentieel. Probleem is dat de divisie allerlei producten telt die onderling weinig synergieën genereren. En al gaan bepaalde producten vlot over de toonbank en zijn ze winstgevend, tegelijk moeten ze opboksen tegen een sterke concurrentie. En hoewel Philips kan rekenen op zijn naambekendheid en het zich a.d.h.v. zijn nieuwe producten van de concurrentie kan onderscheiden, toch blijft het klantenbestand vrij beperkt.
  – Behandelingen & diagnoses: scanner, echografieën, röntgenstralen.
  In dit segment worden het meest kosten bespaard en dikken de marges aan. Wel heerst op die markt veel concurrentie (Siemens, General Electric).
  – Slimme zorgen en medische informatica: het monitoren van patiënten, defibrillators, informaticadiensten. Dit segment wordt geboost door de toenemende populariteit van toepassingen m.b.t. zelfzorg. Wel heerst ook hier een geduchte concurrentie (IBM, Alphabet, Apple..) en loopt in de VS een onderzoek naar de defibrillators van de groep. De financiële impact hiervan is nog ongekend.

   

  Een nieuwe start?

  Het aandeel bracht de laatste 20 jaar weinig op (de gemiddelde jaarlijkse return sinds 2000 bedraagt 1,7%). En niets wijst erop dat dit zal veranderen. Wel tipt Philips voor de volgende 3 à 4 jaar op een omzetstijging van 4 à 6% (vergelijkbare basis) en hogere marges. Gezien de talrijke overnames waarvan de integratie nog niet is afgerond, behoudt Philips naar eigen zeggen nog een zekere marge om 1,30 EUR per aandeel te besparen (voor belastingen). Bijgevolg mikken we op een winst per aandeel van 1,7 EUR in 2017 en 1,8 EUR in 2018.

  Maar het Amerikaanse onderzoek naar defibrillators zaait nog meer twijfel rond de betrouwbaarheid van de kwaliteitscontroles van de groep (2e maal dat Philips door een dergelijke kwestie in opspraak komt). Bovendien waren de laatste overnames duur en hun winstcijfers soms onder de verwachtingen (forse afwaarderingen bij Respironics, onzekerheid rond Volcano).

  Koers op het moment van de analyse: 30,00 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Philips verkoopt Lumiled 5 maanden geleden - maandag 19 december 2016
  De groep heeft een koper gevonden voor haar dochterbedrijf.

  Het aandeel Philips is nog steeds duur.
  VERKOPEN.

   

  Philips heeft een koper gevonden (een Amerikaans investeringsfonds) voor 80,1% van Lumiled, zijn filiaal in verlichtingscomponenten, waarvan de verkoop aan een Chinese investeerder begin 2016 werd tegengehouden door de Amerikaanse autoriteiten. Wel moest de groep zich tevreden stellen met een 40% lagere prijs.

   

  Koers op het moment van de analyse: 27,99 EUR

   

  Philips is een Nederlands bedrijf dat zich verder herstructureert. De groep kondigde de afsplitsing van de lichttak aan om opnieuw te focussen op de gezondheid (medische apparatuur...), lifestyle (consumentenelektronica,...).

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Philips: kwartaalresultaat 7 maanden geleden - vrijdag 28 oktober 2016

  Aangename verassing.

  Het aandeel is duur.
  VERKOPEN.

   

  De kwartaalwinst per aandeel is aangenaam verrassend (+20 %) dankzij de tak gezondheidszorg (+5 %) en de aangedikte marges. Geruststellend nieuws rekening houdend met de aanhoudende moeilijkheden in de tak verlichting. De toekomst van de groep blijft echter troebel.

   

  Koers op het moment van de analyse: 27,27 EUR

   

  Philips is een Nederlands bedrijf dat na een lange herstructurering actief is in de gezondheid, de consumentenlevensstijl en de verlichting.

   


  Deel dit artikel

 • Analyse
  Philips: verlichting trekt naar de beurs 1 jaar geleden - vrijdag 20 mei 2016

  Daar Philips geen koper kon vinden voor zijn verlichtingsdivisie (wereldwijd grootste fabrikant van gloeilampen), besloot het de tak onder de naam Philips Lighting naar de beurs te brengen.

  De toekomst van Philips Lighting is erg onzeker en de prijs per aandeel is niet echt aantrekkelijk.
  Voor het aandeel van Philips Lighting geldt: VERMIJDEN.
  Voor het aandeel van Philips geldt: VERKOPEN.

   

  In de praktijk

  Philips zal 25 % van zijn verlichtingsdivisie onder de naam Philips Lighting naar de beurs brengen. De groep geeft 37,5 miljoen aandelen uit tegen 18,50 à 22,50 EUR per aandeel. De opgehaalde inkomsten zullen worden geïnvesteerd in de takken gezondheidszorg en consumentenlevensstijl. De intekenperiode loopt van 16 tot 25 mei (voor Nederlandse beleggers). Het aandeel zal vanaf 27 mei op Euronext Amsterdam noteren.

   

  Uitdagingen in de verlichting

  De verlichting van Philips is geen bloeiende activiteit. En al doen de verkopen van de led-verlichting het erg goed (1e kwartaal: +27 %), tegen 2020 zal hun verkooprijs wellicht met 50 % afnemen door de strenge concurrentie. Daarnaast verloren de verkopen van de klassieke en meer winstgevende gloeilampen in het 1e kwartaal nog maar eens 20 %. De marges van Philips Lighting opkrikken wordt dus geen makkelijke klus gezien de concurrentie. Ook zullen maar weinig Philips Lighting-aandelen in omloop zijn, waardoor het aandeel mogelijks moeilijk verhandelbaar zal zijn.

   

  Noodoplossing

  In september 2015 kondigde de groep aan dat ze zich uit de verlichting wilde terugtrekken en op zoek was naar een interessante kandidaat-koper. Nu behoudt ze toch 75 % van de tak, waarvan ze zich naar eigen zeggen over een periode van een paar jaar zal ontdoen na de nodige herstructureringen. Een kronkelig parcours die de hercentrering op gezondheidszorg en consumentenlevensstijl zou kunnen verstoren, waardoor ze haar ambitieuze margedoelstelling in deze divisies mogelijks niet zal bereiken. Ook moet ze nog haar filiaal Lumiled (verlichtingscomponenten) afstoten, waarvan de verkoop eerder door de VS werd tegengehouden. De afstoting is voorzien voor het 2e kwartaal maar niets is minder zeker. Ook zal de oorspronkelijke prijs wellicht moeten worden verlaagd daar de situatie er sindsdien op achteruit ging. 

   

  Koers op het moment van de analyse: 22,90 EUR

   

  Philips is een Nederlands bedrijf dat na een lange herstructurering actief is in de gezondheid, de consumentenlevensstijl en de verlichting. 

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 33,34 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 21,01 EUR
ISIN-code NL0000009538
Beurs Amsterdam
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,19
Volatiliteit 19,78 %
Aantal bestaande aandelen 929.644.800
Beurskapitalisatie (in miljard) 29,27 EUR
Sector Gezondheid en Farma
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 80.031 EUR
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 2015 2014
Dividend 0,80 0,80 0,80 0,80
Courante winst 1,70 1,58 0,70 0,26
Nettowinst 1,70 1,58 0,70 0,45
Courante cashflow 3,05 2,92 2,07 1,54
Netto cashflow 3,05 2,92 2,07 1,74
EBIT 2,50 2,42 1,41 0,53
EBITDA 3,90 3,80 2,81 1,83
Boekwaarde 14,25 12,85 11,92 11,88
Tastbare boekwaarde 4,60 3,21 2,63 4,06

Prestaties (in euro)

Philips Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 13,06 % 5,68 % -2,83 %
Rendement 6 maanden 17,21 % 14,75 % 4,11 %
Rendement 1 jaar 32,60 % 11,90 % 14,62 %
Rendement 5 jaar 20,60 % 9,88 % 15,25 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 2015 2014 2013
Pay out 51,45 % 113,18 % 70,36 % 58,00 %
Current ratio 1,34 1,26 1,34 1,35
Return on equity 12,21 % 5,90 % 2,17 % 10,41 %
Total return on equity 12,21 % 5,90 % 3,82 % 10,42 %
Brutomarge 46,99 % 39,26 % 38,36 % 41,53 %
Nettomarge 5,68 % 2,55 % 1,92 % 5,02 %
EBIT marge 8,45 % 4,99 % 2,27 % 8,53 %
EBITDA marge 13,28 % 9,94 % 7,82 % 14,32 %
Belastingvoet 20,31 % 30,78 % 5,95 % 28,45 %
Gearing 25,64 36,14 0,00 0,00
Eigen vermogen/ Balanstotaal 39,51 % 35,67 % 38,69 % 42,27 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016
Dividendrendement 2,54 % 2,54 %
Koers/ Courante winst 18,52 19,96
Koers/ Courante cashflow 10,32 10,79
Koers/ Boekwaarde 2,21 2,45
Koers/ Tastbare boekwaarde 6,84 9,82
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,66 % -

(e) : raming

 • Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • U moet een antwoord ingeven

  Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • U hebt de survey vervolledigd

  Verzenden