Philips NL0000009538

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
33,35 EUR 23/11/2017 11:56 Amsterdam
0,11 EUR (0,32 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
26,60 35,88  52 weken min max
24,78 % Rendement 1 jaar
2,41 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Philips: productie verlaagd 1 maand geleden - maandag 16 oktober 2017
  Het betreft bepaalde defibrillators.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Philips maakte zijn resultaat voor het tweede kwartaal bekend 3 maanden geleden - woensdag 2 augustus 2017
  Dat resultaat beantwoordt aan de verwachtingen.

  Het aandeel blijft evenwel duur.
  VERKOPEN.

  Op vergelijkbare basis klom de omzet in het tweede kwartaal 4% hoger en de bedrijfswinst 10%. De kosten gekoppeld aan de talrijke herstructureringen en overnames wegen echter op de winst per aandeel, die 41% lager dook.

  Aangezien we echter een goed tweede halfjaar verwachten (het orderboekje van Philips oogt goed gevuld), laten we onze ramingen voorlopig ongewijzigd. We lopen nog altijd niet storm voor het aandeel.

  Koers op het moment van de analyse: 32,63 EUR

  Philips is een Nederlands bedrijf dat na een lange periode van herstructureringen focust op gezondheid (medische apparatuur...), lifestyle (consumentenelektronica,...) en verlichting.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Philips doet dure overname in de medische sector 5 maanden geleden - donderdag 29 juni 2017
  Bovendien lanceert het een aandeleninkoopprogramma.

  Het aandeel is duur. VERKOPEN.

   

  Philips, dat nu volop focust op medische apparatuur, doet verder overnames in deze sector. Na het kleine Electrical Geodesics (hersenscans) neemt het voor 1,9 miljard euro het Amerikaanse Spectranetics over (behandeling van aders). Strategisch gezien is de operatie interessant, maar het prijskaartje ligt hoog voor een bedrijf dat dit jaar naar verwachting een omzet van amper 264 miljoen euro zal draaien (1% van verwachte omzet van Philips) en dat momenteel verlies lijdt. Op korte en middellange termijn zal de bijdrage tot het resultaat van Philips wellicht erg beperkt zijn. Overigens zal de groep weer eigen aandelen inkopen, ditmaal voor 1,5 miljard euro (5% van beurskapitalisatie). Het inkoopprogramma zal in het 3e kwartaal starten en 2 jaar duren. Philips zal deze aandelen vervolgens vernietigen. Dit zou de verwatering als gevolg van de verhoging van het aantal aandelen na het incentive programma voor het personeel (toekenning van aandelen) moeten compenseren, alsook de uitkering van het dividend (aandeelhouders konden voor een uitbetaling in aandelen kiezen). We handhaven onze winstramingen per aandeel op 1,7 EUR in 2017 en 1,8 EUR in 2018.

   

  Koers op het moment van de analyse: 31,98 EUR

   

  Philips is een Nederlands bedrijf dat zich verder herstructureert. De groep kondigde de afsplitsing van de lichttak aan om opnieuw te focussen op de gezondheid (medische apparatuur...), lifestyle (consumentenelektronica,...).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Keuzedividend bij Philips 6 maanden geleden - dinsdag 30 mei 2017
  De groep keert over boekjaar 2016 een brutodividend uit van 0,80 EUR per aandeel.

  U heeft de keuze tussen een uitbetaling in contanten of in aandelen.
  Kies voor de uitkering in cash en verkoop uw Philips-aandelen.
  De koers houdt al ruimschoots rekening met de degelijke vooruitzichten.

  Op 14 mei nabeurs werd de coupon geknipt. Aandeelhouders kunnen nog tot en met 9 juni aan hun financiële tussenpersoon meedelen of ze een uitbetaling in aandelen, dan wel in cash wensen. Wie voor bijkomende aandelen kiest, kan deze vanaf 14 juni op de beurs verhandelen. Op basis van het koersniveau tussen 7 en 9 juni, wordt bepaald hoeveel bestaande aandelen recht geven op één nieuw aandeel.

  Kiest u voor cash, dan zult u vanaf 14 juni worden uitbetaald.

  Koers op het moment van de analyse: 31,48 EUR

  Philips is een Nederlands bedrijf dat zich verder herstructureert. De groep kondigde de afsplitsing van de lichttak aan om opnieuw te focussen op de gezondheid (medische apparatuur...), lifestyle (consumentenelektronica,...).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Philips rondt zijn transformatie af om een speler te worden in de gezondheids- en welzijnssector 8 maanden geleden - vrijdag 31 maart 2017
  Het moment dus om dit meer dan 125 jaar oud bedrijf onder de loep te nemen.

  Het aandeel van Philips is volgens ons echter niet koopwaardig.
  Want al zijn de vooruitzichten volgens ons degelijk, de koers houdt hier ruimschoots rekening mee. En de groep kon nog niet bewijzen dat ze het vertrouwen van de aandeelhouders waard is.
  VERKOPEN.

   

  Grandeur en decadentie

  Philips werd opgericht in 1891 als een gloeilampenfabrikant. Sindsdien is de groep sterk geëvolueerd: zo produceerde ze al radiotoestellen, tv's, audiocassettes, cd-roms... Eind de jaren 80 was de groep actief op het vlak van consumentenelektro, informatica, muziek, gezondheid... Talrijke en uiteenlopende domeinen dus die niet al altijd even winstgevend waren. Tegen dan was het bedrijf gigantisch geworden en had het 300.000 personeelsleden in dienst. Tot het plots aan de rand van de afgrond stond.

  Philips moest noodgedwongen herstructureren en verlieslatende divisies van de hand doen. Een transformatie die het in de loop van de jaren 2000 verder onderging. Desondanks kon ze nog nieuwe markten aanboren (dvd's, scheerapparaten). Uiteindelijk beet ze haar tanden stuk op 3 domeinen: verlichting, consumentenproducten (scheerapparaten, tv's...) en gezondheid (medische beeldvorming…).

   

  Onvoldoende

  Sinds een paar jaar wil Philips zich verder heruitvinden. Hierbij tracht het zich stilaan te ontdoen van de verlichting en consumentenelektronica.

  – De groep trok zich in 2 fases terug uit de productie van tv-toestellen: in 2012 werd de tak in een joint-venture ondergebracht. In 2014 werd ze volledig afgestoten.
  – Begin 2013 was er sprake van een afstoting van de audiotak aan het Japanse Funai maar uiteindelijk werd het overnameproject afgeblazen omdat de partijen het niet eens konden worden over de prijs. De tak werd vervolgens ondergebracht in een nieuwe entiteit, Woox Innovation, die in 2014 tegen een vrij lage prijs aan Gibson werd verkocht.
  – Voor de verlichting werd vruchteloos naar een overnemer gezocht. De tak werd in 2016 naar de beurs gebracht onder de naam Philips Lightning (waarvan Philips 55% aanhoudt).
  – De afstoting van de verlichtingscomponenten (Lumiled) zal dit halfjaar worden afgerond. Wel moest Philips de prijs met 40% verlagen en houdt het een belang aan van 19,9%.

   

  Op naar de Gezondheid

  Philips mikt in de toekomst op de stijging en vergrijzing van de wereldbevolking en de toenemende focus op zelfzorg. Bijgevolg versterkte het zich al in deze sectoren door overnames te doen (Respironics, Volcano) en partnerships aan te gaan (Image Stream Medical, Qualcomm). In 2016 waren de gezondheidsactiviteiten (of activiteiten die hieraan gelinkt zijn) goed voor 71% van de verkopen en 87% van de bedrijfswinst. Deze activiteiten kunnen in 3 segmenten worden onderverdeeld.

  – Lichaamszorg en welzijn: scheerapparaten, elektrische tandenborstels, ademhalingstoestellen (slaapapneu) maar ook huishoudapparaten (koffie-toestellen…). Rekening houdend met de inspanningen om te innoveren en de gevoerde marketingcampagnes, biedt dit segment het hoogste groeipotentieel. Probleem is dat de divisie allerlei producten telt die onderling weinig synergieën genereren. En al gaan bepaalde producten vlot over de toonbank en zijn ze winstgevend, tegelijk moeten ze opboksen tegen een sterke concurrentie. En hoewel Philips kan rekenen op zijn naambekendheid en het zich a.d.h.v. zijn nieuwe producten van de concurrentie kan onderscheiden, toch blijft het klantenbestand vrij beperkt.
  – Behandelingen & diagnoses: scanner, echografieën, röntgenstralen.
  In dit segment worden het meest kosten bespaard en dikken de marges aan. Wel heerst op die markt veel concurrentie (Siemens, General Electric).
  – Slimme zorgen en medische informatica: het monitoren van patiënten, defibrillators, informaticadiensten. Dit segment wordt geboost door de toenemende populariteit van toepassingen m.b.t. zelfzorg. Wel heerst ook hier een geduchte concurrentie (IBM, Alphabet, Apple..) en loopt in de VS een onderzoek naar de defibrillators van de groep. De financiële impact hiervan is nog ongekend.

   

  Een nieuwe start?

  Het aandeel bracht de laatste 20 jaar weinig op (de gemiddelde jaarlijkse return sinds 2000 bedraagt 1,7%). En niets wijst erop dat dit zal veranderen. Wel tipt Philips voor de volgende 3 à 4 jaar op een omzetstijging van 4 à 6% (vergelijkbare basis) en hogere marges. Gezien de talrijke overnames waarvan de integratie nog niet is afgerond, behoudt Philips naar eigen zeggen nog een zekere marge om 1,30 EUR per aandeel te besparen (voor belastingen). Bijgevolg mikken we op een winst per aandeel van 1,7 EUR in 2017 en 1,8 EUR in 2018.

  Maar het Amerikaanse onderzoek naar defibrillators zaait nog meer twijfel rond de betrouwbaarheid van de kwaliteitscontroles van de groep (2e maal dat Philips door een dergelijke kwestie in opspraak komt). Bovendien waren de laatste overnames duur en hun winstcijfers soms onder de verwachtingen (forse afwaarderingen bij Respironics, onzekerheid rond Volcano).

  Koers op het moment van de analyse: 30,00 EUR

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 35,88 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 26,60 EUR
ISIN-code NL0000009538
Beurs Amsterdam
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,19
Volatiliteit 17,42 %
Aantal bestaande aandelen 940.909.100
Beurskapitalisatie (in miljard) 31,29 EUR
Sector Gezondheid en Farma
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 92.788 EUR
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 2015 2014
Dividend 0,80 0,80 0,80 0,80
Courante winst 1,30 1,58 0,70 0,26
Nettowinst 1,30 1,58 0,70 0,45
Courante cashflow 2,45 2,92 2,07 1,54
Netto cashflow 2,45 2,92 2,07 1,74
EBIT 1,30 2,42 1,41 0,53
EBITDA 2,70 3,80 2,81 1,83
Boekwaarde 13,85 12,85 11,92 11,88
Tastbare boekwaarde 5,25 3,21 2,63 4,06

Prestaties (in euro)

Philips Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 3,33 % 3,00 % 5,69 %
Rendement 6 maanden 4,74 % -1,04 % 3,53 %
Rendement 1 jaar 24,78 % 13,50 % 5,92 %
Rendement 5 jaar 14,32 % 7,33 % 15,34 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 2015 2014 2013
Pay out 51,45 % 113,18 % 70,36 % 58,00 %
Current ratio 1,34 1,26 1,34 1,35
Return on equity 12,21 % 5,90 % 2,17 % 10,41 %
Total return on equity 12,21 % 5,90 % 3,82 % 10,42 %
Brutomarge 46,99 % 39,26 % 38,36 % 41,53 %
Nettomarge 5,68 % 2,55 % 1,92 % 5,02 %
EBIT marge 8,45 % 4,99 % 2,27 % 8,53 %
EBITDA marge 13,28 % 9,94 % 7,82 % 14,32 %
Belastingvoet 20,31 % 30,78 % 5,95 % 28,45 %
Gearing 25,64 36,14 0,00 0,00
Eigen vermogen/ Balanstotaal 39,51 % 35,67 % 38,69 % 42,27 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016
Dividendrendement 2,41 % 2,41 %
Koers/ Courante winst 25,58 21,08
Koers/ Courante cashflow 13,57 11,40
Koers/ Boekwaarde 2,40 2,59
Koers/ Tastbare boekwaarde 6,33 10,37
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,38 % -

(e) : raming

In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en famille ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden