KBC Ancora

BE0003867844
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
45,88 EUR 25/06/2018 11:55 Brussel
-0,60 EUR (-1,29 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
41,88 56,30  52 weken min max
15,16 % Rendement 1 jaar
3,93 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  KBC Ancora: een monoholding die KBC Groep verankert 1 jaar geleden - vrijdag 30 juni 2017
  De holding KBC Ancora en de bankverzekeraar KBC Groep zijn nauw met elkaar verbonden.

  Gezien de korting t.o.v. de intrinsieke waarde en het hogere dividend is voor de belegger KBC Ancora het interessantste aandeel van de twee. Maar door de onzekerheid en de uitdagingen in de banksector (en het hoge risico dat daarmee gepaard) gaat, kopen we niet en blijft ons advies voor beide aandelen beperkt tot HOUDEN.

   

  Het enige bezit van KBC Ancora is een belang van zo’n 18,5% in KBC Groep (monoholding). Samen met de coöperatie Cera, de Boerenbond (MRBB) en enkele vooraanstaande Vlaamse families “verankeren” deze aandeelhouders (samen ±40%) KBC Groep (feitelijke controle, bescherming tegen vijandige overnames). De dividenden die KBC uitkeert, vormen logischerwijs nagenoeg de enige opbrengsten van de holding. Wel moet KBC Ancora jaarlijks interesten betalen omdat de holding leningen aanging om het belang in KBC Groep te verwerven. Daarnaast heeft ze ook nog beperkte werkingskosten. Het verschil tussen de (dividend)opbrengsten en de totale uitgaven vormt de winst waarvan ze 95% via een dividend uitkeert aan haar aandeelhouders (5% wordt aan de wettelijke reserves toegevoegd).

   

  Ondergewaardeerd t.o.v. KBC

  Daar KBC Ancora per uitstaand aandeel 0,99 aandelen van KBC Groep in portefeuille heeft, de nettoschuld (op 31/12/16) 4,21 EUR per KBC Ancora-aandeel bedraagt en er begin juni een interimdividend van 2,13 EUR bruto (1,4910 EUR netto) werd uitgekeerd, ziet de intrinsieke waarde van het aandeel KBC Ancora er als volgt uit: (0,99 x koers KBC Groep) verminderd met 4,21 EUR schulden en met 2,13 EUR dividend. Op basis van de slotkoersen van 29/6 komt de intrinsieke waarde uit op 58,76 EUR en noteert KBC Ancora met een korting van zo’n 28%, iets onder het gemiddelde van de laatste 5 jaar. We verwachten niet meteen dat die korting veel verder zal dalen.

   

  Hoger dividendrendement

  De vooruitzichten, resultaten en dividenden hangen volledig af van KBC Groep. Dat verklaarde in de toekomst minstens 50% van zijn winst als dividend te zullen uitkeren. Op basis daarvan ramen we het nettodividend van KBC Ancora voor 2017-18 op 1,82 EUR en dat voor 2018-19 op 1,89 EUR, wat neerkomt op een rendement van 4,3 à 4,4% netto (t.o.v. slechts 3,2 à 3,3% bij KBC). Over het boekjaar 2016-17 komt er geen slotdividend.

   

  Koers op het moment van de analyse:
  KBC Ancora: 42,33 EUR
  KBC: 65,76 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  KBC Ancora betaalt een interimdividend 1 jaar geleden - maandag 22 mei 2017
  Dat was aangekondigd.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Verkoop deze 10 Belgische aandelen niet! 1 jaar geleden - vrijdag 27 januari 2017
  Gingen een aantal van uw aandelen mooi hoger, dan zou u geneigd kunnen zijn uw winst op te strijken. Maar een aandeel dat fors klom, is niet noodzakelijk overgewaardeerd. Hierna vindt u 10 voorbeelden.
  Verkoop deze 10 aandelen niet!

  Verkoop deze 10 aandelen niet!

  Zorg er voor dat uw beleggingen degelijk gespreid zijn en elke individueel aandeel maximum 5% van uw vermogen bestrijkt.
  Behoud minstens een deel van uw positie in de volgende 10 Belgische aandelen. Elk van hen 
  beschikt over een aardig potentieel. 

   

  Agfa-Gevaert: kopen

  Deze groep actief in analoge en digitale beeldvormingssystemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en gezondheidszorg is in volle transformatie. Bijgevolg is het aandeel enkel bestemd voor beleggers die niet terugdeinzen voor risico's. De structurele terugval van de analoge producten remmen de omzetgroei af. Niettemin bewees Agfa dat het zijn winstgevendheid kon opdrijven en tegelijk zijn schuld afbouwen (schuldenvrij!). Geruchten over een mogelijke overname door het Duitse CompuGroup Medical in de herfst 2016 dreven de koers met meer dan 60% hoger. Toen de Duitse groep hieraan de brui gaf, viel het aandeel echter met ±15% terug. Niettemin werd zo meer duidelijkheid geschapen over de werkelijke waarde van het aandeel.

  Resultaten op 8 maart.
  Koers op het moment van de analyse: 3,72 EUR

   

  Gimv: kopen

  Gimv is een, internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity. Ze heeft belangen in zo’n 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van ±1,8 miljard euro onder beheer. De koers evolueerde de voorbije jaren stilaan naar de intrinsieke waarde. Momenteel is de decote volledig weggesmolten en noteert Gimv zelfs met een premie van zo’n dikke 10%. Dit toont aan dat de belegger de strategie en de kwaliteit van het beleid waardeert en vertrouwenswaardig acht. Gimv waardeert immers zijn belangen erg voorzichtig en slaagt er meestal in ze te verkopen met een mooie meerwaarde. Het aandeel is ideaal voor wie houdt van stabiliteit, weinig risico en een quasi gegarandeerd mooi jaarlijks dividend (nettorendement 3,3%).

  Koers op het moment van de analyse: 52,20 EUR

   

  Melexis: kopen

  Melexis ontwerpt, ontwikkelt, test en verkoopt halfgeleiders in hoofdzaak voor de autosector (behoort tot de top 5, goed voor bijna 90% van de omzet), maar ook voor consumentenelektronica. De chipbakker zit in een comfortabele positie en heeft alle troeven in huis om de volgende jaren een stuk sneller dan de markt te blijven groeien. Het aantal halfgeleiders per wagen blijft immers stijgen (veiligheid, milieu, comfort) terwijl zelfrijdende auto’s dit aantal nog zullen doen toenemen. Melexis beschikt bovendien over innovatieve technologieën en producten met een hoge toegevoegde waarde (nieuwe productlanceringen!), waarmee het marktaandeel wint. De voorbije 12 maanden fietste de koers ruim 49% hogerop. En de spurt is nog niet voorbij.

  Bij de jaarresultaten op 8 februari geeft Melexis ongetwijfeld opnieuw erg fraaie jaarprognoses mee.
  Koers op het moment van de analyse: 70,10 EUR

   

  Umicore: kopen

  Umicore knoopte in 2015 weer aan met winstgroei en tegenwoordig begint de omzet sneller te groeien. We verwachten voor de komende jaren dan ook een fikse winstgroei. Naast de vruchten van de investeringen van de afgelopen jaren zal het nog profiteren van de veelbelovende vraag op de 3 markten waarop het actief is: de beperking van de uitstoot van vervuilende gassen, de recyclage van edelmetalen en de ontwikkeling van elektrische auto's aan de hand van kathodes voor oplaadbare batterijen. De koers klom met 48% over de laatste 12 maanden (+50% dividend inbegrepen). Volgens ons is het bedrijf, dat regelmatig zijn eigen doelstellingen overtreft, nog maar aan het begin van zijn succesverhaal.

  De resultaten 2016 zullen in februari worden bekendgemaakt.
  Koers op het moment van de analyse: 51,707 EUR

   

  Ageas: houden

  Ageas is een internationale verzekeringsholding actief in België, het VK en 12 andere landen in Europa en Azië. Hoewel de verzekeringsactiviteiten al een hele tijd zeer aardig boeren en Ageas financieel sterk staat, sleept het als opvolger van Fortis nog een aantal rechtszaken en andere erfenissen uit het verleden mee die het nettoresultaat fors kunnen beïnvloeden. Als de in 2016 voorgestelde regeling rond een algemeen bindende schikking met de gedupeerde Fortis-aandeelhouders definitief wordt (de kans is zeer groot dat het Gerechtshof Amsterdam tegen medio 2017 groen licht geeft), staat de verzekeraar niets meer in de weg om zich verder te ontplooien en de aandeelhouders met mooie dividenden te blijven verwennen. De erg beloftevolle Aziatische activiteiten en de langzame rentestijging kunnen de koers een extra duw in de rug geven.

  Jaarcijfers op 15 februari.
  Koers op het moment van de analyse: 40,40 EUR

   

  Barco: houden

  Barco is een Belgisch technologiebedrijf dat visualisatie- en displayoplossingen levert aan professionele markten. Het gaat daarbij o.a. om projectoren voor digitale cinema, beeldschermen voor medische toepassingen en voor grote evenementen en controlekamers. Meer dan 2/3 van de omzet wordt buiten Europa gerealiseerd. Een sterke dollar heeft een positieve impact op de resultaten. De laatste jaren maakte de groep een rigoureuze herstructurering en afslanking door om haar winstgevendheid op te krikken en sterker te focussen op niches waar ze al tot de marktleiders behoort of waar ze marktleiderschap kan verwerven. Straffe resultaten en puike vooruitzichten stuwden de koers de voorbije 12 maanden meer dan 40% hoger. En er is meer in petto. Barco is op de goede weg.

  We verwachten dan ook dat de resultaten op 9 februari de positieve trend zullen bevestigen.
  Koers op het moment van de analyse: 81,91 EUR

   

  KBC Groep: houden - KBC Ancora: houden 

  KBC Groep is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen. Het kon mooi herstellen van de financiële crisis in 2008 en heeft zijn zaken intussen weer volledig op orde. Groei door overnames staat dan ook opnieuw op de agenda. Toch worden de kosten strikt onder controle gehouden en behoort KBC tot de meest solvabele banken in Europa. De lage rente, de steeds strengere regels en reglementering (o.a. op vlak van solvabiliteit en liquiditeit), de hogere taksen en de blijvende onzekerheden (Brexit,…) in de banksector blijven wel belangrijke risicofactoren. Geen spek voor de bek van voorzichtige huisvaders dus.
  We verwachten puike jaarresultaten op 9 februari.
  Koers op het moment van de analyse: 61,25 EUR

  KBC Ancora is een holding die enkel in KBC Groep investeert (belang van 19%) en is dus in feite een onrechtstreekse belegging in KBC. De enige inkomsten zijn de dividenden die KBC uitkeert. De holding financiert zich met schulden op lange termijn, waarop ze intresten betaalt.
  Koers op het moment van de analyse: 41,85 EUR

  Voortaan bieden zowel KBC als KBC Ancora weer elk jaar een mooi dividend. Het dividendrendement van KBC Ancora ligt echter hoger dan dat van KBC (±3,9% t.o.v. 3,1% netto). Wel noteert de holding (nog altijd) met een flinke korting (rond 25%) tegenover de intrinsieke waarde, al is die de voorbije maanden enigszins gekrompen. Al verwachten we niet echt dat de decote in de toekomst veel verder zal slinken, toch vormt KBC Ancora ongetwijfeld een interessant(er) alternatief voor KBC.

   

  Sioen: houden 

  Sioen is gespecialiseerd in gecoate weefsels (tenten, …), technisch textiel (beschermingskledij, afdekzeilen vrachtwagens, filters, airbags,…) en chemicaliën. Hoewel de groeimotor de afgelopen jaren wat sputterde, legde de strategie van de schuldenafbouw enerzijds en de focus op de winstmarge en op toegevoegde waarde anderzijds (lanceren van vernieuwende producten in specifieke niches dankzij doorgedreven onderzoek en ontwikkeling), de groep geen windeieren. Nadat Sioen, dat financieel sterk in zijn schoenen staat, vooral mikte op interne groei, is de tijd aangebroken voor expansie door overnames. Een goede zet lijkt ons. Overnames lanceerden de koers als een raket. In 12 mmanden kwam er lieftst 79% bij.Al houdt de koers na de mooie stijging van de voorbije jaren reeds rekening met de goede vooruitzichten, toch is het volgens ons nog te vroeg om uw winst te verzilveren. 

  Op 27 februari geeft Sioen inzage over zijn prestaties in 2016.
  Koers op het moment van de analyse: 29,10 EUR

   

  Solvay: houden 

  Solvay is een chemiegroep actief in polymeren en composietmaterialen voor de luchtvaart, auto en elektronicasector en in de oppervlakteactieve stoffen voor de olie- en gasindustrie... De groep is nog altijd in volle overgang en doet in dit kader afstotingen (pvc, natriumhydroxide…) en overnames (Cytec in de composietmaterialen voor de auto- en luchtvaartsector). Doordat Solvay meer gaat focussen op de speciaalchemie en zich stilaan terugtrekt uit de minder winstgevende basischemie, kan het zijn schuld afbouwen (financiële lasten nemen af). Een lonende strategie die volgens ons tegemoet komt aan de marktbehoeften van performantere producten.. Gezien de recente evolutie van de activiteiten zal de groep haar doelstellingen voor 2016-2018 wellicht handhaven. Over de 12 laatste maanden klom de koers met 42% (+46% dividend inbegrepen). De fraaie vooruitzichten zitten grotendeels al in de koers verrekend. Bijgevolg kopen we het aandeel al niet meer sinds eind november. Wel raden we u aan het aandeel te houden in het kader van een belegging op de langere termijn. 

  De resultaten zullen op 24 februari worden bekendgemaakt. 
  Koers op het moment van de analyse: 110,70 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  KBC Ancora: jaarresultaat in lijn van verwachtingen 2 jaar geleden - dinsdag 1 september 2015

  Daarnaast herschikt de bankverzekeraar zijn schuld.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

   

  Met een winst van 1,71 EUR per aandeel lag het jaarresultaat (afsluiting op 30/06) van de holding boven de bankverzekeraar KBC Groep perfect in lijn van de verwachtingen.

   

  KBC Ancora herschikt bovendien zijn schuldstructuur waardoor de intrestlasten de volgende twee boekjaren zullen afnemen.

   

  Koers op het moment van de analyse: 35,16 EUR

   

  KBC Ancora is een holding die uitsluitend in KBC Groep investeert.

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  KBC Ancora: halfjaarverlies 3 jaar geleden - maandag 2 februari 2015

  Wat met het volledige boekjaar?

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

   

  KBC Ancora, een van de hoofdaandeelhouders van KBC Groep, maakte zoals gebruikelijk een halfjaarverlies (boekjaar eindigt op 30/6/2015) bekend (0,14 EUR per aandeel). De monoholding puurt immers enkel inkomsten uit de dividenden van KBC. Voor het volledige boekjaar mikken we op een winst per aandeel van 1,70 EUR en een nettodividend van 1,02 EUR (maar voor 2015-16 een verlies van 0,28 EUR per aandeel en geen dividend). De koers ligt bijna 37 % onder de intrinsieke waarde.

   

  Koers op het moment van de analyse: 26,51 EUR

   

  KBC Ancora is een holding die uitsluitend in KBC Groep investeert.

   

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 56,30 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 41,88 EUR
ISIN-code BE0003867844
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 0,84
Volatiliteit 32,87 %
Aantal bestaande aandelen 78.301.250
Beurskapitalisatie (in miljard) 3,64 EUR
Sector Financiële sector
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 2.618 EUR
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017-18 (e) 2016-17 2015-16 2014-15
Dividend 1,83 1,49 0,00 1,02
Courante winst 2,84 2,51 -0,27 1,71
Nettowinst 2,84 10,77 -0,27 1,71
Courante cashflow 0,00 0,00 0,00 1,71
Netto cashflow 0,00 0,00 0,00 1,71
EBIT 0,00 0,00 0,00 -0,03
EBITDA 0,00 0,00 0,00 -0,03
Boekwaarde 34,99 34,76 26,12 26,39
Tastbare boekwaarde 34,99 34,76 26,12 26,39

Prestaties (in euro)

KBC Ancora Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -2,93 % 4,30 % 10,21 %
Rendement 6 maanden -8,85 % -1,35 % 4,40 %
Rendement 1 jaar 15,16 % -0,91 % 8,49 %
Rendement 5 jaar 28,73 % 6,55 % 14,32 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016-17 2015-16 2014-15 2011-12
Pay out 19,78 % - 79,64 % -
Current ratio 6,01 0,00 0,71 0,00
Return on equity 7,22 % -1,03 % 6,47 % -1,55 %
Total return on equity 30,98 % -1,03 % 6,47 % -1,55 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge 861.162,94 % -21.252,45 % 89.659,25 % -3.669,08 %
EBIT marge -2.239,99 % -2.181,38 % -1.420,06 % -146,98 %
EBITDA marge -2.239,99 % -2.181,38 % -1.420,06 % -146,98 %
Belastingvoet 0,00 % - 0,00 % -
Gearing 13,41 19,30 18,08 31,80
Eigen vermogen/ Balanstotaal 87,84 % 83,76 % 84,57 % 75,75 %

Beursgegevens per aandeel

2017-18 (e) 2016-17
Dividendrendement 3,93 % 3,21 %
Koers/ Courante winst 16,37 18,52
Koers/ Courante cashflow - -
Koers/ Boekwaarde 1,33 1,34
Koers/ Tastbare boekwaarde 1,33 1,34
Prijs per netto vermogenswaarde 0,77 0,77
Verwacht rendement op lange termijn 7,71 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
kbc-ancora
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden