Exxon Mobil

US30231G1022
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
69,18 USD 15/10/2019 0:30 New York
0,20 USD (0,29 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
65,51 83,38  52 weken min max
-7,39 % Rendement 1 jaar
4,97 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?
Lees hier onze analyse.

Artikels

 • Analyse
  Exxon blijft trouw aan zijn strategie 3 maanden geleden - donderdag 27 juni 2019
  Die strategie blijft relevant en veelbelovend op langere termijn, maar in afwachting weegt de onzekere evolutie van de olieprijzen op de sector.
   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Het kwartaalresultaat van Exxon bleef onder de verwachtingen 5 maanden geleden - dinsdag 30 april 2019
  De oorzaak is te zoeken bij de raffinageactiviteiten.

  De koers trekt aan dankzij de stijging van de olieprijs en er blijft nog voldoende stijgingspotentieel over dankzij het ambitieuze groeiplan van de groep. Exxon is een van onze favoriete aandelen om een basisportefeuille samen te stellen. 
  KOPEN.

  De kwartaalwinst bleef gevoelig onder de verwachtingen (0,55 USD. -50%), vooral door de winstdaling in de raffinageactiviteiten, die hun slechtste resultaat sinds lang neerzetten. De oorzaak ligt bij de prijsstijging voor sommige types olie, bij de prijsdaling voor geraffineerde producten, en bij de onderhoudskosten voor diverse raffinaderijen. Een situatie die de komende maanden dreigt aan te houden, gezien de evolutie van de prijzen. Voor exploratie & productie is het resultaat wel degelijk, al vertoont het ook een daling. De productie zelf klom 2,4% hoger en nadert de 4 miljoen vaten per dag. De productie van schalieolie spurtte 19% hoger t.o.v. het 4de kwartaal 2018, naar 0,22 miljoen vaten per dag. De ambitie is om af te klokken op 1 miljoen vaten tegen 2025, een niveau dat haalbaar moet zijn en spoort met het in maart aangekondigde groeiplan, waarin Amerikaanse schalieolie een cruciale rol speelt. Het plan vergt echter zware investeringen, gefinancierd door activaverkopen en door de cashgeneratie, waardoor de groep in tegenstelling tot sommige concurrenten geen eigen aandelen inkoopt. Het dividend wordt wel opgetrokken (verwachting 3,43 USD bruto voor 2019).

  Koers op het moment van de analyse: 79,97 USD

  Exxon is de grootste privé-oliemaatschappij ter wereld; ze bestrijkt de volledige cyclus: exploratie en productie, raffinage, petrochemie en distributie.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Exxon duwt investeringspedaal in 7 maanden geleden - donderdag 14 maart 2019
  De Amerikaanse oliegroep lanceert een gedurfd plan.
  Exxon duwt investeringspedaal in

  Exxon duwt investeringspedaal in

  Het zijn weliswaar onzekere tijden voor de oliesector en het ambitieuze karakter van het plan vormt op zich ook een risico (nog versterkt door ecologische gevoeligheden), maar we geloven erin en denken dat het plan zowel het dividend als de koers hoger moet kunnen sturen. KOPEN.

  Goede resultaten 2018

  In het 4de kwartaal riep Exxon de daling van zijn productie (die woog op de rentabiliteit) een halt toe. Het productieniveau klom 6% hoger ten opzichte van het voorgaande kwartaal en 0,5% op jaarbasis. De winst 2018 van de activiteit exploratie & productie overtrof de verwachtingen (na jaren verlieslatend te zijn geweest in de VS). Ook in de raffinage-activiteiten (met o.a. grote installaties in Antwerpen en Rotterdam) zette de groep een goed resultaat neer onder impuls van de economische groei. De winst in de chemietak hinkte wat achterop, o.a. door de gestegen investeringen en de gedaalde marges op sommige kunststoffen (polyolefinen).

  Over heel 2018 klokte de cashgeneratie uit de activiteiten af op 40 miljard dollar (t.o.v. 33 miljard in 2017), een bedrag dat volstaat om zowel de investeringen als het dividend volledig te dekken. In theorie zou 80% van die cashgeneratie op jaarbasis volstaan om de schuldenlast van de groep helemaal af te lossen (t.o.v. gemiddeld 110% voor de hele sector). Exxon blijft met andere woorden erg solide en moet in staat zijn om de komende jaren zijn dividend verder op te krikken. 

  Grote ambities 

  Het nieuwe management sinds 2017 riep de daling van de productie een halt toe en lanceerde een gedurfde (investerings)strategie met de volgende doelstellingen voor ogen: 
  – De bedrijfswinst tussen 2017 en 2025 met gemiddeld 12% op jaarbasis laten stijgen, en met 140% in totaal (t.o.v. doel van 135% voorheen)
  – Tegen 2025 afklokken op een cashgeneratie van 60 miljard dollar (indien de prijs voor een vat WTI niet duurzaam onder de 60 USD uitzakt). 
  – In de (petro)chemietak de omzet hoger duwen, om een gecumuleerde omzetgroei van 30% te realiseren tegen 2025. 
  – Om de productie op te voeren, de inspanningen focussen op schalieolie in het Permian-bekken (zone in Texas die erg rijk is aan fossiele grondstoffen) en er 1 miljoen vaten per dag produceren tegen 2025 (t.o.v. 550.000 vandaag), maar ook op offshore-projecten op grote diepte (Brazilië en Guyana), en op lng (vloeibaar aardgas, VS en Mozambique). 

  Zware investeringen

  Om die ambities waar te maken, gaat Exxon stevig investeren: 30 miljard dollar in 2019 (75% van de verwachte cashgeneratie), 33 tot 35 miljard in 2020, en 30 tot 35 miljard per jaar van 2021 tot 2025. Ter vergelijking: in 2017 werd er 23 miljard geïnvesteerd, in 2018 was dat 26 miljard. En dat terwijl de andere grote spelers in de sector (o.a. BP, Total, Royal Dutch Shell) er momenteel de voorkeur aan geven om minder te investeren en cash te laten terugvloeien naar de aandeelhouders, o.a. via de inkoop van eigen aandelen.

  Vraagtekens

  Die investeringsijver werd door de beleggers maar koel onthaald om meerdere redenen:
  – Als de olieprijs langere tijd onder de 60 USD per vat zou uitzakken (iets waar we niet meteen voor vrezen), zouden de investeringen niet rendabel kunnen blijken. 
  – Als de extractiekosten hoger oplopen dan verwacht, zouden zowel de investeringen in het Permian-bekken als die in offshore-boringen op grote diepte minder rendabel kunnen zijn dan verhoopt. 
  – Volgens bepaalde studies zou de inhoud van de nieuwe boorputten in het Permian-bekken minder rijk kunnen zijn dan verwacht (ook voor ons het grootste vraagteken). 

  Milieurisico

  We zien vandaag dat diverse activistische beleggingsfondsen hun posities in olie-exploratie terugschroeven of zelfs helemaal verlaten omdat ze van oordeel zijn dat de impact van deze activiteit op het milieu (en de toenemende milieugevoeligheid van de consument) een risico vormt, en/of omdat ze meer investeringen willen zien in hernieuwbare energie. Exxon loopt niet echt warm voor dat laatste, maar we denken ook niet dat de gewijzigde positie-inname van deze fondsen de groep uit balans zal brengen. 

  Olieschaarste tegen 2025? 

  Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zou het lage investeringspeil van veel oliegroepen de voorbije jaren kunnen leiden tot olieschaarste tegen 2025. Gezien de hoop en verwachting dat de Amerikaanse productie op middellange termijn nog fors kan toenemen, denken we evenwel niet dat die schaarstevrees zal leiden tot een forse stijging van de olieprijs. In 2029 en 2020 zal de prijs voor een vat Brentolie wellicht onder de 80 USD blijven.

  Koers op het moment van de analyse: 80,71 USD

  Het Amerikaanse Exxon Mobil is met voorsprong 's werelds grootste olie- en gasgroep in private handen. Exxon is aanwezig over de volledige keten : exploratie, productie, raffinage, petrochemie en distributie.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Exxon heeft het nog steeds moeilijk door zijn lagere olie- en gasproductie 1 jaar geleden - dinsdag 7 augustus 2018
  De cijfers hebben beleggers ontgoocheld.

  Het aandeel wordt nog steeds afgestraft. Nochtans is de groep in staat om sterke cijfers te boeken.
  KOPEN.

  In het 2e trimester boekte Exxon een winst per aandeel van 0,92 USD. Een niveau conform onze ramingen (niet echt hoog na het 1e kwartaal), maar onder de verwachtingen van beleggers en dit ondanks de toename van de prijzen.
  Exxon krijgt eens te meer af te rekenen met de daling van zijn olie- en gasproductie (terwijl bij de meeste van zijn grote concurrenten de productie in de lift zit). Een daling die het gevolg is van desinvesteringen en onderhoudswerken.

  Op het vlak van raffinage heeft de daling van de winstgevendheid buiten de VS de marge aangetast.

  Er valt echter ook goed nieuws te rapen: de stijging van de productie van schaliegas in Texas (rendabeler dan conventionele olie).

  Exxon zit volgens zijn plan 2018-2025 nog steeds in een transitiefase. Dit plan heeft als doelstelling de resultaten te verdubbelen en een dagelijkse productie van ongeveer 5 miljoen vaten te bereiken (tegenover 3,6 op het einde van de tweede trimester).

  Terwijl daarenboven de meeste van de oliemaatschappijen eerder beperkte investeringen doorvoeren, blijft Exxon verder zwaar investeren in grote projecten in Brazilië, Mozambique…, en dit is niet zonder risico.

  Koers op het moment van de analyse: 80,18 USD

  Exxon is de grootste privé-oliemaatschappij ter wereld; ze bestrijkt de volledige cyclus: exploratie en productie, raffinage, petrochemie en distributie.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Exxon stelde in het 1e kwartaal teleur maar wil tegen 2025 een aantal doelstellingen realiseren 1 jaar geleden - donderdag 3 mei 2018
  De groep neemt meer risico’s. Wat betekent dit voor de belegger?

  De markten waren niet opgezet met de resultaten voor het 1e kwartaal 2018. Al waren deze deels teleurstellend, toch blijven we het aandeel gunstig gestemd. De koers kent een dip maar zou dankzij het Plan 2025 kunnen opveren. Beleggers vrezen echter dat het in eerste instantie gepaard zal gaan met grote investeringen en bijgevolg flink wat waardeverlies. Volgens ons is dit goed mogelijk. We trokken dan ook onze risico-indicator op tot 3. Gezien het opveringspotentieel van de resultaten menen we echter dat het aandeel ondergewaardeerd is. Bent u een geduldige belegger, dan mag u kopen.

  Kwartaalresultaten

  In het 1e kwartaal viel de productie terug met 6,3% t.o.v. een jaar voorheen terwijl ze bij Total met 5% klom en bij Chevron met 6%. In het 4e kwartaal 2017 boerde ze al met 3% achteruit. Hierdoor kan de groep niet volop profiteren van de stijging van de olieprijs. De winst per aandeel bedroeg 1,09 USD (in lijn met verwachtingen), goed voor een stijging van 15% t.o.v. 2017. Verder klommen de liquiditeiten (nodig om te investeren, dividend uit te keren) met slechts 2,4%. Het gulle dividend is echter niet in gevaar. Positief is wel dat Exxon de eerste vruchten plukt van zijn investeringen in niet-conventionele olie (productie: +18%).

  Plan 2025

  Om zijn groei aan te zwengelen, wil Exxon meer risico’s nemen. Tegen 2025 wil het zijn winstgevendheid en gegenereerde liquiditeiten verdubbelen door de volgende doelstellingen te realiseren:
  – Exploratie & productie: de dagelijkse productie opdrijven van 3,9 tot 4 à 5 miljoen olievaten door verder te investeren in schaliegas in Noord-Amerika en de recente investeringen te ontwikkelen in Afrika, Brazilië… Deze jaarstijging van 3% lijkt redelijk, maar zal flink wat inspanningen vergen.
  – Raffinage: hercentreren op activiteiten die hogere marges opleveren.
  – Chemie: de productiecapaciteiten en de marges fors opdrijven.
  Deze maatregelen zijn noodzakelijk om de winstdoelstellingen tegen 2025 te bereiken en het beleggersvertrouwen terug te winnen. Het plan is echter riskant daar het afhankelijk is van de evolutie van de olieprijs (die Exxon niet in de hand heeft).

  Koers op het moment van de analyse: 76,80 USD

  Exxon is de grootste privé-oliemaatschappij ter wereld; ze bestrijkt de volledige cyclus: exploratie en productie, raffinage, petrochemie en distributie.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 83,38 USD
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 65,51 USD
ISIN-code US30231G1022
Beurs New York
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,06
Volatiliteit 16,44 %
Aantal bestaande aandelen 4.233.804.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 292,05 USD
Sector Energie en Nutsbedrijven
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 940.393 USD
Score corporate governance 7
Land Verenigde Staten

Sleutelcijfers per aandeel (USD)

2019 (e) 2018 (e) 2017 (e) 2016
Dividend 3,43 3,23 3,06 2,98
Courante winst 2,70 4,88 4,63 1,88
Nettowinst 2,70 4,88 4,63 1,88
Courante cashflow 7,50 9,30 7,10 6,88
Netto cashflow 7,50 9,30 7,10 6,88
EBIT 4,20 5,60 4,40 2,02
EBITDA 7,00 8,80 7,90 7,36
Boekwaarde 45,00 45,75 44,10 40,34
Tastbare boekwaarde 45,00 45,75 44,10 40,34

Prestaties (in euro)

Exxon Mobil Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -8,19 % 1,27 % 0,96 %
Rendement 6 maanden -11,96 % 1,22 % 5,04 %
Rendement 1 jaar -7,39 % 8,89 % 14,03 %
Rendement 5 jaar 0,80 % 4,02 % 12,26 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Pay out - - 158,84 % 74,86 %
Current ratio - - 0,87 0,79
Return on equity - - 4,69 % 9,45 %
Total return on equity - - 4,69 % 9,45 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - - 3,70 % 6,34 %
EBIT marge - - 3,72 % 5,60 %
EBITDA marge - - 13,59 % 12,51 %
Belastingvoet - - -5,09 % 24,65 %
Gearing - - 14,54 0,00
Eigen vermogen/ Balanstotaal - - 52,63 % 52,50 %

Beursgegevens per aandeel

2019 (e) 2018 (e)
Dividendrendement 4,97 % 4,68 %
Koers/ Courante winst 25,55 14,14
Koers/ Courante cashflow 9,20 7,42
Koers/ Boekwaarde 1,53 1,51
Koers/ Tastbare boekwaarde 1,53 1,51
Koers / intrinsieke waarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 7,95 % -

(E) : raming

;