Exmar

BE0003808251
5,220 EUR 11/11/2019 17:35 Brussel
0,00 EUR (0,00 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
5,100 6,830  52 weken min max
-9,78 % Rendement 1 jaar
0,00 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Exmar: beterschap in zicht voor 2de halfjaar 2 maanden geleden - donderdag 12 september 2019
  Het 1ste halfjaar schreef Exmar nog in rode cijfers, het 2de kunnen dat o.i. groene worden.
   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Het kwartaalresultaat van Exmar was zonder verrassingen 6 maanden geleden - maandag 29 april 2019
  Wel met een klein verlies...

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

  Kwartaalresultaat zonder verrassingen (verlies van 0,18 EUR p.a.). De Tango FLNG maakte zijn eerste lading gas vloeibaar. De drijvende lng-fabriek zou vanaf september op volle kracht moeten draaien en zal al in mei beginnen bij te dragen aan de winst. We hopen nog altijd op een terugkeer naar winst over heel 2019. Voorlopig geen nieuws over het hervergassingsplatform voor Gunvor (project in Bangladesh). Als Gunvor in gebreke blijft, zal dat een impact hebben op onze ramingen.

  Koers op het moment van de analyse: 5,69 EUR

  Exmar is een Belgische groep actief in lng- en lpg-transport en diensten. Ze is een pionier op het vlak van hervergassing en het vloeibaar maken van gas aan boord. In de loop van de jaren ontpopte Exmar zich van een gasreder tot een bedrijf actief in transport en diensten (stockageplatform voor de hervergassing en vloeibaar maken van aardgas, mobiele extractieplatforms…) voor de olie-en gasindustrie.  

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Heeft Exmar z'n schaapjes op het droge? 7 maanden geleden - donderdag 4 april 2019
  De koers blijft onder de boekhoudkundige waarde.

  De winst zou dit jaar moeten terugkeren (0,25 EUR p.a.) maar het aandeel blijft riskant (4). Er blijft onzekerheid rond de verhuring van het jongste FSRU-schip en de kwetsbare financiën zouden voor harde onderhandelingen met de schuldeisers kunnen zorgen deze zomer. Hoewel de koers onder de boekhoudkundige waarde blijft (die we op 7 EUR per aandeel ramen eind 2019), blijft voorzichtigheid geboden.
  HOUDEN.

  Eind 2018 zonder verrassingen

  Het 4e kwartaal sloot af in het groen, maar het resultaat over heel 2018 was nog verlieslatend (0,24 EUR p.a.). Zonder de verkoop van 2 schepen was dat verlies zelfs 3 keer zo hoog geweest! Als we rekening houden met de participaties in joint ventures, is de bedrijfswinst vóór afschrijvingen gehalveerd (tot 67,4 miljoen USD), o.a. door de lage transporttarieven voor lpg (daling vraag vanuit China en India, zachte winter). 2019 belooft beter te worden. Een groot deel van de vloot is verhuurd via langetermijncontracten en de tarieven zitten in de lift. 

  Twee nieuwe bijdragers? 

  De komende jaren zal echter vooral de verhuur van 2 activa (die de voorbije jaren op de resultaten hebben gewogen) bepalend zijn. De Tango FLNG (de vroegere Caribbean, drijvende lng-fabriek) heeft sinds november een huurder voor 10 jaar en ligt sinds februari in Argentinië, waar hij de komende weken moet beginnen bij te dragen aan de resultaten (bijdrage geraamd op minimum 43 miljoen USD per jaar). De andere nieuwe bron van inkomsten is het jongste FSRU-schip (floating storage and regasification unit), dat sinds oktober verhuurd is aan Gunvor en ingezet zou worden voor een project in Bangladesh, maar dat de scheepswerf nog niet verlaten heeft! Bangladesh stopte een reeks kleinere lng-projecten in de koelkast (focus op grotere projecten), en Gunvor kan het contract op elk moment verbreken, wat voor ongerustheid zorgt. Het potentiële gemis voor de EBITDA bedraagt 23 miljoen dollar.

  Schuld nog altijd te hoog

  Exmar zegt aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen voor de komende 12 maanden, maar in juli moet het een obligatie van 121 miljoen herfinancieren. Als Gunvor zou afzien van de huur van de FSRU, zou de netto schuldenlast (347 miljoen USD) al snel kunnen uitstijgen boven de limieten die bepaald werden door de schuldeisende banken, wat hen een sterke onderhandelingspositie zou bezorgen aan het einde van de zomer.

  Koers op het moment van de analyse: 5,75 EUR

  Exmar is een Belgische groep actief in lng- en lpg-transport en diensten. Ze is een pionier op het vlak van hervergassing en het vloeibaar maken van gas aan boord. In de loop van de jaren ontpopte Exmar zich van een gasreder tot een bedrijf actief in transport en diensten (stockageplatform voor de hervergassing en vloeibaar maken van aardgas, mobiele extractieplatforms…) voor de olie- en gasindustrie. 

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Nog een verlies voor Exmar in 2018 7 maanden geleden - maandag 1 april 2019
  Dit is echter conform de verwachtingen.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

  Het resultaat 2018 was conform de verwachtingen. Mede dankzij de bijdrage van het recentste FSRU-schip, eindigde het 4de kwartaal in het groen. Over heel 2018 was er nog een verlies (0,24 EUR per aandeel) maar vanaf het 2de kwartaal 2019 zal de verhuring van de Tango LNG (de vroegere Carribean FLNG) bijdragen aan het resultaat, waardoor een terugkeer naar winst over heel 2019 verzekerd lijkt.

  Koers op het moment van de analyse: 5,66 EUR

  Exmar is een Belgische groep actief in lng- en lpg-transport. Ze is een pionier op het vlak van hervergassing en het vloeibaar maken van gas aan boord. In de loop van de jaren ontpopte Exmar zich van een gasreder tot een bedrijf actief in transport en diensten (stockageplatform voor de hervergassing en vloeibaar maken van aardgas, mobiele extractieplatforms…) voor de olie-en gasindustrie.  

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Het platform Carribean FLNG van Exmar is eindelijk verhuurd! 1 jaar geleden - maandag 26 november 2018
  Dit zal veel positieve gevolgen hebben. Toch prijken er nog enkele wolken aan de horizon.

  De geruchten werden bevestigd: het Argentijnse energiebedrijf YPF gaat 10 jaar lang het drijvend LNG-platform Carribean huren. De koers van Exmar houdt nog niet volledig rekening met de vele positieve gevolgen die dit zal hebben. Er rijzen wel al nieuwe vragen rond het recentste FSRU-schip.
  Voorzichtig blijven, dus.
  HOUDEN.

  Van grote innovatie...

  Bij zijn tewaterlating was de Carribean FLNG een wereldprimeur, die ook beantwoordde aan een reële vraag: mobiele infrastructuur voor het vloeibaar maken van aardgas en om het transport ervan per schip te vergemakkelijken (goedkoper over langere afstanden dan pijpleidingen).
  Er was een klant die het schip zou huren, waardoor het inkomsten zou genereren vanaf eind 2015. Maar door het instorten van de olieprijzen (in 2014-15) kon die klant het contract niet nakomen. De zoektocht naar een nieuwe huurder zou uiterst lang en moeizaam worden (ruim 2,5 jaar!).

  ...naar grote resultaatsbijdrage

  Maar nu werd er dus een huurder gevonden in Argentinië, die de Carribean, die overigens meteen werd omgedoopt tot de Tango FLNG, 10 jaar gaat gebruiken. Het platform biedt Argentinië de kans om zijn onshore aardgasreserves vloeibaar te maken en te exporteren. In totaal kan het oplopen tot zowat tot 500 000 ton lng per jaar.
  De Tango zou al vanaf het 2de kwartaal 2019 (vroeger dan verwacht) bijdragen aan het resultaat van Exmar. De verhuring zal jaarlijks 43 miljoen dollar aan EBITDA genereren (totale EBITDA voor dit jaar, excl. uitz. elem., zal maar afklokken rond 40 miljoen).
  Het platform zal fungeren als visitekaartje voor andere geïnteresseerden.
  De verhuring brengt Exmar ook in een betere positie om zijn schuld te gaan heronderhandelen en er lagere rentelasten op te betalen. Zo zou de groep kunnen overwegen om de lening in Noorse kroon die in juni 2017 werd heronderhandeld (tegen erg dure voorwaarden) vervroegd terug te betalen.

  Al meteen ander probleem?

  De huidige beurskoers houdt onvoldoende rekening met de vele positieve gevolgen die de verhuring van het drijvend lng-platform zal hebben. Er is dus stijgingspotentieel aanwezig. Maar er verscheen meteen ook een ander probleem aan de horizon.
  Het recentste FSRU-schip van de groep (opslag en hervergassing) wordt sinds oktober verhuurd voor een project in Bangladesh. De regering daar stopt echter een reeks kleinere lng-projecten in de koelkast om zich toe te spitsen op grotere projecten. Als het FSRU-schip van Exmar (dat een EBITDA genereert van naar schatting 23 miljoen dollar per jaar) onder die kleinere projecten zou vallen, dan zal de groep wel een schadevergoeding krijgen, maar moet ze ook op zoek naar een nieuwe huurder. En gezien de huidige overcapaciteit op de markt en de scherpe concurrentie, belooft dat alweer geen sinecure te worden.

  Koers op het moment van de analyse: 6,75 EUR

  Exmar is een Belgische groep actief in lng- en lpg-transport. Ze is een pionier op het vlak van hervergassing en het vloeibaar maken van gas aan boord. In de loop van de jaren ontpopte Exmar zich van een gasreder tot een bedrijf actief in transport en diensten (stockageplatform voor de hervergassing en vloeibaar maken van aardgas, mobiele extractieplatforms…) voor de olie-en gasindustrie.

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 6,830 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 5,100 EUR
ISIN-code BE0003808251
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 0,81
Volatiliteit 37,53 %
Aantal bestaande aandelen 59.500.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,32 EUR
Sector Diverse industrieën en diensten
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 211 EUR
Score corporate governance 7
Land België

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2019 (e) 2018 2017 2016
Dividend 0,00 0,00 0,00 0,07
Courante winst 0,01 -0,24 0,44 0,57
Nettowinst 0,01 -0,24 0,44 0,57
Courante cashflow 0,24 0,04 0,57 0,57
Netto cashflow 0,24 0,04 0,57 0,57
EBIT 0,63 0,13 0,79 0,02
EBITDA 0,87 0,41 0,92 0,02
Boekwaarde 7,00 6,78 6,66 7,11
Tastbare boekwaarde 7,00 6,78 6,66 7,11

Prestaties (in euro)

Exmar Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -4,29 % 10,30 % 8,63 %
Rendement 6 maanden -8,86 % 6,53 % 8,36 %
Rendement 1 jaar -9,78 % 10,96 % 13,88 %
Gemiddeld jaarlijks rendement op 5 jaar -12,58 % 3,93 % 11,28 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2018 2017 2016 2015
Pay out - - 18,51 % 176,77 %
Current ratio - - 0,97 3,19
Return on equity - - 8,40 % 2,91 %
Total return on equity - - 8,40 % 2,91 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - - 29,08 % 9,73 %
EBIT marge - - 0,80 % -25,06 %
EBITDA marge - - 0,80 % -20,47 %
Belastingvoet - - -1,61 % 25,61 %
Gearing - - 73,64 62,41
Eigen vermogen/ Balanstotaal - - 42,61 % 41,57 %

Beursgegevens per aandeel

2019 (e) 2018
Dividendrendement 0,00 % 0,00 %
Koers/ Courante winst 535,00 -
Koers/ Courante cashflow 22,29 133,75
Koers/ Boekwaarde 0,76 0,79
Koers/ Tastbare boekwaarde 0,76 0,79
Koers / intrinsieke waarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,89 % -

(E) : raming

;