Exmar BE0003808251

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
4,335 EUR 21/07/2017 17:35 Brussel
-0,05 EUR (-1,10 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
3,990 7,710  52 weken min max
-27,89 % Rendement 1 jaar
1,60 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Exmar: de obligatiehouders stemden in met een verlenging van de obligatie in Noorse kroon met 2 jaar 23 dagen geleden - woensdag 28 juni 2017
  De toekomst van de groep hangt nog altijd af van het feit of het nieuwe huurders zal vinden voor de onbenutte platformen.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Exmar moet schuldeisers 11% bieden 1 maand geleden - vrijdag 16 juni 2017
  Door een gebrek aan huurders voor sommige platforms moet Exmar zich herfinancieren tegen een wurgrente.

  Sinds we het aandeel niet meer aanraden te kopen (begin april), viel het met 44% terug. Verkoop evenwel niet. We zijn evenmin gehaast om te kopen. HOUDEN.

   

  Dure herfinanciering

  De houders van Exmar-obligaties in Noorse kroon (vervaldag 7/7) wrijven zich in de handen. Op voorwaarde dat ze niet risicoschuw zijn. Na een resem oplossingen te hebben bekeken om de obligatie (±105 miljoen euro) te herfinancieren, is Exmar (waarvan de nettoschuld dit jaar boven de 750 miljoen zal liggen) verplicht om voor een verlening van 2 jaar 11 % (de rente in NOK met dezelfde looptijd ligt op ±0,6 %) te bieden!

   

  Vertrouwen kwijt

  Eind april bevond Exmar zich in een moeilijk parket omdat de verkoop van een deel van de hervergassingsactiviteiten aan Vopak niet doorging. En sindsdien is er geen geruststellend nieuws. Alweer kon de groep de daad niet bij het woord voegen (verhuur van eerste drijvend platform voor vloeibaar maken van gas zit muurvast). Het resultaat is dat de schuldeisers de sterkste positie in de onderhandelingen hebben.

   

  Leefbaar?

  Als de obligatiehouders het voorstel goedkeuren, lost Exmar een nijpend probleem op. Maar tegen welke prijs! Ook moet Exmar, gezien de tarieven voor LPG-vervoer momenteel laag liggen, absoluut zijn Caribbean FLNG en FSRU-platform, dat binnenkort wordt geleverd, verhuren, wil het liquiditeiten genereren. Indien niet zal het in een mum van tijd enkel werken voor zijn schuldeisers want er komen verschillende schulden te vervallen.

  Voor 2017 is een klein verlies mogelijk (0,10 EUR per aandeel). Eind 2017 zou de boekwaarde nog boven de 6 EUR moeten liggen. De koers houdt dus rekening met een verdere aftakeling. Maar nu kopen, betekent inzetten op de capaciteit van Exmar om snel zijn activa te kunnen verhuren. Als het daar niet in slaagt dan is een kapitaalverhoging (met verwatering van de aandeelhouder) of verkoop van activa tegen solden (die op de boekwaarde wegen) mogelijk.

   

  Koers op het moment van de analyse: 4,04 EUR

   

  Het innoverend Belgisch bedrijf Exmar is gespecialiseerd in maritieme gastransporten en -diensten (lpg, lng, butaan, propaan...). Exmar speelt een voortrekkersrol in de hervergassing van vloeibaar gas aan boord. Ontwerpt ook mobiele extractieplatforms voor kleine offshore olievelden, mobiele stockageplatforms...

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Exmar beweert kandidaten te hebben voor zijn Caribbean FLNG 2 maanden geleden - maandag 22 mei 2017

  We blijven echter voorzichtig.

   

  Het aandeel is correct gewaardeerd.

   

  Exmar verklaarde twee kandidaten gevonden te hebben voor zijn eerste platform voor het vloeibaar maken van gas (Caribbean FLNG), alsook dat het contract tegen september in kannen en kruiken zal zijn. Het zou echter niet de eerste keer zijn Exmar zijn beloftes niet kan houden We blijven dus voorzichtig.

   

  Koers op het moment van de analyse: 5,51 EUR

   

  Het innoverend Belgisch bedrijf Exmar is gespecialiseerd in maritieme gastransporten en -diensten (lpg, lng, butaan, propaan...). Exmar speelt een voortrekkersrol in de hervergassing van vloeibaar gas aan boord. Ontwerpt ook mobiele extractieplatforms voor kleine offshore olievelden, mobiele stockageplatforms....


  Deel dit artikel

 • Analyse
  Zal Exmar een kapitaalverhoging moeten doorvoeren? 2 maanden geleden - woensdag 3 mei 2017
  Komt er niet snel een oplossing, dan dreigt de groep haar balans op de één of andere manier te moeten versterken.

  Gezien de groep haar beloftes maar niet kan inlossen, raadden we u begin april aan het aandeel niet meer te kopen. Inmiddels overschaduwen de stopgezette onderhandelingen met Vopak de zwakke resultaten voor het 1e kwartaal. Als de groep niet gauw huurders vindt voor haar platformen, dreigt ze haar balans te moeten versterken. Het aandeel bereikte zijn laagste punt van de laatste 12 maanden en blijft goedkoop. Maar er is wel degelijk een risico op winstverwatering. Houden.

   

  Geen overname

  Exmar voerde al sinds september 2016 gesprekken met het Nederlandse Vopak. Dat zou een deel van de hervergassingsactiviteiten overnemen (4 platformen aangehouden voor 50%). Maar de onderhandelingen liepen op de klippen!

  Vanuit een operationeel standpunt is dit geen ramp. Voor dergelijke platformen worden vaak winstgevende langetermijncontracten gesloten. Het feit dat de operatie niet doorgaat, maakt ook komaf met een bron van onzekerheid, namelijk waaraan zou Exmar de inkomsten uit de verkoop van die activiteiten (meer dan 1/3 van de bedrijfswinst voor afschrijvingen) hebben besteed?

  Vanuit een financieel standpunt is het andere koek. Doordat de operatie niet doorgaat, zal Exmar een pak cash mislopen (geschat op meer dan 350 miljoen EUR). Dit geld zou de groep echter goed kunnen gebruiken.

   

  Erg moeilijke context

  Zoals de resultaten over het 1e kwartaal bevestigen (verlies van 0,06 EUR per aandeel) beleeft Exmar moeilijke tijden. De tarieven in het lpg-transport (45% van de bedrijfwinst voor afschrijvingen) blijven onder druk staan. Ook zal de wereldvloot tegen eind dit jaar nog met meer dan 10% toenemen, en dit terwijl de sector al met overcapaciteit kampt. De tarieven zullen dus met hun minima blijven flirten. Eens te meer verlaagden we onze winstramingen voor 2017, ditmaal tot 0,1 EUR per aandeel.

   

  En nu?

  Gezien zijn hoge schuldenberg moet Exmar meer liquiditeiten putten uit zijn activiteiten. De groep moet dus dringend klanten vinden voor haar eerste hervergassingsplatform (het contract voor de Caribbean FLNG gesloten in 2015 werd geannuleerd) en haar FSRU-platform, dat nog in 2017 zal worden geleverd. Is dit niet het geval (in juli vervalt een aanzienlijke schuld), dan zouden de schuldeisers wel eens veel gulziger kunnen worden. Bijgevolg zou de groep wel eens een kapitaalverhoging moeten doorvoeren of activa tegen een prik verkopen om haar balans te versterken.

   

  Koers op het moment van de analyse: 5,87 EUR

   

  Het innoverend Belgisch bedrijf Exmar is gespecialiseerd in maritieme gastransporten en -diensten (lpg, lng, butaan, propaan...). Exmar speelt een voortrekkersrol in de hervergassing van vloeibaar gas aan boord. Ontwerpt ook mobiele extractieplatforms voor kleine offshore olievelden, mobiele stockageplatforms....

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Exmar schort zijn onderhandelingen op met Vopak 2 maanden geleden - donderdag 27 april 2017
  Al is dit geen ramp, toch kan dit het beleggersvertrouwen aantasten.

  Het aandeel blijft goedkoop maar onvoldoende het aandeel koopwaardig zou zijn. HOUDEN.

   

  Het bedrijf gespecialiseerd in maritieme gastransporten- en diensten onderhandelde sinds september 2016 met het Nederlandse Vopak waaraan het een deel van zijn hervergassingsactiviteiten plande af te stoten. De gesprekken bleven maar aanslepen waardoor we eind maart ons advies wijzigden en we u sindsdien niet meer aanraden het aandeel te kopen maar te houden.

  Tegenwoordig kondigt Exmar aan dat deze operatie niet zal plaatsvinden. Hierdoor zal de groep echter een pak cash mislopen (een paar miljoenen euro's), dat het aan andere projecten had kunnen besteden. Ook had de operatie de werkelijke waarde van de activa van de groep kunnen benadrukken.

  Het op de klippen gelopen project is echter geen ramp. Voor de 4 hervergassingsplatformen kon de groep namelijk winstgevende contracten voor de lange termijn afsluiten.

  Niettemin is het zeker niet de eerste keer dat de groep beloftes maakt die ze niet kan nakomen. Voor het beleggersvertrouwen is dit geen goede zaak. Bovendien kampt de groep met een torenhoge schuldenberg die indien ze niet gauw contracten kan sluiten voor haar momenteel onbenutte activa, op termijn wel eens een serieus probleem zou kunnen vormen.

   

  Koers op het moment van de analyse: 6,51 EUR

   

  Het innoverend Belgisch bedrijf Exmar is gespecialiseerd in maritieme gastransporten en -diensten (lpg, lng, butaan, propaan...). Exmar speelt een voortrekkersrol in de hervergassing van vloeibaar gas aan boord. Ontwerpt ook mobiele extractieplatforms voor kleine offshore olievelden, mobiele stockageplatforms....

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 7,710 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 3,990 EUR
ISIN-code BE0003808251
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 1,01
Volatiliteit 30,15 %
Aantal bestaande aandelen 59.500.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,26 EUR
Sector Diverse industrieën en diensten
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 285 EUR
Score corporate governance 6

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 2015 2014
Dividend 0,07 0,07 0,22 0,28
Courante winst 0,10 0,57 0,18 0,90
Nettowinst 0,10 0,57 0,18 0,90
Courante cashflow 0,25 0,57 0,26 1,01
Netto cashflow 0,25 0,57 0,26 1,01
EBIT 0,52 0,02 -0,46 -0,21
EBITDA 0,62 0,02 -0,38 -0,11
Boekwaarde 7,04 7,11 6,24 5,57
Tastbare boekwaarde 7,04 7,11 6,24 5,57

Prestaties (in euro)

Exmar Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -32,47 % 1,59 % -2,84 %
Rendement 6 maanden -39,95 % 5,93 % -0,04 %
Rendement 1 jaar -27,89 % 12,69 % 7,72 %
Rendement 5 jaar -2,05 % 8,27 % 13,68 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 2015 2014 2011
Pay out 18,51 % 176,77 % 66,40 % -
Current ratio 0,97 3,19 2,91 1,42
Return on equity 8,40 % 2,91 % 17,76 % -9,25 %
Total return on equity 8,40 % 2,91 % 17,76 % -9,67 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge 29,08 % 9,73 % 47,58 % -6,80 %
EBIT marge 0,80 % -25,06 % -11,09 % 7,52 %
EBITDA marge 0,80 % -20,47 % -5,69 % 28,07 %
Belastingvoet -1,61 % 25,61 % 5,59 % -
Gearing 73,64 62,41 76,44 246,32
Eigen vermogen/ Balanstotaal 42,61 % 41,57 % 41,88 % 22,01 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016
Dividendrendement 1,60 % 1,67 %
Koers/ Courante winst 43,80 7,69
Koers/ Courante cashflow 17,52 7,69
Koers/ Boekwaarde 0,62 0,62
Koers/ Tastbare boekwaarde 0,62 0,62
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 9,99 % -

(e) : raming

In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en famille ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden