Bayer DE000BAY0017

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
117,95 EUR 20/10/2017 17:35 Frankfurt
-0,75 EUR (-0,63 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
86,69 123,31  52 weken min max
34,28 % Rendement 1 jaar
2,44 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Bayer heeft meer tijd nodig om de overname van Monsanto af te ronden 29 dagen geleden - vrijdag 22 september 2017
  Aanvankelijk zou de operatie eind 2017 volledig in kannen en kruiken zijn, maar dat is nu opgeschoven naar begin 2018.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Bayer lanceert winstwaarschuwing 3 maanden geleden - dinsdag 4 juli 2017
  We verlagen onze winstramingen.

  De groep zal in 2017 met tegen-wind te maken hebben. We verla-gen onze winstramingen. Het aandeel boert achteruit maar is niet koopwaardig.
  HOUDEN.

  Bayer waarschuwde dat het zijn winstverwachtingen voor 2017 zal moeten herzien. Dit is vooral het gevolg van 2 redenen. Enerzijds ligt het voorraadniveau van de fytosanitaire producten in Brazilië hoger dan voorzien, wat op de omzet zal wegen. Anderzijds is er minder activiteit dan verwacht in de tak voorschriftvrije medicijnen (o.a. voor de voetverzorging Scholl). Daarbovenop kampt de groep met negatievere wisselkoerseffecten dan voorzien. Het management liet weten dat het zijn vooruitzichten zou verlagen wanneer het de resultaten voor het 2e kwartaal op 27/07 zal bekendmaken. Wij van onze kant stelden al onze ramingen bij van 6,9 tot 6,5 EUR voor 2017 en van 7,05 tot 6,8 voor 2018. Ook zullen we in de toekomst de ramingen m.b.t. het Amerikaanse Monsanto, waarvan de overname nog aan de gang is, onder de loep moeten nemen. Wel blijft de tak medicijnen op voorschrift, die in het 1e kwartaal onder meer door de bloedverdunner Covestro werd geboost (+ 20%), puike prestaties neerzetten. Bayer boekte namelijk een erg fraai 1e kwartaal, wat net de reden was waarom het voor heel 2017 zo optimistisch ingesteld was. Het ziet er nu echter naar uit dat 2017 dan toch moeilijker dan verwacht wordt...

  Koers op het moment van de analyse: 113,30 EUR

  Bayer, dat gespecialiseerd is in levenswetenschappen, is actief in medicijnen op voorschrift, voorschriftvrije medicijnen, landbouwchemie en dierengezondheid. Bovendien heeft het nog steeds een meerderheidsparticipatie in Covestro (polymeren).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Bayer heeft zijn resultaat voor 2016 gepubliceerd 8 maanden geleden - maandag 27 februari 2017
  Het ligt onder de verwachtingen.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

   

  Bayer kondigde voor 2016 een omzet en winst per aandeel aan die onder de verwachtingen uitkwamen en dit ondanks de forse omzetgroei in de voorschriftvrije medicijnen (onder meer Xarelto en Eyla) en het chemiefiliaal Covestro. De landbouwchemietak daarentegen hinkt achterop. Bayer is echter nog steeds van plan om de overname van Monsanto tegen eind dit jaar af te ronden. Voor 2017 mikt de groep op een stijging van de Ebitda met 5% (vergelijkbare basis). Wij verlagen onze ramingen.

   

   

  Koers op het moment van de analyse : 104,27 EUR

   

  Bayer, dat gespecialiseerd is in levenswetenschappen, is actief in medicijnen op voorschrift, voorschriftvrije medicijnen, landbouwchemie en dierengezondheid. Bovendien heeft het nog steeds een meerderheidsparticipatie in Covestro (polymeren).

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Bayer overtrof onze verwachtingen 1 jaar geleden - vrijdag 28 oktober 2016

  We verhogen onze ramingen.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

   

  Het 3e kwartaal overtrof onze verwachtingen dankzij de medicijnen op voorschrift (omzet op vergelijkbare basis: +7,6 %). We verhogen onze ramingen. Bayer zou voor de overname van Monsanto eind 2016 een aanvraag indienen in de VS. In Europa zal het die aanvraag begin 2017 doen.

   

  Koers op het moment van de analyse:  90,67 EUR

   

  Bayer, dat gespecialiseerd is in levenswetenschappen, is actief in medicijnen op voorschrift, voorschriftvrije medicijnen, landbouwchemie en dierengezondheid. Bovendien heeft het nog steeds een meerderheidsparticipatie in Covestro (polymeren).

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Bayer-Monsanto: een gunstige match? Niet zeker... 1 jaar geleden - vrijdag 23 september 2016

  Gezien de consolidatiebeweging in de sector is de operatie een logische zet. Toch gaat ze gepaard met risico's.

  Ondanks de koersdip is het aandeel van Bayer niet koopwaardig. Vooral gezien we in het zog van de operatie onze risico-indicator optrekken van 3 tot 4.
  HOUDEN.

   

  Een hervormde groep

  Oorspronkelijk bestond Bayer uit een chemie- en farmatak. Mettertijd werd de chemietak echter minder belangrijk: zo werd in 2005 Lanxess en in 2015 Covestro (nog voor 64 % aangehouden) naar de beurs gebracht. De farmadivisie daarentegen nam in belang toe: zo werd in 2006 Schering overgenomen, in 2005 de zelfmedicatie van Roche en in 2014 de zelfmedicatie van Merck. Vandaag focust de groep haar ontwikkeling op 3 divisies: medicijnen op voorschrift, medicijnen zonder voorschrift en landbouwchemie (CropSciences).

   

  Landbouwchemie evolueert

  De spelers uit de landbouwchemie hebben het niet makkelijk. Door de lage prijzen van de landbouwproducten zien landbouwers hun inkomsten afnemen. Bijgevolg kopen ze minder zaden en fytosanitaire producten. Die tendens wordt nog versterkt door de aftakelende situatie in een aantal Latijns-Amerikaanse landen. De landbouwchemiegroepen willen dan ook hun marges afschermen en doen dit door synergieën te genereren. Hierdoor is in de sector een golf aan overnames en fusies aan de gang: ChemChina koopt Syngenta, DuPont fuseert met Dow Chemical en Bayer lijft Monsanto in.

   

  Een coherente operatie

  – In de drie jaren na de afronding van de overname wil Bayer 1,5 miljard dollar aan synergieën genereren (±1,30 EUR/aandeel voor belastingen).

   

  – De 2 groepen zijn erg complementair, zowel wat betreft hun producten (Bayer vooral aanwezig in pesticiden, Monsanto in zaden) als hun geografische inplanting (Bayer is erg aanwezig in Europa en Azië, Monsanto in Noord- en Zuid-Amerika).

   

  – Op lange termijn zal de landbouwchemiesector nog profiteren van de demografische groei, het toenemend succes van biobrandstoffen en de afname van de landbouwgrond (urbanisatie…), waardoor oplossingen nodig zijn om betere oogsten te verkrijgen.

   

  Toch aanzienlijke risico's

  Monsanto is niet in topvorm. Reden is de sombere context in de landbouwsector en de sterke dollar. Zijn recent kwartaalresultaat was flauw. De vooruitzichten zijn dit eveneens.

   

  Bovendien kampt Monsanto met een slecht merkimago door de polemiek rond zijn onkruidverdelger Roundup en zijn genetisch gemodificeerde zaden. Bayer dreigt hier echter ook onder te lijden, terwijl het er al van wordt beticht dat zijn insecticide bijen doodt, dat aan bepaalde van zijn anticonceptiemiddelen risico's verbonden zijn...

   

  De operatie is duur: Bayer betaalt 128 USD cash per Monsanto-aandeel, d.i. meer dan 40 % meer dan koers voor de overnamegeruchten. Om dit te financieren overweegt Bayer een kapitaalverhoging en moet de groep schulden aangaan (torst al een fikse schuld door de overname van de zelfmedicatie van Merck in 2014).

   

  Als de operatie niet doorgaat (door de eisen van de concurrentieautoriteiten of door politieke druk), dan zal Bayer Monsanto een schadevergoeding moeten betalen van 2 miljard dollar. Dit risico op tegenslag verklaart waarom tussen de koers van Monsanto en het bod van Bayer een verschil van ±20% is. We raden u echter af om op dit verschil te speculeren daar het te riskant is. Als de overname op de klippen loopt, zal de koers van Monsanto met minstens 20 % kelderen en zakken tot het niveau van voor de overnamegeruchten. Ook zal de operatie zeker nog een jaar duren.

   

  De vooruitzichten

  Landbouwchemiedivisie

  De vooruitzichten van de landbouwsector zijn niet erg rooskleurig. Wel zal de situatie tegen 2025 wellicht stilaan beteren, al zal een duidelijke opvering uitblijven. Niettemin zal de tak CropSciences van Bayer worden geboost door de synergieën voortvloeiend uit de overname en de uitgebreide productenportefeuille.

   

  Farmadivisie

  Voor de medicijnen op voorschrift tipt Bayer voor de periode 2015-2018 op een jaarlijkse omzetgroei van gemiddeld ±6 % dankzij de producten die het recent op de markt bracht (o.a. antistollingsmiddel Xarelto). Voor de jaren erna mikt het op de commercialisering van 6 veelbelovende producten (mits goedkeuring). In de medicijnen zonder voorschrift blijft Bayer profiteren van zijn bekende merken (Claritine, Aspirine…).

   

  We begrijpen dat Bayer gezien de consolidatiebeweging op de landbouwchemiemarkt niet bij de pakken kon blijven zitten. Wel slaat het zo een hele nieuwe weg in. Tot nog toe was zijn strategie immers vooral gericht op de farmasector. En terwijl de groep steeds meer moet investeren om farmaceutische producten te ontwikkelen, zal ze nu 2 even belangrijke groeipolen tegelijk moeten beheren (landbouwchemie en farma). We zijn de dan ook sceptisch wat de huidige overname betreft.

  We blijven tippen op een winst per aandeel van 5,70 EUR in 2016 en 6,10 EUR in 2017. Voor 2018, mikken we op 6,20 EUR (Monsanto inbegrepen). 

   

  Koers op het moment van de analyse: 92,20 EUR

   

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 123,31 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 86,69 EUR
ISIN-code DE000BAY0017
Beurs Frankfurt
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,02
Volatiliteit 22,08 %
Aantal bestaande aandelen 826.947.600
Beurskapitalisatie (in miljard) 98,09 EUR
Sector Gezondheid en Farma
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 828 EUR
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 2015 2014
Dividend 2,90 2,70 2,50 2,25
Courante winst 6,50 5,44 4,97 4,14
Nettowinst 6,50 5,44 4,97 4,14
Courante cashflow 10,20 9,67 8,66 7,68
Netto cashflow 10,20 9,67 8,66 7,68
EBIT 10,05 8,84 7,65 6,66
EBITDA 14,15 13,34 11,52 10,21
Boekwaarde 37,60 33,98 26,84 22,06
Tastbare boekwaarde 17,85 14,25 7,38 2,51

Prestaties (in euro)

Bayer Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 6,62 % 0,93 % 0,64 %
Rendement 6 maanden 16,37 % 3,15 % -0,95 %
Rendement 1 jaar 34,28 % 13,23 % 10,55 %
Rendement 5 jaar 13,96 % 7,26 % 14,47 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 2015 2014 2013
Pay out 49,28 % 50,29 % 54,32 % 54,47 %
Current ratio 1,64 1,40 1,43 1,36
Return on equity 16,12 % 18,52 % 18,78 % 18,62 %
Total return on equity 16,12 % 18,52 % 18,78 % 16,80 %
Brutomarge 56,75 % 54,44 % 52,02 % 51,82 %
Nettomarge 10,15 % 8,67 % 8,15 % 7,93 %
EBIT marge 15,48 % 13,38 % 13,04 % 14,38 %
EBITDA marge 23,35 % 20,15 % 19,99 % 20,92 %
Belastingvoet 22,21 % 23,00 % 23,91 % 24,27 %
Gearing 59,61 77,32 108,99 38,65
Eigen vermogen/ Balanstotaal 36,07 % 31,63 % 26,14 % 37,16 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016
Dividendrendement 2,44 % 2,28 %
Koers/ Courante winst 18,25 21,79
Koers/ Courante cashflow 11,63 12,27
Koers/ Boekwaarde 3,15 3,49
Koers/ Tastbare boekwaarde 6,65 8,32
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,69 % -

(e) : raming

In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en famille ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden