Agfa - Gevaert BE0003755692

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
3,940 EUR 17/10/2017 14:50 Brussel
-0,03 EUR (-0,86 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
3,320 4,930  52 weken min max
21,27 % Rendement 1 jaar
0,00 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Zal Agfa-Gevaert op termijn worden opgesplitst? 6 dagen geleden - woensdag 11 oktober 2017
  De groep brengt bepaalde activiteiten onder in een aparte structuur.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Agfa-Gevaert wil zich verder reorganiseren 1 maand geleden - woensdag 23 augustus 2017
  De groep hoopt zo transparanter te worden.

  Net als in het 1e kwartaal ging de omzet in het 2e kwartaal bergaf. We voorzien geen opvering van de omzet vóór 2019. Wel is er goed nieuws: Agfa overweegt zijn IT-tak voor de medische sector af te splitsen.
  HOUDEN.

  In het 2e kwartaal viel de winst met 35% terug (1e: -25%). De halfjaarwinst kwam zo uit op 0,19 EUR per aandeel (-32%) en de halfjaaromzet zakte met 3%. De groeimotoren (inkjet, IT-oplossingen) blijven het goed doen, maar de herstructureringen in de andere divisies, de druk op de prijzen voor offset drukwerk en de stijgende grondstofprijzen (zilver, aluminium) blijven wegen (iets meer dan voor-zien). Verder zal de remonte van de euro de competitiviteit van de groep in het buitenland aantasten t.o.v. de Amerikaanse en Japanse concurrentie. Toch tipt Agfa nog steeds op een be-drijfsmarge voor afschrijvingen van 10% voor de komende jaren (2017: wellicht iets minder). We mikken nu op een winst van 0,43 en 0,52 EUR per aandeel in 2017 en 2018. Worden de IT-activiteiten voor de medische sector afgesplitst (50% van de medische tak), dan zal de groep transparanter worden en zal dit de koers opwaarderen. Ook omdat dit aanleiding zou kunnen geven tot de afstoting of fusie van een of andere activiteiten, die nu verstrikt zitten in de ingewikkelde structuur van de groep waardoor overnamekandidaten of partners op afstand blijven.

   

  Koers op het moment van de analyse: 4,12 EUR

  Agfa Gevaert is een Belgische groep die een uitgebreid assortiment van analoge en digitale beeldvormingssystemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en de gezondheidszorg (ziekenhuizen) ontwikkelt.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Agfa-Gevaert boekte een degelijk 4e kwartaal 2016 maar het 1e kwartaal 2017 stelde teleur 5 maanden geleden - dinsdag 9 mei 2017
  We wijzigen ons advies.

  De verkopen blijven achteruit boeren en de winst kelderde met 25% tot 0,04 EUR per aandeel. Overigens klom de koers op een jaar tijd met bijna 50%, wat te danken is aan de jarenlange herstructureringen. Opdat de koers verder zou kunnen klimmen, moet Agfa nu zijn verkopen opkrikken. Maar gezien deze volgens ons niet voor 2019 zullen toenemen, zal het nu correct gewaardeerde aandeel wellicht nog amper hoger gaan. Bijgevolg wijzigen we ons advies: niet meer kopen.
  HOUDEN.

  Verkopen moeten aantrekken

  In het 1e kwartaal 2017 boerde de omzet van Agfa verder achteruit (met 2,5% of 4,2% zonder wisselkoerseffecten). Dit is erger dan we hadden verwacht, maar op zich vooral te wijten aan de voorraadaanpassingen van de distributeurs in de printactiviteiten (divisie healthcare), die het eind 2016 vrij goed hadden gedaan. In de inkjet-activiteiten (grafische divisie) en IT-oplossingen (healthcare), die de groeimotoren zijn en in de toekomst zullen blijven, boekte de groep aanmoedigende resultaten. Globaal valt de omzet in de grafische divisie minder fors terug (-4,1% in het 1e kwartaal zonder wisselkoerseffecten, na -6,3% in 2016). De analoge producten (in structureel verval) zijn vandaag nog slechts goed voor 10% van de verkopen.

  Niet vóór 2019

  Slaagt Agfa erin zijn verkopen te stabiliseren over de 2 volgende boekjaren, dan zal dat al een mooie prestatie zijn. En als de bedrijfsmarge voor afschrijvingen rond de 10% uitkomt, dan zou de winst per aandeel in 2017 en 2018 ±0,50 EUR bedragen. Desondanks moet men niet op een dividend rekenen (Agfa beschikt hiervoor over onvoldoende middelen). Bovendien zal de koers, gezien deze nu al een stuk boven de boekwaarde ligt (voor eind 2017 ramen we die op 1,80 EUR per aandeel), enkel nog verder hoger gaan als de verkopen fors toenemen. Volgens ons valt er vóór 2019 echter geen stijging van de verkopen te verwachten.

  Geruststellende balans

  Gezien Agfa sinds eind 2016 helemaal schuldenvrij is en zijn activiteiten vrij rendabel zijn, zullen de netto cashmiddelen verder toenemen en zal de groep in staat zijn om de zware lasten gelinkt aan het pensioenplan (geërfd uit het verleden) en die een groot deel van de liquiditeiten opslorpen, te torsen.

  Koers op het moment van de analyse: 4,93 EUR

  Agfa Gevaert is een Belgische groep die een uitgebreid assortiment van analoge en digitale beeldvormingssystemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en de gezondheidszorg (ziekenhuizen) ontwikkelt.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Agfa-Gevaert is op de goede weg 7 maanden geleden - donderdag 9 maart 2017
  De groep maakte voor het 4e kwartaal 2016 een degelijk resultaat bekend.

  De omzet zal niet op korte termijn opveren maar de koers houdt hiermee rekening. Schrikt het risico u niet af: KOPEN.

   

  Het 4e kwartaal lag boven onze verwachtingen. Door de concurrentie in de grafische tak vielen de verkopen echter verder terug (-1,2%, -0,9% zonder wisselkoerseffecten), al nemen ze nu wel trager af. De winstgevendheid stijgt in de grafische en medische tak: over 2016 kwam ze uit boven de beoogde doelstelling (bedrijfsmarge zonder afschrijvingen: 10,4 %, 5 jaar geleden: 7,2 %) en dit ondanks de terugvallende verkopen (-4,1%; -3,5% zonder wisselkoerseffecten). Dit is te danken aan de inspanningen om de efficiëntie op te drijven, de nieuwigheden en lagere grondstofprijzen (niet het geval in 2017). De gegenereerde liquiditeiten deden de schuld volledig wegsmelten (2 jaar geleden: 86% van het eigen vermogen). De bedrijfswinst klom met 15,6% (wij tipten op 12,5%) en de nettowinst (0,42 EUR/aandeel) met slechts 13,5%, al was dit te wijten aan uitzonderlijke lasten (Italiaanse site gesloten). In 2017 zouden de verkopen (zonder wisselkoerseffecten) kunnen stabiliseren (structurele aftakeling historische activiteit stilaan gecompenseerd door succes nieuwe activiteiten). Als de marge niet slinkt en de herstructureringslasten t.o.v. het gemiddeld niveau van de laatste jaren niet stijgen, dan zou de winst 2017 rond 0,55 EUR per aandeel kunnen uitkomen.

   

  Koers op het moment van de analyse: 4,04 EUR

   

  Agfa Gevaert is een Belgische groep die een uitgebreid assortiment van analoge en digitale beeldvormingssystemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en de gezondheidszorg (ziekenhuizen) ontwikkelt.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Verkoop deze 10 Belgische aandelen niet! 8 maanden geleden - vrijdag 27 januari 2017
  Gingen een aantal van uw aandelen mooi hoger, dan zou u geneigd kunnen zijn uw winst op te strijken. Maar een aandeel dat fors klom, is niet noodzakelijk overgewaardeerd. Hierna vindt u 10 voorbeelden.
  Verkoop deze 10 aandelen niet!

  Verkoop deze 10 aandelen niet!

  Zorg er voor dat uw beleggingen degelijk gespreid zijn en elke individueel aandeel maximum 5% van uw vermogen bestrijkt.
  Behoud minstens een deel van uw positie in de volgende 10 Belgische aandelen. Elk van hen 
  beschikt over een aardig potentieel. 

   

  Agfa-Gevaert: kopen

  Deze groep actief in analoge en digitale beeldvormingssystemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en gezondheidszorg is in volle transformatie. Bijgevolg is het aandeel enkel bestemd voor beleggers die niet terugdeinzen voor risico's. De structurele terugval van de analoge producten remmen de omzetgroei af. Niettemin bewees Agfa dat het zijn winstgevendheid kon opdrijven en tegelijk zijn schuld afbouwen (schuldenvrij!). Geruchten over een mogelijke overname door het Duitse CompuGroup Medical in de herfst 2016 dreven de koers met meer dan 60% hoger. Toen de Duitse groep hieraan de brui gaf, viel het aandeel echter met ±15% terug. Niettemin werd zo meer duidelijkheid geschapen over de werkelijke waarde van het aandeel.

  Resultaten op 8 maart.
  Koers op het moment van de analyse: 3,72 EUR

   

  Gimv: kopen

  Gimv is een, internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity. Ze heeft belangen in zo’n 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van ±1,8 miljard euro onder beheer. De koers evolueerde de voorbije jaren stilaan naar de intrinsieke waarde. Momenteel is de decote volledig weggesmolten en noteert Gimv zelfs met een premie van zo’n dikke 10%. Dit toont aan dat de belegger de strategie en de kwaliteit van het beleid waardeert en vertrouwenswaardig acht. Gimv waardeert immers zijn belangen erg voorzichtig en slaagt er meestal in ze te verkopen met een mooie meerwaarde. Het aandeel is ideaal voor wie houdt van stabiliteit, weinig risico en een quasi gegarandeerd mooi jaarlijks dividend (nettorendement 3,3%).

  Koers op het moment van de analyse: 52,20 EUR

   

  Melexis: kopen

  Melexis ontwerpt, ontwikkelt, test en verkoopt halfgeleiders in hoofdzaak voor de autosector (behoort tot de top 5, goed voor bijna 90% van de omzet), maar ook voor consumentenelektronica. De chipbakker zit in een comfortabele positie en heeft alle troeven in huis om de volgende jaren een stuk sneller dan de markt te blijven groeien. Het aantal halfgeleiders per wagen blijft immers stijgen (veiligheid, milieu, comfort) terwijl zelfrijdende auto’s dit aantal nog zullen doen toenemen. Melexis beschikt bovendien over innovatieve technologieën en producten met een hoge toegevoegde waarde (nieuwe productlanceringen!), waarmee het marktaandeel wint. De voorbije 12 maanden fietste de koers ruim 49% hogerop. En de spurt is nog niet voorbij.

  Bij de jaarresultaten op 8 februari geeft Melexis ongetwijfeld opnieuw erg fraaie jaarprognoses mee.
  Koers op het moment van de analyse: 70,10 EUR

   

  Umicore: kopen

  Umicore knoopte in 2015 weer aan met winstgroei en tegenwoordig begint de omzet sneller te groeien. We verwachten voor de komende jaren dan ook een fikse winstgroei. Naast de vruchten van de investeringen van de afgelopen jaren zal het nog profiteren van de veelbelovende vraag op de 3 markten waarop het actief is: de beperking van de uitstoot van vervuilende gassen, de recyclage van edelmetalen en de ontwikkeling van elektrische auto's aan de hand van kathodes voor oplaadbare batterijen. De koers klom met 48% over de laatste 12 maanden (+50% dividend inbegrepen). Volgens ons is het bedrijf, dat regelmatig zijn eigen doelstellingen overtreft, nog maar aan het begin van zijn succesverhaal.

  De resultaten 2016 zullen in februari worden bekendgemaakt.
  Koers op het moment van de analyse: 51,707 EUR

   

  Ageas: houden

  Ageas is een internationale verzekeringsholding actief in België, het VK en 12 andere landen in Europa en Azië. Hoewel de verzekeringsactiviteiten al een hele tijd zeer aardig boeren en Ageas financieel sterk staat, sleept het als opvolger van Fortis nog een aantal rechtszaken en andere erfenissen uit het verleden mee die het nettoresultaat fors kunnen beïnvloeden. Als de in 2016 voorgestelde regeling rond een algemeen bindende schikking met de gedupeerde Fortis-aandeelhouders definitief wordt (de kans is zeer groot dat het Gerechtshof Amsterdam tegen medio 2017 groen licht geeft), staat de verzekeraar niets meer in de weg om zich verder te ontplooien en de aandeelhouders met mooie dividenden te blijven verwennen. De erg beloftevolle Aziatische activiteiten en de langzame rentestijging kunnen de koers een extra duw in de rug geven.

  Jaarcijfers op 15 februari.
  Koers op het moment van de analyse: 40,40 EUR

   

  Barco: houden

  Barco is een Belgisch technologiebedrijf dat visualisatie- en displayoplossingen levert aan professionele markten. Het gaat daarbij o.a. om projectoren voor digitale cinema, beeldschermen voor medische toepassingen en voor grote evenementen en controlekamers. Meer dan 2/3 van de omzet wordt buiten Europa gerealiseerd. Een sterke dollar heeft een positieve impact op de resultaten. De laatste jaren maakte de groep een rigoureuze herstructurering en afslanking door om haar winstgevendheid op te krikken en sterker te focussen op niches waar ze al tot de marktleiders behoort of waar ze marktleiderschap kan verwerven. Straffe resultaten en puike vooruitzichten stuwden de koers de voorbije 12 maanden meer dan 40% hoger. En er is meer in petto. Barco is op de goede weg.

  We verwachten dan ook dat de resultaten op 9 februari de positieve trend zullen bevestigen.
  Koers op het moment van de analyse: 81,91 EUR

   

  KBC Groep: houden - KBC Ancora: houden 

  KBC Groep is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen. Het kon mooi herstellen van de financiële crisis in 2008 en heeft zijn zaken intussen weer volledig op orde. Groei door overnames staat dan ook opnieuw op de agenda. Toch worden de kosten strikt onder controle gehouden en behoort KBC tot de meest solvabele banken in Europa. De lage rente, de steeds strengere regels en reglementering (o.a. op vlak van solvabiliteit en liquiditeit), de hogere taksen en de blijvende onzekerheden (Brexit,…) in de banksector blijven wel belangrijke risicofactoren. Geen spek voor de bek van voorzichtige huisvaders dus.
  We verwachten puike jaarresultaten op 9 februari.
  Koers op het moment van de analyse: 61,25 EUR

  KBC Ancora is een holding die enkel in KBC Groep investeert (belang van 19%) en is dus in feite een onrechtstreekse belegging in KBC. De enige inkomsten zijn de dividenden die KBC uitkeert. De holding financiert zich met schulden op lange termijn, waarop ze intresten betaalt.
  Koers op het moment van de analyse: 41,85 EUR

  Voortaan bieden zowel KBC als KBC Ancora weer elk jaar een mooi dividend. Het dividendrendement van KBC Ancora ligt echter hoger dan dat van KBC (±3,9% t.o.v. 3,1% netto). Wel noteert de holding (nog altijd) met een flinke korting (rond 25%) tegenover de intrinsieke waarde, al is die de voorbije maanden enigszins gekrompen. Al verwachten we niet echt dat de decote in de toekomst veel verder zal slinken, toch vormt KBC Ancora ongetwijfeld een interessant(er) alternatief voor KBC.

   

  Sioen: houden 

  Sioen is gespecialiseerd in gecoate weefsels (tenten, …), technisch textiel (beschermingskledij, afdekzeilen vrachtwagens, filters, airbags,…) en chemicaliën. Hoewel de groeimotor de afgelopen jaren wat sputterde, legde de strategie van de schuldenafbouw enerzijds en de focus op de winstmarge en op toegevoegde waarde anderzijds (lanceren van vernieuwende producten in specifieke niches dankzij doorgedreven onderzoek en ontwikkeling), de groep geen windeieren. Nadat Sioen, dat financieel sterk in zijn schoenen staat, vooral mikte op interne groei, is de tijd aangebroken voor expansie door overnames. Een goede zet lijkt ons. Overnames lanceerden de koers als een raket. In 12 mmanden kwam er lieftst 79% bij.Al houdt de koers na de mooie stijging van de voorbije jaren reeds rekening met de goede vooruitzichten, toch is het volgens ons nog te vroeg om uw winst te verzilveren. 

  Op 27 februari geeft Sioen inzage over zijn prestaties in 2016.
  Koers op het moment van de analyse: 29,10 EUR

   

  Solvay: houden 

  Solvay is een chemiegroep actief in polymeren en composietmaterialen voor de luchtvaart, auto en elektronicasector en in de oppervlakteactieve stoffen voor de olie- en gasindustrie... De groep is nog altijd in volle overgang en doet in dit kader afstotingen (pvc, natriumhydroxide…) en overnames (Cytec in de composietmaterialen voor de auto- en luchtvaartsector). Doordat Solvay meer gaat focussen op de speciaalchemie en zich stilaan terugtrekt uit de minder winstgevende basischemie, kan het zijn schuld afbouwen (financiële lasten nemen af). Een lonende strategie die volgens ons tegemoet komt aan de marktbehoeften van performantere producten.. Gezien de recente evolutie van de activiteiten zal de groep haar doelstellingen voor 2016-2018 wellicht handhaven. Over de 12 laatste maanden klom de koers met 42% (+46% dividend inbegrepen). De fraaie vooruitzichten zitten grotendeels al in de koers verrekend. Bijgevolg kopen we het aandeel al niet meer sinds eind november. Wel raden we u aan het aandeel te houden in het kader van een belegging op de langere termijn. 

  De resultaten zullen op 24 februari worden bekendgemaakt. 
  Koers op het moment van de analyse: 110,70 EUR

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 4,930 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 3,320 EUR
ISIN-code BE0003755692
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 1,37
Volatiliteit 45,33 %
Aantal bestaande aandelen 171.851.042
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,68 EUR
Sector Diverse industrieën en diensten
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 1.427 EUR
Score corporate governance 7

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 2015 2014
Dividend 0,00 0,00 0,00 0,00
Courante winst 0,43 0,42 0,37 0,30
Nettowinst 0,43 0,42 0,37 0,30
Courante cashflow 0,94 0,80 0,69 0,65
Netto cashflow 0,94 0,80 0,69 0,65
EBIT 0,99 0,99 0,96 0,81
EBITDA 1,46 1,42 1,32 1,22
Boekwaarde 1,71 1,28 1,36 0,55
Tastbare boekwaarde -1,47 -1,90 -1,79 -2,55

Prestaties (in euro)

Agfa - Gevaert Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -4,15 % 1,18 % 0,92 %
Rendement 6 maanden -11,06 % 2,85 % -1,08 %
Rendement 1 jaar 21,27 % 15,14 % 11,84 %
Rendement 5 jaar 25,43 % 7,36 % 14,18 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 2015 2014 2011
Pay out 0,00 % 0,00 % 0,00 % -
Current ratio 1,79 1,80 1,57 1,79
Return on equity 32,56 % 27,19 % 53,76 % -7,50 %
Total return on equity 32,56 % 27,19 % 53,76 % -7,60 %
Brutomarge 33,78 % 31,82 % 30,80 % 27,85 %
Nettomarge 3,15 % 2,68 % 2,25 % -2,35 %
EBIT marge 6,54 % 6,08 % 5,19 % 1,19 %
EBITDA marge 9,38 % 8,39 % 7,82 % 4,30 %
Belastingvoet 30,43 % 18,39 % 23,38 % -
Gearing -7,14 21,64 86,30 26,83
Eigen vermogen/ Balanstotaal 10,71 % 11,16 % 5,73 % 33,74 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016
Dividendrendement 0,00 % 0,00 %
Koers/ Courante winst 9,23 9,51
Koers/ Courante cashflow 4,22 4,96
Koers/ Boekwaarde 2,32 3,10
Koers/ Tastbare boekwaarde - -
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 4,89 % -

(e) : raming

In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en famille ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden