Agfa - Gevaert

BE0003755692
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
3,598 EUR 20/09/2019 17:35 Brussel
0,11 EUR (3,27 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
3,170 4,080  52 weken min max
-14,19 % Rendement 1 jaar
0,00 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?
Lees hier onze analyse.

Artikels

 • Analyse
  Agfa-Gevaert: de verkoop van een aantal activiteiten komt dichterbij 16 dagen geleden - vrijdag 6 september 2019
  In het 2e kwartaal ging de omzet lichtjes hoger. De reorganisatie begint haar vruchten af te werpen en de verkoop van een deel van de IT-activiteiten voor de medische sector zal de werkelijke waarde van het aandeel onthullen.
   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Agfa zette een tweede kwartaal boven de verwachtingen neer 24 dagen geleden - donderdag 29 augustus 2019
  De omzet klom met 3%. Dit is de eerste omzetstijging sinds 2015!

  Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

  Dankzij zijn groeimotoren boekte Agfa een omzetstijging van 3% in het 2e kwartaal (+1,6% zonder wisselkoerseffecten). Dit is de eerste maal dat de omzet stijgt sinds 2015!

  De reorganisatie van de radiologietak in China werpt duidelijk haar vruchten af. En in de divisie offset, een sector die nog steeds onder druk staat, kan dankzij het partnership met Lucky HuaGuang in China de schade worden beperkt.
  Verder kan de groep haar kosten erg goed onder controle houden.

  Dit alles vertaalt zich in een stijging van de bedrijfsmarge (tot 9,6% t.o.v. 8,7% een jaar voorheen) en een winst van 0,09 EUR per aandeel (t.o.v. 0,03 EUR een jaar voorheen). 

  In tegenstelling tot onze oorspronkelijke verwachtingen zou Agfa over heel 2019 dan toch een lichte winst kunnen boeken.

  Overigens zullen de Healthcare-activiteiten in de loop van de herfst in de etalage worden gezet. 

  Koers op het moment van de analyse: 3,72 EUR

  De Belgische groep Agfa-Gevaert ontwikkelt een uitgebreid assortiment van analoge en digitale producten, alsook IT-oplossingen voor de grafische industrie en de medische beeldvorming.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Agfa-Gevaert gaat deel van zijn healthcare-activiteiten verkopen 4 maanden geleden - vrijdag 17 mei 2019
  Die beslissing om te verkopen – ook een aparte beursgang had gekund – roept de vraag op wat er met de opbrengst van die verkoop zal gebeuren en creëert dus meteen ook onzekerheid.

  De resultaten van Agfa blijven zwak maar de reorganisatie van de groep begint eindelijk vruchten af te werpen. Na het partnership met het Chinese Lucky HuaGuang, is het tijd voor een nieuwe stap en zet Agfa een deel van zijn IT-activiteiten voor de medische sector in de etalage. Zo'n verkoop moet de reële waarde van de groep aan het licht brengen en zal de koers hopelijk ondersteunen, al verwachten we niet meteen een spectaculaire opleving. Een aparte beursintroductie had de aandeelhouders niet benadeeld, maar nu rijst de vraag wat Afga met de opbrengst van de verkoop zal aanvangen? Reden genoeg om het beleggerswantrouwen ten aanzien van dit riskante aandeel nog wat aan te wakkeren. 
  HOUDEN.

  Transformatieproces afgerond

  Agfa, dat eind 2016 opgeschrikt werd door een overnamepoging vanwege het Duitse CompuGroup en in 2018 door de kapitaalsintrede van de activistische aandeelhouder Active Ownership (belang van 13,42%), heeft zich de voorbije 2 jaar volledig gereorganiseerd in 4 divisies: Offset Solutions (offsetactiviteiten voormalige businessunit Agfa Graphics), Digital Print & Chemicals (inkjetactiviteiten Agfa Graphics en voormalige businessunit Agfa Specialty Products), Radiology Solutions (beeldvormingsactiviteiten voormalige businessunit Agfa HealthCare) en HealthCare IT (IT-activiteiten Agfa HealthCare). Die divisies hebben nu meer ruimte om autonoom op zoek te gaan naar partnerships en op die manier marktaandeel te winnen, de kosten beter te spreiden (o.a. onderzoek, ontwikkeling, distributie). Uiteindelijk moet dat ten goede komen aan de rentabiliteit van de hele groep, die al lang lijdt onder de gestage omzetdaling. 

  Kroonjuwelen in de etalage

  In het tweede semester wil Agfa nu zijn softwareoplossingen voor ziekenhuizen verkopen: systemen voor het beheer van administratieve, financiële en klinische workflows enerzijds, en software die de patiënt in een virtueel netwerk verbindt met zorgverleners, overheidsdiensten en ziekenfondsen anderzijds ('integrated care', doorsturen van medische beelden en oplossingen om ze te integreren in een elektronisch patiëntendossier; maakt deel uit van Radiology Solutions, maar is in o.a. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland sterk verweven met de IT-systemen voor ziekenhuizen en wordt daarom mee verkocht). Concreet gaat het om 50% van de activiteiten van HealthCare IT en om 11,5% van de groepsomzet, en wellicht ook om het meest rendabele deel van de groep. Een opbrengst van 400 miljoen euro voor die 'kroonjuwelen" lijkt zeker mogelijk (de beurskapitalisatie van Agfa is 634 miljoen euro). 

  Wat met toekomstige opbrengst? 

  Wat gaat Agfa met de opbrengst van die verkoop aanvangen om waarde te creëren? Dat is dé vraag voor de komende 12 maanden. 
  Er zal wellicht een deel terugvloeien naar de aandeelhouders (die al 12 jaar lang op zwart zaad zitten!) via een uitzonderlijk dividend of via de inkoop van eigen aandelen, maar het zal ook zaak zijn om de financiële situatie van de groep te verbeteren en om verstandig te investeren in de toekomst. Agfa sleurt al minstens 10 jaar torenhoge pensioenlasten mee voor zijn ex-werknemers in het VK, Duitsland en de VS: elk jaar gaat er 40 tot 50 miljoen euro naar het dempen van een put van zowat 1 miljard! Daardoor was investeren gewoon geen optie, maar dat zou nu kunnen veranderen. De opbrengst van de verkoop kan deels gebruikt worden om te investeren in nieuwe groeimotoren, mogelijk ook buiten de historische activiteiten, maar tot dusver is er op dat vlak nog geen enkele strategie en tasten dus ook de aandeelhouders volledig in het duister. 

  Weinig beterschap intussen 

  In afwachting daalde de omzet van Agfa in het 1ste kwartaal opnieuw met 3,3%, zonder wisselkoerseffecten (zonder afgestoten activiteiten stabiel). Ook de EBITDA-marge blijft onder druk (amper 6,1%). En gezien de forse kostenbesparingsinspanningen van de voorbije jaren, blijft er op dat vlak weinig progressiemarge over. De omzetdaling weegt dan ook op de rentabiliteit. Het 1ste kwartaal werd afgesloten met een verlies van 0,02 EUR per aandeel (na aftrek van de herstructureringskosten, die de komende kwartalen nog fors zullen stijgen). 

  Offset blijft zwakke schakel

  De inkjetactiviteiten en de IT-oplossingen voor ziekenhuizen presteren goed, en ook de radiologietak is aan de beterhand dankzij de reorganisatie van het distributienetwerk in China (o.a. minder tussenpersonen). De offsetactiviteiten voor drukkerijen blijven de zwakke schakel. De divisie zag in het 1ste kwartaal haar omzet met 7,4% dalen (-2,6% zonder wisselkoerseffecten en afgestoten activiteiten). De groep hoopt dat de positieve effecten van het partnership met Lucky HuaGuang zich stilaan zullen laten voelen, maar de uitdagingen blijven groot. In de ontwikkelde markten blijven de verkoopprijzen onder neerwaartse druk staan en de oplossingen die verkocht worden in de groeilanden zijn minder winstgevend. Het blijft een open vraag of de divisie structureel rendabel kan worden. 

  De kosten van Agfa blijven te hoog in verhouding tot het tempo waartegen de omzet daalt. Om ze terug te dringen, blijft de groep herstructureren, maar dat veroorzaakt dan weer uitzonderlijke lasten die op het resultaat wegen. Zelfs als Agfa zijn EBITDA-marge kan handhaven op 8% over heel het jaar, vrezen we dan ook dat het resultaat 2019 opnieuw in het rood zal stranden (we tippen op een verlies van 0,02 EUR per aandeel).

  Koers op het moment van de analyse: 3,68 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Omzet van Agfa-Gevaert daalt nog steeds 6 maanden geleden - vrijdag 15 maart 2019
  In het vierde kwartaal van 2018 was er nog geen beterschap merkbaar.

  Nu de reorganisatie van de groep voltooid is en de IT-activiteiten voor de medische sector in een apart dochterbedrijf zijn ondergebracht, kan Agfa hopelijk partnerships afsluiten die de rentabiliteit opkrikken. Dat is echter nog niet voor morgen. Op korte termijn (lees: dit jaar) zal de omzet nog verder dalen. Het aandeel blijft bovendien vrij riskant (4).
  Maar wie geduld heeft, mag houden.

  Geen snelle ommekeer

  In 2018 verloor de omzet zoals we hadden verwacht verder terrein (-6,3% in 4de kwartaal, -8% over heel het jaar). Als we geen rekening houden met wisselkoerseffecten en rationalisatiekosten (stopzetting weinig rendabele producten of markten) is er nog altijd een omzetkrimp van 3,2% (zoals in 2017). De EBITDA-marge is gedaald van 9,1% in 2017 naar 8% in 2018 (conform onze verwachtingen) door de hogere aluminiumprijzen. Het boekjaar werd afgesloten met verlies (0,14 EUR per aandeel) door de herstructureringskosten (IT medische sector aparte dochter, sluiting van een fabriek in de VS, enz.). 

  Ook voor 2019 blijven we nog pessimistisch. De omzet zal wellicht nog eens 2 à 3% verliezen (offsetactiviteiten alsmaar meer gefocust op Azië, waar de concurrentiedruk op de prijzen hoger is; verval analoge oplossingen duurt voort). Agfa houdt vast aan zijn doelstelling van een EBITDA-marge van 10% op middellange termijn, maar o.i. zou het al goed zijn als het die kon handhaven op 8% in 2019. De winst per aandeel zou dan afklokken op 0,20 EUR, vooral dankzij een daling van de herstructureringskosten. 

  Hoop op middellange termijn

  Het precieze lot van de activiteit IT voor de medische sector is nog altijd niet gekend (beursintroductie, spin-off, verkoop?), maar de groep is nu wel gereorganiseerd in 4 onafhankelijke segmenten en kan nu op zoek naar partnerships en eventuele fusies. Dat moet het mogelijk maken om marktaandeel te winnen en de kosten (voor onderzoek, ontwikkeling, distributie, enz.) te verzachten. In 2018 werd al een partnership gesloten met het Chinese Lucky voor de offsetactiviteiten, en die samenwerking wordt dit jaar nog uitgebreid. We hopen op een positieve impact voor de groep vanaf 2020. En we hopen dat er nog meer allianties zullen volgen, o.a. voor radiologie, waarin Agfa een te kleine speler blijft.

  Koers op het moment van de analyse: 3,84 EUR

  De Belgische groep Agfa-Gevaert ontwikkelt een uitgebreid assortiment van analoge en digitale producten, alsook IT-oplossingen voor de grafische industrie en de medische beeldvorming.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Active ownership heeft een zitje in de raad van bestuur van Agfa Gevaert 10 maanden geleden - maandag 19 november 2018
  Active ownership capital is een activistische Duitse fonds.

  Het aandeel Agfa blijft correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

  Het activistische Duitse fonds Active ownership capital, dat recent in het kapitaal van Agfa (10%) is gestapt, heeft nu een zitje in de raad van bestuur. Het kan druk uitoefenen om de transformatie van de groep (splitsing) door te drukken.

  Koers op het moment van de analyse: 3,76 EUR

  De Belgische groep Agfa-Gevaert ontwikkelt een uitgebreid assortiment van analoge en digitale producten, alsook IT-oplossingen voor de grafische industrie en de medische beeldvorming.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 4,080 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 3,170 EUR
ISIN-code BE0003755692
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 1,17
Volatiliteit 39,94 %
Aantal bestaande aandelen 171.850.700
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,60 EUR
Sector Diverse industrieën en diensten
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 854 EUR
Score corporate governance 7
Land België

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2019 (e) 2018 (e) 2017 (e) 2016
Dividend 0,00 0,00 0,00 0,00
Courante winst 0,11 -0,14 0,22 0,42
Nettowinst 0,11 -0,14 0,22 0,42
Courante cashflow 0,58 0,26 0,75 0,80
Netto cashflow 0,58 0,26 0,75 0,80
EBIT 0,58 0,35 0,83 0,99
EBITDA 1,05 0,75 1,34 1,42
Boekwaarde 1,62 1,47 1,60 1,28
Tastbare boekwaarde -1,43 -1,49 -1,36 -1,90

Prestaties (in euro)

Agfa - Gevaert Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -1,86 % 1,83 % 4,22 %
Rendement 6 maanden -5,12 % 1,95 % 8,93 %
Rendement 1 jaar -14,19 % 3,11 % 9,13 %
Rendement 5 jaar 10,82 % 2,37 % 11,67 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Pay out - - 0,00 % 0,00 %
Current ratio - - 1,79 1,80
Return on equity - - 32,56 % 27,19 %
Total return on equity - - 32,56 % 27,19 %
Brutomarge - - 33,78 % 31,82 %
Nettomarge - - 3,15 % 2,68 %
EBIT marge - - 6,54 % 6,08 %
EBITDA marge - - 9,38 % 8,39 %
Belastingvoet - - 30,43 % 18,39 %
Gearing - - -7,14 21,64
Eigen vermogen/ Balanstotaal - - 10,71 % 11,16 %

Beursgegevens per aandeel

2019 (e) 2018 (e)
Dividendrendement 0,00 % 0,00 %
Koers/ Courante winst 31,64 -
Koers/ Courante cashflow 6,00 13,38
Koers/ Boekwaarde 2,15 2,37
Koers/ Tastbare boekwaarde - -
Koers / intrinsieke waarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,27 % -

(e) : raming

;