- Beleggen
- Markten en Wisselkoersen
- De voorbije week werd de sombere stemming op de beurzen meer en meer van blijvende aard
De voorbije week werd de sombere stemming op de beurzen meer en meer van blijvende aard
1 maand geleden - vrijdag 1 juli 2022
De voorbije beursweek: somberheid wordt van blijvende aard
De S&P 500 gaf de voorbije week 3,2% prijs, de Nasdaq 5%. De Stoxx Europe 50 moest 1,5% achteruit. De Bel 20 is een van de weinige indexen die het hoofd boven water kon houden en 0,5% hoger afklokte (over het eerste halfjaar laat hij echter ook een daling van 14,6% optekenen t.o.v. een jaar eerder, wat in de lijn ligt van het Europese gemiddelde).
Registreer u op onze site en volg de financiële actualiteit op de voet
Zal de wereldeconomie bestand blijken tegen de strakkere monetaire koers van de centrale banken? En wat staat er de Europese bedrijven te wachten als de gaskraan vanuit Rusland helemaal dichtgedraaid zou worden? Het zijn vragen die nog altijd onbeantwoord blijven.
Diverse indicatoren die vorige week gepubliceerd werden, bevestigen zowel de vertraging van de economische activiteit als de hoge inflatiedruk (8,6% in juni in de eurozone).
In de VS vertragen de consumptiebestedingen van de gezinnen.
In Duitsland (waar het beursverlies 2,5% bedroeg vorige week) blijft de economie schatplichtig aan grote industriële sectoren (17% van de kapitalisatie), zoals de chemie- en de autosector.
Het waren nog maar eens de meer cyclische of conjunctuurgevoelige aandelen die rake klappen kregen door de recessievrees.
De vrijetijdssector gaf 4,5% prijs.
De autosector verloor 4,3%, met een terugval van 8,4% voor Volkswagen en van 6,4% voor Mercedes.
Ondanks de neerwaartse druk op de langetermijnrente, door de vraagtekens rond de groei, liepen ook de technologiewaarden averij op, zowel in Europa (-2%) als in de VS (-4,7%).
De halfgeleidersector moest 4,6% achteruit, onder meer door ontgoochelende resultaten bij het Amerikaanse Micron Technology en door de terugval van ASML (-8,4%).
De staalsector, die opnieuw onder druk staat, verloor 0,5%. Bank of America wijzigde haar advies voor de sector in zijn totaliteit. De daling van de staalprijzen in Europa zal gevolgen hebben voor de winstcijfers. Aperam dook 6,2% lager, ArcelorMittal 3,3%.
Het Duitse Uniper, dat veel gas moet invoeren, hoofdzakelijk vanuit Rusland, tuimelde 21,9% lager. De daling straalde ook af op Engie, dat 1,9% verloor, ondanks het feit dat de groep bevestigde dat haar bevoorrading beter gediversifieerd is.
De defensiesector haalt voordeel uit het voortduren van de oorlog in Oekraïne.
BAE Systems won 6,6%, Thales ging 4,8% hoger, Lockheed Martin 2,6%.
Binnen de Bel 20
argenx (houden) spurtte 7,6% hoger. De biotechspeler profiteert nog altijd van een gunstig advies recentelijk vanwege het Europees geneesmiddelenagentschap voor het gebruik van efgartigimod bij de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis (over zowat 60 dagen zou dit moeten leiden tot groen licht vanwege de Europese Commissie om het middel op de markt te brengen in Europa voor deze indicatie).
Galapagos, dat zijn eerste twee kleine maar strategische overnames bekendmaakte, ging opnieuw 1,9% hoger.
De spelers uit de vastgoedsector blijven intussen lijden onder het vooruitzicht op een verdere stijging van het rentepeil.
Cofinimmo, dat de bouw van een nieuw woonzorgcentrum in het Spaanse Murcia aankondigde, verloor 3,9%.
Aedifica, dat investeert in een school en een kinderdagverblijf in Finland, ging 0,9% lager.
WDP, dat een nieuw magazijn ontwikkelde voor Collect & Go, de boodschappendienst van Colruyt (-1,6%), boerde 4,2% achteruit.
VGP, dat zijn eerste project in Frankrijk start, moest 8,4% inleveren. De groep verwierf een terrein van bijna 32 hectare in de buurt van Rouen. Het project is goed voor 150.000 m² logistiek en industrieel vastgoed, met een verwachte start van de werken in 2023. Zijn status als groeiwaarde en de verwachte impact van hogere rentevoeten op toekomstige financieringen blijven het aandeel echter parten spelen. De koers verloor al 40,4% sinds begin dit jaar, al blijft de daling over de voorbije 12 maanden beperkt tot 7,2%, wat dicht bij het gemiddelde ligt voor de Belgische GVV's in hun totaliteit (-6,9%).
kon ondanks de stijgende rentetendens, die normaal een positieve invloed heeft op de winsten van banken en verzekeraars, evenmin uit het rood blijven (-3,3%). Kredietbeoordelaar Moody’s bevestigde nochtans de rating van de bankverzekeraar en wijzigde de vooruitzichten naar 'positief'.
Ageas klauterde 0,2% hoger. Een groot internationaal beurshuis nam het aandeel op in zijn selectie en gaf het meteen een koopadvies mee. Volgens het beurshuis wordt het potentieel van de Aziatische activiteiten ondergewaardeerd en moet de stijgende rente de winst stimuleren. Een mening die wij delen.
Proximus gaf 1,7% prijs. De groep blies de beursgang van haar Amerikaanse dochter Telesign af nadat de fusie tussen Telesign en NAAC niet doorging. Boosdoener is vooral het slechte beursklimaat. Dat betekent ook dat Proximus een pak minder geld in het laatje ziet vloeien. Centen die het nochtans goed kon gebruiken, zeker na de aankondiging dat het samen met partners 4 miljard euro wil gaan investeren om tegen 2032 via een glasvezelnetwerk supersnel internet tot in alle uithoeken van het land te brengen.
Intussen raakte ook bekend dat de aangekondigde netwerkdeal tussen Telenet (-4,4%) en netwerkbeheerder Fluvius voor de uitbouw van een Vlaams glasvezelnetwerk opnieuw vertraging oploopt. De race tegen de klok tussen de 2 grote telecomoperatoren in ons land loopt dus volop en zal beide spelers handenvol geld kosten.
Ackermans & van Haaren gaf 0,5% prijs. De holding profiteerde niet van de opsplitsing van CFE.
Meer info in onze analyse DEME en CFE noteren voortaan apart!
AB InBev klauterde 1,1% hoger, hoewel de Amerikaanse bank Morgan Stanley haar koersdoel voor het aandeel terugschroefde.
Buiten de Bel 20
TINC won 2,3%. De infrastructuurinvesteerder breidde zijn portefeuille uit.
Meer info in onze analyse Nieuwe investeringen voor TINC
Gimv klokte 0,2% hoger af. De investeringsmaatschappij biedt de keuze tussen een dividend in cash of in aandelen.
Meer info in onze analyse Keuzedividend van Gimv
Fagron (verkopen) tuimelde 12% lager. De producent van magistrale bereidingen voor apothekers werd op de vingers getikt door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten na een inspectie in de fabriek van Mendota Heights (die goed is voor 30% van de verkoop in de VS). De FDA is van oordeel dat de herverpakking van sommige farmaceutische ingrediënten aanleiding kan geven tot kruisbesmettingen. De site blijft voorlopig operationeel maar Fagron moet snel met een doortastend actieplan komen.
Variaties tussen de koersen van maandagochtend en vrijdagmiddag.
Profiteer gratis van al onze aanbevelingen betreffende aandelen. 1 maand gratis!