Nieuws

De Europese beurzen gingen aan het einde van de week aan het sputteren

4 maanden geleden - vrijdag 22 maart 2019
De oorzaak is te zoeken bij ontgoochelende cijfers vanuit Frankrijk en Duitsland.
De Europese beurzen gingen aan het einde van de week aan het sputteren

De Europese beurzen gingen aan het einde van de week aan het sputteren

De voorbije week gaf de Stoxx Europe 50-index 0,2% prijs, de Duitse Dax verloor 1,2%. Onze Bel 20, die zijn jaarlijkste herschikking onderging, gaf ook 0,2% prijs.
In de VS ging de S&P 500 wel 1,1% hoger, technologiebeurs Nasdaq zelfs 2%.
 

De Duitse Dax-index leed onder de koersdalingen van BMW (lees onze analyse; -5,5%) en van Bayer (-11,2%).
De Nasdaq profiteerde van de heropleving van de technologiewaarden en is maar 3,5% meer verwijderd van zijn record van augustus vorig jaar (Apple spurtte 4,8% hoger na de bekendmaking dat er een aantal nieuwigheden op komst zijn). 

Er ging ook veel aandacht naar de berichtgeving vanwege de Amerikaanse centrale bank, die haar economische vooruitzichten voor 2019 terugschroefde. Tenzij de economische indicatoren zouden wijzigen, is de Fed niet van plan om haar leidend rentetarief te verhogen dit jaar en verwacht ze slechts één renteverhoging tegen 2021. Ook wij schroeven onze verwachtingen terug en we blijven uitgaan van een gevoelige economische vertraging in 2020. Hoewel de berichtgeving vanwege de Fed voor twijfel zorgt, zal ze ook in het voordeel spelen van aandelenbeleggingen. De groeilanden (+0,9%) profiteren nu al van het feit dat de Amerikaanse rente niet zal aantrekken. 

De halfgeleidersector won 3,3%, na de publicatie van beter dan verwachte resultaten door Micron Technology (+11,3%), dat een heropleving van de vraag naar computergeheugen voorspelt. Intel ging 0,6% hoger, Melexis 0,1%, Texas Instruments 1,3%, en Applied Materials 2,3%.

De Europese autosector beleefde een hobbelige week en verloor uiteindelijk 0,3%. Eerst zorgden geruchten over een toenadering tussen Peugeot (-0,4%) en FCA (+2,7%) voor een positieve impuls, daarna moest de sector gas terugnemen door de lagere verwachtingen van BMW voor zijn boekjaar 2019. 

De biotechsector, nooit van enig risico gespeend, gaf vorige week 2,3% prijs. Biogen tuimelde 31,2% lager nadat het de ontwikkeling van zijn behandeling tegen Alzheimer opgaf (zat al in fase III van klinisch onderzoek).

Bijzondere week voor de Bel20

De Brusselse beursindex onderging vorige week zijn jaarlijkse herschikking. 
bpost (+7,2%) en Engie (-0,5%) maken er niet langer deel van uit en werden vervangen door Barco (-1,5%) en door de gereglementeerde vastgoedvennootschap WDP (+3,6%). 

De weggeëbde vrees voor een rentestijging speelde in het voordeel van de rendementsaandelen.
Proximus, dat tegen de huidige koers een dividendrendement van 4,2% netto biedt, veerde 4,1% hoger. 

De bankaandelen betaalden dan weer de prijs voor de blijvend lage rentevoeten, die vreten aan hun rentemarges (verschil tussen rentevoeten waartegen zij zelf geld lenen (o.a. bij de ECB) en vervolgens weer uitlenen aan particulieren en bedrijven).
ING raakte verder verwikkeld in beschuldigingen van witwaspraktijken en verloor 3,7%.
KBC moest 1% achteruit.

Colruyt spurtte 6% hoger en bereikte een nieuw historisch hoogtepunt. De groep verwierf 75% van Fiets!, de fietsenwinkelketen met vandaag al 11 verkooppunten in Vlaanderen. De kapitaalinjectie vanwege Colruyt maakt het voor Fiets! mogelijk om zijn netwerk verder uit te breiden, voor Colruyt is het een manier om zijn aanwezigheid in de Belgische handelssector nog te vergroten. 

bpost (lees onze analyse) klauterde 7,2% hoger na de publicatie van resultaten die beantwoorden aan de verwachtingen en die geen nieuwe rampen bevatten. 2019 zal evenwel nog een moeilijk jaar blijven. 

Ontex won 2,5%; de publicatie van de jaarresultaten 2018 op 8 maart jongstleden lijkt de beleggers enigszins te hebben gerustgesteld. Op 8 mei wordt er een nieuw strategisch plan voorgesteld. 

AB InBev zette zijn herstel voort (+1,5%), met dank onder meer aan zakenbank Crédit Suisse die de brouwer nog een stijgingspotentieel van 13% toedicht. De koers bereikte opnieuw zijn niveau van eind oktober, vóór de bekendmaking van de halvering van het dividend. 

Buiten de Bel 20

IBA won 2,7%. Boekjaar 2018 werd afgesloten met een verlies van 0,15 EUR per aandeel maar was perfect conform onze verwachtingen. De groep blijft wereldleider in protonentherapie, maar dat is en blijft een moeilijke markt. Voor 2019 waagt IBA zich dan ook niet aan exacte verwachtingen en mikt het enkel op een bedrijfsresultaat in het groen (zonder uitzonderlijke elementen). 

Variaties tussen de koersen van maandagochtend en vrijdagmiddag.

Deel dit artikel