Nieuws

Voorbije beursweek: indexen in het rood

2 maanden geleden - vrijdag 10 mei 2019
De beurzen doken in het rood deze week, onder meer doordat president Trump tweets de wereld instuurde die de handelsspanningen met China terug op scherp stellen.
Voorbije beursweek: indexen in het rood

Voorbije beursweek: indexen in het rood

De onderhandelingen tussen de VS en China duren weliswaar voort, maar een akkoord laat nog altijd op zich wachten. 
De voorbije week verloor de S&P 500-index 2,5%, de Nasdaq moest 3,1% lager. 
In Europa gaf de Stoxx Europe 50-index 3,7% prijs (de Europese Commissie schroefde haar groeiverwachtingen voor de eurozone nog verder terug), onze Bel 20 dook zelfs 4,8% lager.

De aandelen uit de industriesector, erg gevoelig voor het vormpeil van de wereldeconomie, verloren 3,8% deze week, met een stevige tik voor beurszwaargewichten Boeing (-5,9%) en Caterpillar (-5,7%), die sterk zijn blootgesteld aan de Chinese markt.

De halfgeleidersector, eveneens erg gevoelig voor de afloop van de onderhandelingen met China, gaf 6,4% prijs, onder meer ook nadat Intel (-9,9%) ontgoochelende verwachtingen bekendmaakte voor de komende 3 jaar.

De Europese bankensector werd 5,5% teruggewezen en leed onder een hogere risicoaversie bij de beleggers en onder het feit dat een renteverhoging alsmaar minder waarschijnlijk lijkt (zou goed geweest zijn voor de rentemarges van de banken).

De terugval van de Bel 20 is onder meer te wijten aan het onthechten van het dividend bij zwaargewichten zoals AB InBev (lees onze analyse; -4,2%), KBC (-7,3%), Barco (-0,7%), en Sofina (-3,8%).
KBC (7,3%) zou te lijden kunnen krijgen onder een voorstel in Tsjechië (2de markt van de groep) om de winstuitkeringen van de banken zwaar te gaan belasten. 
Barco (-0,7%) zet voor zijn toekomstige groei volop in op China. Het wil ook zijn EBDITDA-marge de komende jaren verder optrekken (14 à 15% tegen 2020 en 14 à 17% tegen 2022, tegenover 12,1% in 2018).

De Belgische sterindex leed ook onder de resultaatswaarschuwingen bij Solvay (lees onze analyse;-12,4%) en bij Ontex (lees onze analyse; -30,4%).

Aperam verloor 8,9% na de bekendmaking van een kwartaalwinst die 70% lager tuimelde. 
GBL publiceerde een kwartaalresultaat zonder grote verrassingen (behalve dan misschien dat het zijn positie in Total intussen totaal van de hand heeft gedaan). De holding noteert met een korting van bijna 30% t.o.v. de intrinsieke waarde. 
Umicore verloor nog eens 9,1% nadat een broker zijn koersdoel terugschroefde en nadat concurrent BASF zijn ambities op de Chinese markt bekendmaakte (kathodes voor herlaadbare batterijen). 
Colruyt start met een proefproject voor het aan huis leveren van boodschappen. De discounter wil zijn achterstand t.o.v. de concurrentie wegwerken op dit vlak, zonder evenwel verlieslatend te zijn voor deze activiteit.

Buiten de Bel 20
Ahold Delhaize (lees onze analyse) maakte een kwartaalresultaat bekend dat conform de verwachtingen is. 
Bekaert overtrof de marktverwachtingen met een omzetgroei van 4% in het 1ste kwartaal, maar het toont zich voorzichtig voor heel 2019. 
EVS bevestigde zijn omzetverwachtingen voor heel 2019, die al aangekondigd waren bij de publicatie van de jaarresultaten. De tweede helft van het jaar zou beter moeten worden dan de eerste.
IBA bevestigde zijn hoop om 2019 af te sluiten met een positief bedrijfsresultaat (zonder uitzonderlijke elementen). 
Nyrstar kreeg de steun van zijn schuldeisers voor zijn reddingsplan en ontsnapt zo aan een faillissement. Maar de aandeelhouders worden aandeelhouder van een holding die slechts 2% van de activiteiten in handen heeft en waarvan de winst onmogelijk te voorspellen valt, terwijl het risico op belangenconflicten met Trafigura erg groot is. Die laatste wordt immers tegelijk eigenaar van de groep (98%), leverancier van ertsconcentraten (30%) en klant voor geraffineerd zink (20%). Op zijn zachtst een vreemde situatie...
Kinepolis verloor 4,6%. Bij gebrek aan blockbusters in het 1ste kwartaal zag de bioscoopuitbater zijn bezoekersaantal met 6% terugvallen. De opbrengsten per bezoeker stegen in alle landen, maar de winst daalde niettemin. Het 2de kwartaal doet het intussen wel een stuk beter. 
Melexis gaf 7,3% prijs en lijdt net zoals de autosector onder de handelsspanningen tussen de VS en China. De directrice stelt stilaan wat beterschap vast, maar vindt het nog te vroeg om van een echt herstel te spreken. 
Deceuninck dook vrijdag ruim 10% lager en verloor over de hele week ruim 15% na de bekendmaking van de kwartaalresultaten van zijn Turkse dochter Ege Profil. Die zag haar omzet sterker terugvallen dan verwacht (-30%) en blijft verlieslatend. Hoewel de groep enkele weken terug nog optimistisch was, hoopt ze nu niet langer op een herstel in het 2de kwartaal. De koers houdt echter al rekening met dat negatieve nieuws.

Variaties tussen de koersen van maandagochtend en vrijdagmiddag.

Deel dit artikel