Nyrstar

Dit financiële product volgen wij niet meer op. 

Artikels

 • Nieuws
  Trafigura stelt zijn bod bij op de resterende activa van Nyrstar 3 maanden geleden - vrijdag 25 oktober 2019
  Maar dat verandert niets aan ons advies.

  Zowat twee weken terug gaven we u al kort toelichting bij het bod van Trafigura op de resterende activa van Nyrstar.

  De grondstoffenhandelaar heeft nu zijn bod opgetrokken naar 22,5 miljoen (voorheen 22), wat iets minder dan 0,2048 EUR per aandeel is en grosso modo overeenstemt met de huidige koers van Nyrstar. 
  Het bijgestelde bod wordt nu beoordeeld door de raad van bestuur van Nyrstar en blijft lopen tot 6 november. 

  Ons advies blijft hetzelfde: verkoop! Als het bod aanvaard wordt, zal Nyrstar achterblijven als een lege schelp die niet verhandelbaar is.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  We zullen het aandeel Nyrstar niet meer volgen 9 maanden geleden - maandag 13 mei 2019
  De winst valt nu onmogelijk te voorspellen.

  De aanbevelingen van onze financiële experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Nyrstar is gered, maar de aandeelhouder is de dupe 10 maanden geleden - donderdag 18 april 2019
  Om het faillissement af te wenden, zal Nyrstar 98% van zijn bedrijfsactiviteiten moeten afstaan.

  Zoals wij vreesden, verliest de kleine aandeelhouder alles. Hij wordt aandeelhouder van een monoholding die hooguit enkele tientallen miljoenen euro waard is. VERKOPEN.

  Wij vreesden er al maanden voor: de greep van Trafigura op Nyrstar voorspelde het ergste (Trafigura bezit 24,4% van de aandelen, koopt 20% van het geraffineerde zink, levert 30% van de concentraten en is Nyrstars financiële steunpilaar). Gezien de enorme schuld van Nyrstar (2 miljard), te wijten aan de prijzige upstream integratiestrategie (te duur aangekochte mijnen tussen 2009 en 2011), waren offers onvermijdelijk. Als de schuldeisers akkoord gaan (44,8% is dat al en stemt in met een korting op de schuldvordering), komt er een nieuwe vennootschap die alle bedrijfsactiviteiten van Nyrstar zal overnemen (prijs nog te bepalen). Terwijl de raffinagetarieven stijgen en de zinkprijzen al hoog zijn, zal Trafigura 98% van die vennootschap bezitten. De rest (2%) is voor Nyrstar, dat aldus bevrijd wordt van zijn schulden. De minderheidsaandeelhouders die die 2% in handen hebben, zullen duidelijk niets meer te vertellen hebben. En de belangenconflicten met Trafigura (zowel klant als leverancier) spelen in hun nadeel. Het wantrouwen zal onvermijdelijk tot een korting leiden. De huidige koers is al een hoge waardering.

  Koers op het moment van de analyse: 0,2774 EUR

  Nyrstar is wereldleider inzake zinkverwerking (smelten en legeringen). De hoge schuldgraad van de Belgische groep, te wijten aan een rampzalige poging om upstream te groeien (door de overname van mijnen), stort haar vandaag in ernstige moeilijkheden. Het reddingsplan dat thans op tafel ligt is de enige oplossing om een faillissement af te wenden.

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De operationele activiteiten van Nyrstar worden verkocht 10 maanden geleden - dinsdag 16 april 2019
  Slecht voor de aandeelhouders !

  Het aandeel blijft duur.
  VERKOPEN.

  Aangezien de groep flirt met het faillissement, werd er een zware kapitaalverhoging verwacht, maar die komt er niet, al is het resultaat even slecht voor de aandeelhouders. De operationele activiteiten worden verkocht aan een onderneming, die voor 98% in handen zal zijn van Trafigura (belang van 24,64% in Nyrstar). De overige 2% gaat naar de kleine aandeelhouders, net zoals de enorme schuldenberg die verder beheerd moet worden.
  Na de forse stijging (8/4) werd de notering geschorst. Na de herneming van de handel (15/4) daalde de koers met meer dan 50%.

  Koers op het moment van de analyse : 0,29 EUR

  Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (mijnen en smelterijen: 8 % van een nog erg gefragmenteerde wereldmarkt). Nyrstar is een groep die nog in volle overgang zit. Gezien de hoge schuldenberg blijft het aandeel erg riskant.

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Nyrstar stelde uitbetaling van obligatiecoupons uit 11 maanden geleden - woensdag 20 maart 2019
  De groep onderhandelt met obligatiehouders.

  Het aandeel is duur.
  VERKOPEN.

  Nyrstar stelde de uitbetaling van zijn obligatiecoupons met 30 dagen uit, onderhandelt met obligatiehouders om effecten om te zetten in aandelen, en maakte gewag voor de eerste keer van een "erg aanzienlijke verwatering".

  Koers op het moment van de analyse: 0,36 EUR


  Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (mijnen en smelterijen: 8 % van een nog erg gefragmenteerde wereldmarkt). Nyrstar is een groep die nog in volle overgang zit. Gezien de hoge schuldenberg blijft het aandeel erg riskant.


   

  Deel dit artikel

Meer

(E) : raming