Nyrstar

BE0974294267
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
0,3450 EUR 15/02/2019 17:27 Brussel
0,03 EUR (8,02 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
0,3100 6,680  52 weken min max
-94,91 % Rendement 1 jaar
0,00 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

Hoe komen we tot ons advies?
Analyse

Artikels

 • Analyse
  Nyrstar komt met nieuwe resultaatswaarschuwing! 12 dagen geleden - dinsdag 5 februari 2019
  De neerwaartse koersspiraal schakelt nog een versnelling hoger.
   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Trafigura versterkt zijn grip op Nyrstar 25 dagen geleden - woensdag 23 januari 2019
  Wellicht zal de belegger hierdoor worden benadeeld.

  Terwijl de financiën absoluut moeten worden opgekrikt, versterkt Trafigura zijn grip. Het risico dat de belegger hieronder lijdt, neemt toe. VERKOPEN.

  Trafigura heeft al een grote invloed op Nyrstar: het koopt 20% van zijn geraffineerde zink, levert 30% van het zinkconcentraat, is de hoofdaandeelhouder (24,4%) en heeft de helft van de zetels van de raad van bestuur in handen. Bovendien verhoogde het in november 2018 zijn kredietfaciliteit om Nyrstar te redden, en dit in ruil voor zware garanties (strategische activa in onderpand). Trafigura gaat nu nog een stap verder. De financiële directeur van Nyrstar werd de laan uitgestuurd en de CEO zal worden bijgestaan door M. Koning, de voorzitter van de raad van bestuur (waar hij Trafigura vertegenwoordigt!). Trafigura zal dus een erg grote invloed hebben op het project m.b.t. de schuldherstructurering! Gezien Nyrstar in een erg lastig financieel parket zit (schuld van min. 1,5 miljard), is het evenmin in staat de obligatie die in september 2019 vervalt (340 miljoen), te herfinancieren. Een kapitaalverhoging en/of een omzetting van de schuld in aandelen lijkt onafwendbaar (Trafigura heeft nu ook het recht 50% van de aandelen te verwerven in geval van een kapitaalverhoging). Het aantal aandelen zou zo met 9 of 10x kunnen toenemen, waardoor de eventueel toekomstige winst van de belegger dramatisch zou verwateren. Wellicht zal de koers dan ook onder de 0,50 EUR blijven.

  Koers op het moment van de analyse: 0,578 EUR

  Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (mijnen en smelterijen: 8% van een nog erg gefragmenteerde wereldmarkt). Nyrstar is een groep die nog in volle overgang zit. Gezien de hoge schuldenberg blijft het aandeel erg riskant.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Nyrstar is niet definitief gered 2 maanden geleden - maandag 10 december 2018
  De kredietlijn is geen totale oplossing.

  Het aandeel is zeer riskant.
  VERKOPEN.

  Nyrstar zal de kredietlijn van 650 miljoen dollar van hoofdaandeelhouder Trafigura goed kunnen gebruiken. Voorlopig is de groep weer even gered, maar het hoge schuldenprobleem blijft onopgelost.

  Koers op het moment van de analyse: 0,67 EUR

  Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (mijnen en smelterijen: 8 % van een nog erg gefragmenteerde wereldmarkt). Nyrstar is een groep die nog in volle overgang zit. Gezien de hoge schuldenberg blijft het aandeel erg riskant.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Nyrstar is nog niet gered 2 maanden geleden - woensdag 21 november 2018
  Trafigura verhoogt de kredietfaciliteit van de groep. Deze kredietlijn zal echter niet kunnen worden ingezet om de obligatie die in september 2019 komt te vervallen, terug te betalen. De schuldkwestie blijft dus onopgelost.
  Nyrstar is nog niet gered

  Nyrstar is nog niet gered

  Het aandeel blijft erg riskant (5).
  Gezien de dreiging van een winstverwatering in geval van een kapitaalverhoging, profiteert u best van de koersremonte.
  VERKOPEN.

  Redder in nood?

  Trafigura, de 2e grootste grondstoffentrader ter wereld na Glencore, heeft 24,64% van Nyrstar in handen. Sinds het aandeelhouder werd in 2014, heeft het altijd al beweerd dat zijn investering puur financieel van aard is en dat het zijn belang tot maximum 49,9% wil optrekken. Maar gezien de helft van de raad van bestuur nu aan Trafigura is ondergeschikt, controleert het de facto de zaken van Nyrstar. En gezien het ook klant is van de groep, is dit voor de kleine aandeelhouder duidelijk een nadelige situatie.

  Wat houdt het akkoord in?

  Sinds het einde van het 3e kwartaal heeft Nyrstar alsmaar meer werkkapitaal nodig. Bijgevolg moet het wel de voorwaarden opgelegd door Trafigura aanvaarden opdat zijn kredietfaciliteit zou worden verhoogd (tot nog toe met 250 miljoen dollar, tot 650 miljoen en dit tot 30/06/2020). Nyrstar zal dus op elk moment deze som deels of volledig kunnen aanwenden om zijn activiteit te financieren. Maar niet om zijn schulden af te lossen! Het probleem van de obligatie die in 2019 vervalt, blijft dan ook onopgelost (noteert nog altijd tegen een historisch dieptepunt, namelijk 50% van zijn nominale waarde!).

  Bovendien is de kredietfaciliteit duurder dan vorige keer, gaat ze gepaard met een voorafbetalingsakkoord (onderhandeld op basis van een deel van de toekomstige productie van Nyrstar) en werd ze verleend in ruil voor zware financiële garanties (zo werden enorm veel activa in onderpand gegeven, o.a. de Australische site Port Pirie, die in de volgende jaren als kaskoe van de groep zou moeten fungeren!). Tenslotte verkreeg Trafigura ook het recht om 50% te innen van elke kapitaalverhoging die Nyrstar in de volgende 2 jaar doorvoert. De grondstoffentrader zal dus een deel van de voorkeurrechten inpalmen die normaal gezien aan alle aandeelhouders zijn voorbehouden terwijl een kapitaalverhoging ons onvermijdelijk lijkt en wellicht tegen het 1e halfjaar 2019 zal plaatsvinden.

  Koers op het moment van de analyse: 0,775 EUR

  Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (mijnen en smelterijen: 8% van een nog erg gefragmenteerde wereldmarkt). Nyrstar is een groep die nog in volle overgang zit. Gezien de hoge schuldenberg blijft het aandeel erg riskant.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Nyrstar zit in een vicieuze cirkel 3 maanden geleden - woensdag 14 november 2018
  De groep zou volop aan het onderhandelen zijn om financiële oplossingen te vinden. Voor bestaande aandeelhouders zullen die echter weinig soelaas bieden…
  Nyrstar zit in een vicieuze cirkel. De koers is in 3 dagen 54% teruggevallen!

  Nyrstar zit in een vicieuze cirkel. De koers is in 3 dagen 54% teruggevallen!

  In 2009 en 2010 heeft Nyrstar een hele reeks mijnen overgenomen en het telde daarvoor enorme bedragen neer. Daardoor bouwde het een aanzienlijke schuldenberg op, die maar weinig marge voor fouten overliet. Vandaag lijkt een kapitaalverhoging onafwendbaar te zijn geworden, tenzij het heel snel activa zou afstoten (en daarmee zijn toekomstig winstpotentieel flink zou aantasten). De groep zou intussen al volop aan het onderhandelen zijn, maar hoe dan ook dreigt het verwateringseffect voor bestaande aandeelhouders enorm te worden!
  Het aandeel is uiterst risicovol.
  Het koersverloop is extreem volatiel. Ondanks de forse koersdaling de voorbije maanden raden we u aan om te VERKOPEN!

  Bedreiging

  Eind 2017 zag Nyrstar even licht aan het einde van de tunnel (herstel zinkprijzen, hoop op positieve bijdrage na reconversie site van Port Pirie, enz.). Maar deze zomer vielen de zinkprijzen opnieuw terug en sindsdien zijn ze er niet meer in geslaagd zich te herpakken. De operationele kosten van Nyrstar nemen intussen toe. Het risico bestaat dus dat de groep over onvoldoende middelen zal beschikken om in september 2019 een obligatie (van 340 miljoen) die op vervaldag komt, terug te betalen. Aangezien de cashgeneratie niet zal volstaan, moeten er dus nu andere oplossingen worden gezocht

  Schuld heronderhandelen?

  Nyrstar kan de 340 miljoen die op vervaldag komt, niet via een nieuwe obligatie financieren zoals een gezond bedrijf zou doen. Gezien de huidige situatie van het bedrijf, zou het immers een extreem hoge rente moeten ophoesten om intekenaars te vinden, en daarna bijna uitsluitend nog blijven draaien om zijn interesten te kunnen terugbetalen, terwijl de overdadige schuldenberg amper zou slinken. Onhoudbaar, dus…

  Kapitaalverhoging?

  Een andere piste is de schuld om te zetten in aandelen. Maar gezien de beurskapitalisatie van zowat 130 miljoen vandaag (op basis van een koers van 1,20 EUR), en gezien de korting die zou moeten worden toegestaan, zou het aantal aandelen dan volgens ons minstens vervijfvoudigd moeten worden, wat de positie van bestaande aandeelhouders flink zou aantasten (verwateringseffect). Die bestaande aandeelhouders zien zoiets uiteraard niet zitten, waardoor ze het aandeel massaal dreigen te ontvluchten, en waardoor de koers dan opnieuw fors zou terugvallen. En hoe dieper die koers wegzakt, hoe groter het potentiële verwateringseffect. Een paar dagen geleden, zou zo’n scenario volgens onze berekeningen nog aanleiding hebben gegeven tot een vernegenvoudiging van het aantal aandelen. Kortom, het bedrijf is in een vicieuze cirkel beland... Ook als het daarna tot een kapitaalverhoging zou overgaan om die 340 miljoen terug te betalen, blijft het probleem bestaan.

  De dreigende verwatering zou (op basis van een koers van 1,20 EUR) de huidige boekwaarde van 5,10 EUR per aandeel doen terugvallen tot amper nog 0,55 EUR! En aangezien de groep verlieslatend is, vallen bijkomende waardeverminderingen niet uit te sluiten. De koersdaling is dus ongetwijfeld nog niet ten einde!
  Brokers willen zelfs geen koersdoel meer op het aandeel plakken. Ook Morgan Stanley niet, dat door Nyrstar in de arm werd genomen in de hoop alsnog een oplossing uit te dokteren.
   

  Koers op het moment van de analyse : 1,20 EUR

  Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (mijnen en smelterijen: 8% van een nog erg gefragmenteerde wereldmarkt). Nyrstar is een groep die nog in volle overgang zit. Gezien de hoge schuldenberg blijft het aandeel erg riskant.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 6,680 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 0,3100 EUR
ISIN-code BE0974294267
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 1,38
Volatiliteit 57,33 %
Aantal bestaande aandelen 109.873.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,04 EUR
Sector Staal, Non-ferro en Mijnbouw
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 1.969 EUR
Score corporate governance 7
Land België

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2019 (e) 2018 (e) 2017 (e) 2016
Dividend 0,00 0,00 0,00 0,00
Courante winst -0,20 -1,70 0,47 -4,54
Nettowinst -0,20 -1,70 0,47 -4,72
Courante cashflow 1,36 3,12 2,03 0,87
Netto cashflow 1,36 3,12 2,03 0,68
EBIT 0,82 -0,32 0,54 -1,58
EBITDA 2,38 1,10 2,05 3,82
Boekwaarde 3,88 4,08 6,05 5,81
Tastbare boekwaarde 3,88 4,08 6,05 5,81

Prestaties (in euro)

Nyrstar Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -53,64 % 0,42 % 1,94 %
Rendement 6 maanden -93,87 % -5,49 % -2,48 %
Rendement 1 jaar -94,91 % -2,87 % 11,95 %
Rendement 5 jaar -52,96 % 1,77 % 12,63 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Pay out - - - -
Current ratio - - 0,75 0,70
Return on equity - - -73,14 % -105,14 %
Total return on equity - - -76,08 % -67,11 %
Brutomarge - - 35,66 % 42,55 %
Nettomarge - - -14,94 % -13,76 %
EBIT marge - - -5,00 % -17,88 %
EBITDA marge - - 12,11 % -9,88 %
Belastingvoet - - - -
Gearing - - 159,02 118,26
Eigen vermogen/ Balanstotaal - - 17,35 % 21,35 %

Beursgegevens per aandeel

2019 (e) 2018 (e)
Dividendrendement 0,00 % 0,00 %
Koers/ Courante winst - -
Koers/ Courante cashflow 0,24 0,10
Koers/ Boekwaarde 0,08 0,08
Koers/ Tastbare boekwaarde 0,08 0,08
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 3,60 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
nyrstar
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden