Nyrstar

BE0974294267
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
6,015 EUR 20/04/2018 16:40 Brussel
0,01 EUR (0,08 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
4,800 7,420  52 weken min max
20,93 % Rendement 1 jaar
0,00 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Geen slechte verrassing bij Nyrstar 21 dagen geleden - vrijdag 30 maart 2018
  De groep behoudt haar troeven.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Tot ieders verrassing sloot Nyrstar 2017 af met winst 1 maand geleden - donderdag 22 februari 2018
  Wel stelt het bedrijfsresultaat teleur. Maar 2018 blijft gunstig ogen.

  Het resultaat 2017 werd gered door waardeverminderingen. Toch zijn er voldoende elementen opdat de winstgevendheid in 2018 zou opveren. We raden u echter af om te kopen gezien de hoge schuld.
  HOUDEN.


  De winst per aandeel bereikte in 2017 0,47 EUR dankzij geannuleerde waardeverminderingen (1,26 EUR per aandeel) op de mijnen opgetekend toen de zinkprijs terugviel. Zonder dit element bedroeg het verlies 0,79 EUR per aandeel. De bedrijfswinst van de raffinage (81% van de globale bedrijfswinst) zakte lichtjes (-7%). De daling van de tarieven (-15%) werd deels gecompenseerd door de stijging van de zinkprijs. In de mijnen ging de bedrijfswinst ±6 maal hoger (onder de verwachtingen). De hoeveelheid aan zinkextract klom zoals voorzien (+28%), maar doordat Nyrstar zich danig indekte tegen de evolutie van de zinkprijs (in de raffinage en de mijnen), kon het hiervan niet volop profiteren (zonder zou de bedrijfswinst 26% hoger zijn uitgekomen). Voor 2018 blijven de seinen op groen staan: het project van Port Pirie boert goed vooruit, de zinkprijs klimt, de activiteit neemt toe in de raffinage en de mijnen. De bedrijfswinst voor afschrijvingen zou tweemaal hoger kunnen gaan en de winst per aandeel 0,60 EUR bereiken. Maar gezien de schuld (dikte aan met 27% in 2017) en de toekomstige investeringen is voorzichtigheid geboden.

  Koers op het moment van de analyse: 6,68 EUR

  Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (mijnen en smelterijen: 8 % van een nog erg gefragmenteerde wereldmarkt). De groep tracht nu niet meer haar mijnen te verkopen. Gezien de hoge schuldenberg is het aandeel erg riskant (ondanks het feit dat de zinkprijzen nu meer stijgen dan begin 2016).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Nyrstar voert een kapitaalverhoging door 5 maanden geleden - dinsdag 21 november 2017
  Dit zal de groep wat zuurstof bezorgen.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

  Nyrstar profiteerde van zijn recente koersklim om een kapitaalverhoging door te voeren via een private belegging. Al krijgt het dankzij die operatie wat zuurstof, toch blijft de schuldenberg zorgen baren. Blijf voorzichtig ondanks de hoop op winst in 2018.

  Koers op het moment van de analyse : 6,39 EUR

  Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (mijnen en smelterijen: 8 % van een nog erg gefragmenteerde wereldmarkt). De groep tracht nu niet meer haar mijnen te verkopen. Gezien de hoge schuldenberg is het aandeel erg riskant (ondanks het feit dat de zinkprijzen nu meer stijgen dan begin 2016).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Nyrstar zal in 2018 opnieuw winstgevend zijn 5 maanden geleden - donderdag 9 november 2017
  Het kwartaalresultaat ging mooi hoger en de tendens zal zich verderzetten. Is het aandeel bijgevolg koopwaardig?

  Neen. Wel is het zo dat het resultaat van het 3e kwartaal opveerde dankzij de gestegen zinkprijs en de betere prestaties in de mijnen. Ook zal de vestiging in Port Pirie tot het resultaat beginnen bijdragen. In 2018 zou Nyrstar dus weer winst moeten boeken na 6 jaar verlies. Maar de schuld baart zorgen. Ook ligt het risico hoog.
  Blijf voorzichtig. Niet kopen, maar houden.

  Wel en wee

  Nyrstar is de 2e grootste zinkverwerker ter wereld. De groep beschikt over 7 raffinaderijen wereldwijd en een marktaandeel van 7,5% (erg gefragmenteerde markt). In 2009 en 2010 lanceerde ze een kostelijke integratie-strategie waarbij ze tegen een fikse prijs een paar mijnen kocht. Maar door de lage zinkprijs kwam ze in problemen terecht. Om het hoofd boven water te houden, moest ze 5 van de 9 mijnen van de hand doen en 3 kapitaalverhogingen doorvoeren (2011, 2014, 2016).

  Degelijk derde kwartaal 2017

  De resultaten over het 3e kwartaal gingen mooi hoger, en dit ondanks dat de raffinagetarieven met 15% kelderden t.o.v. een jaar voorheen, de dollar gemiddeld 4% lager ging en de groep zich op voorhand had ingedekt tegen de schommelingen van de zinkprijs (voor 70% van de verkopen). De EBITDA nam met 70% toe t.o.v. een jaar voorheen. Over de eerste 9 maanden van 2017 ging hij 35% hoger (conform de verwachtingen). In de raffinage steeg de EBITDA in het 3e kwartaal met 15% (mede dankzij de stijging van de behandelde volumes met 1%). In de mijnen, die strategisch gezien weer interessant zijn, ging hij zelfs 9 maal hoger! Zoals verwacht werd het resultaat geboost door de sterke gemiddelde zinkprijs (+31% in USD) en de groei van de mijnen (o.a. hervatte activiteiten in Noord-Amerika, productie in 2015 stilgelegd door gebrekkige winstgevendheid).

  Remonte van de zinkprijs

  Nyrstar is niet enkel actief in de raffinage van zink, maar ook van lood. Overigens put het uit zijn mijnen koper, zilver, goud… Wel zijn de hoeveelheden ontgonnen en verwerkte zink en de zinkprijs van essentieel belang. Zink is namelijk goed voor ±75% van de winst van de raffinage-tak en ±90% van de mijnen. De vraag naar zink (vooral gebruikt voor het galvaniseren van staal) komt voor 75% uit de bouw- en transportsector. Ze hangt dus in sterke mate af van de economische gezondheid (die zowat overal ter wereld aan het beteren is). In 2016 werd wereldwijd onvoldoende geproduceerd doordat diverse mijnen sloten en de ontginning van andere werd stopgezet door een gebrekkige winstgevendheid. Hierdoor zijn de zinkprijzen sinds begin 2016 meer dan verdubbeld. In die mate zelfs dat mijnbouwgroepen de ontginning van bepaalde stilgelegde mijnen nu stilaan hervatten. Bijgevolg zou het aanbod dit jaar de vraag kunnen overtreffen. Maar daar de voorraden aan geraffineerde zink wereldwijd laag liggen en deze opnieuw moeten worden aangevuld, zal het wellicht 2 jaar duren vooraleer dit werkelijk op de prijzen zal wegen.

   

  Vertrouwen in de toekomst

  – In de raffinage: op het moment dat de raffinagebedrijven onderhandelden over de tarieven die ze de mijnen zouden aanrekenen, konden de mijnen, gezien er in 2017 minder zink-concentraat te raffineren was, voordelige prijzen verkrijgen. Hierdoor zagen de raffinagebedrijven hun tarieven met 15% kelderen. We verwachten geen verdere daling in 2018 (stijging van zinkconcentraat verwacht). De winstgevendheid van de raffinagetak blijft veelbelovend: van 2016 tot 2020 zullen de behandelde volumes met 20% geklommen zijn, ook zijn kostenbesparingen voorzien.

  – De mijntak is strategisch gezien weer interessant. De mijnen staan dan ook niet meer te koop. In het 3e kwartaal werd uit de 4 mijnen die Nyrstar nog aanhoudt, 34.000 ton zinkconcentraat ontgonnen (+55%; +22% over eerste 9 maanden van 2017). Over heel 2017 zou dit tot 125.000 ton kunnen oplopen. In 2020 tipt de groep op 200.000 ton. In 2018 zal minstens 50% van de stijging van de EBITDA afkomstig zijn van de mijnen (toename van de volumes met ±35%, stijging van de gemiddelde verkoopprijs van zink)

  – Tenslotte ligt de reconversie van de Australische smelterij Port Pirie naar een polyvalente recyclagevestiging op schema. In oktober vond een eerste geslaagde productie plaats en een eerste bijdrage tot de EBITDA wordt in 2018 verwacht. Doel is dat de site in 2020 goed is voor 130 miljoen van de EBITDA (±25% van het totaal in 2020).

  – Op basis van voorzichtige hypotheses (geleidelijke daling zinkprijs, stabilisatie en dan lichte stijging van de raffinagetarieven) verwachten we een winst per aandeel van 0,74 EUR in 2018 en tenminste het dubbele in 2020.

  Schuld blijft zorgen baren

  Sinds Nyrstar de mijnen kocht, kampt het met een enorme schuld. Deze zwol in 2017 nog met 32% aan. Eind dit jaar zou ze op 3x het eigen vermogen moeten uitkomen! Wel zou Nyrstar ze nu dankzij zijn gegenereerde liquiditeiten moeten kunnen afbouwen. Maar het zal minstens 3 jaar duren om een gezondere balans te bereiken. En al wordt het aandeel interessant doordat de groep opnieuw winstgevend is, blijf voorzichtig.

  Koers op het moment van de analyse: 7,42 EUR

  Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (mijnen en smelterijen: 8 % van een nog erg gefragmenteerde wereldmarkt). De groep tracht nu niet meer haar mijnen te verkopen. Gezien de hoge schuldenberg is het aandeel erg riskant (ondanks het feit dat de zinkprijzen nu meer stijgen dan begin 2016). 

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Nyrstar blijft zijn schuld herschikken 7 maanden geleden - dinsdag 12 september 2017
  Binnenkort zal het een nieuwe obligatie uitgeven.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

  De nummer één in zinkverwerking is nog steeds zijn torenhoge schuld aan het herschikken. Binnenkort zal het een nieuwe obligatie uitgeven om zo het hoofd te bieden aan een oudere obligatie die in 2018 vervalt en de uitbetaling tot 2024 uit te stellen. Een dure maar onvermijdelijke operatie.

  In afwachting blijven de zinkprijzen klimmen. Bijgevolg zou de groep in het 2e halfjaar opnieuw met winst kunnen aanknopen.

  Koers op het moment van de analyse: 6,34 EUR

  Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (mijnen en smelterijen: 8 % van een nog erg gefragmenteerde wereldmarkt) en nummer 3 voor lood (7 % van de omzet). De groep tracht zich uit de mijnen terug te trekken, waarin het vanaf 2009 heeft geïnvesteerd zonder enig succes te oogsten, om zich opnieuw om haar raffinageactiviteiten toe te leggen.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 7,420 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 4,800 EUR
ISIN-code BE0974294267
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 1,58
Volatiliteit 47,33 %
Aantal bestaande aandelen 93.648.880
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,56 EUR
Sector Staal, Non-ferro en Mijnbouw
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 2.538 EUR
Score corporate governance 6

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Dividend 0,00 0,00 0,00 0,00
Courante winst 0,63 0,47 -4,72 -11,87
Nettowinst 0,63 0,47 -4,72 -7,58
Courante cashflow 2,51 2,03 0,87 -7,46
Netto cashflow 2,51 2,03 0,68 -3,17
EBIT 1,83 0,54 -1,58 -9,85
EBITDA 3,71 2,05 3,82 -5,44
Boekwaarde 5,43 4,80 5,81 11,29
Tastbare boekwaarde 5,43 4,80 5,81 11,29

Prestaties (in euro)

Nyrstar Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -10,90 % -4,72 % -5,26 %
Rendement 6 maanden -6,39 % -1,84 % 0,77 %
Rendement 1 jaar 20,93 % 1,25 % -0,19 %
Rendement 5 jaar -16,98 % 6,02 % 12,87 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 (e) 2016 2015 2014
Pay out - - - -
Current ratio - 0,75 0,70 1,14
Return on equity - -73,14 % -105,14 % -35,99 %
Total return on equity - -76,08 % -67,11 % -30,00 %
Brutomarge - 35,66 % 42,55 % 46,19 %
Nettomarge - -14,94 % -13,76 % -10,24 %
EBIT marge - -5,00 % -17,88 % -8,46 %
EBITDA marge - 12,11 % -9,88 % 9,85 %
Belastingvoet - - - -
Gearing - 159,02 118,26 45,88
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 17,35 % 21,35 % 26,65 %

Beursgegevens per aandeel

2018 (e) 2017 (e)
Dividendrendement 0,00 % 0,00 %
Koers/ Courante winst 9,54 12,79
Koers/ Courante cashflow 2,39 2,96
Koers/ Boekwaarde 1,11 1,25
Koers/ Tastbare boekwaarde 1,11 1,25
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 6,04 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
nyrstar
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden