- Beleggen
- Markten en Wisselkoersen
- Nieuws van markten en valuta's
- De voorbije beursweek: angst neemt de overhand
De voorbije beursweek: angst neemt de overhand
11 dagen geleden - vrijdag 17 maart 2023
De voorbije beursweek: angst neemt de overhand
Het ziet ernaar uit dat we op het nippertje aan een ramp zijn ontsnapt.
Dankzij de snelle tussenkomst van de centrale banken die steeds klaarstaan om de commerciële banken bij te staan, vermeden de markten een grote crisis.
Wel blijft op de beurzen flink wat nervositeit hangen.
Registreer u op onze site en volg de financiële actualiteit op de voet
De Stoxx Europe 50 gaf deze week 1,3% prijs. De Duitse beurs boerde 3% achteruit. Zwitserland verloor slechts 0,2%. Onze Bel 20 klokte vrijdagmiddag op weekbasis 2% lager af.
De ECB stelde de markten gerust en kondigde aan dat ze de inflatie blijft bestrijden. Zo trok ze de beleidsrente op met 0,5%.
Voor meer info, lees onze analyse De ECB verhoogt zoals eerder aangekondigd de beleidsrente
In de VS veerden de markten op nadat ze vorige week pluimen verloren.
De S&P 500 steeg met 2,6%. De Nasdaq bood flink wat weerstand en vergaarde deze week 5,2% dankzij Meta (+14,2%), Microsoft (+11,1%) en Alphabet (+11,1%).
De halfgeleidersector klom met 5,1%.
De Europese banksector viel terug met 8,6%.
De banksector wordt geteisterd door de groeiende onrust rond de toekomst van Crédit Suisse, waarvan het aandeel deze week kelderde met 23,2%. Reden hiervoor is de hoofdaandeelhouder die zijn belang in de bank niet verder wil opdrijven, waardoor de hulp van de Zwitserse Centrale Bank werd ingeroepen. Mocht de bank ineenstorten, wat (erg) onwaarschijnlijk is, dan zou dit ernstige gevolgen hebben voor de sector.
Commerzbank gaf 11,4% prijs, Société Générale 14,8%, BCP 13,6% en ING 11,9%.
Nobelprijswinnaar voor Economie Joseph Stiglitz sluit niet uit dat na SVB en Signature Bank, nog andere Amerikaanse banken in de moeilijkheden zullen komen.
De Europese verzekeringssector heeft het eveneens moeilijk. Die ging deze week 6,6% bergaf.
De stijging van het risico in de banksector zal een negatieve impact hebben op de economie via de leningen toegekend door de financiële instellingen.
De Europese industriesector hinkt weer achterop en verloor 2,3%.
De grondstofsector daalde met 2,8%.
De prijs voor een vat Brent-olie zakte tot ongeveer 75 USD en sleurde de energiesector (-5,6%) in zijn val mee.
De defensievere sectoren boekten winst: +2% voor de nutssector, +1,7% voor de farmasector en +0,9% voor de voedingssector.
Basic-Fit deed het ook erg goed en schoot 10,2% hoger na de bekendmaking van bemoedigende cijfers.
Voor meer info, raadpleeg onze analyse Basic-Fit zet ontwikkelingsplan gestaag verder
Binnen de Bel 20
KBC (-8,1%,) kreeg een serieuze opdoffer als gevolg van de ondergang van enkele Amerikaanse banken (Silicon Valley Bank, Signature Bank). De minieme posities die de bankverzekeraar via enkele fondsen in deze banken aanhield, werden echter al eerder volledig afgebouwd. Maar ook de wankelende positie van de grote Zwitserse bank Credit Suisse bezorgde de koers van KBC koude rillingen. Tot slot was er ook nog een beurshuis dat KBC van zijn kooplijst haalde en zijn koersdoel verlaagde.
Maar ook verzekeraar Ageas (-7,4%) bleef niet gespaard. De groep is gestart met exclusieve onderhandelingen om haar Franse activiteiten (levensverzekeringen, spaar- en pensioenbusiness) die maar een kleine bijdrage aan de groepscijfers leveren en niet zo best presteren, te verkopen. De verkoop past in de strategie om de Europese portfolio te stroomlijnen en zich te concentreren op de kernmarkten.
Sofina, dat vorige week al klappen kreeg, viel verder terug met 6%. Ondanks het Amerikaanse depositogarantiesysteem leed de holding onder de moeilijkheden van SVB en de vrees rond de financiering van technologische start-ups, waaraan Sofina sterk is blootgesteld. Bij nader inzien bleek echter dat de bedrijven waarin de holding participaties heeft, maar weinig aan SVB zijn blootgesteld.
De meest conjunctuurgevoelige aandelen ondergingen fikse correcties.
Aperam viel terug met 6,7%, Solvay met 6,1%.
Umicore (-1,5%) kon de schade beperken.
Daartegenover presteerden in dit klimaat van onzekerheid en volatiliteit de aandelen uit de farmasector deze week goed. Ondanks het feit dat hun profiel veel riskanter is dan het gemiddelde, konden UCB, Galapagos en argenx vrij goed hun streng trekken.
UCB gaf slechts 0,3% prijs.
Galapagos klom met de 5,4%
argenx ging 4,9% hoger, in het zog van een nieuw koopadvies van een analist en de goedkeuring in het VK van Vyvgart, zijn behandeling tegen globale myasthenia gravis.
Logistiek vastgoedontwikkelaar VGP dat zijn laatste dagen als Bel 20-lid in schoonheid afsloot (+3,7%), kondigde de bouw aan van zijn eerste logistiek park in Servië (in Belgrado).
Ook de vastgoedvennootschappen (GVV’s) konden, met dank aan de lichte rentedaling, nog eens in het groen afsluiten. In tegenstelling tot hun Duitse tegenhangers die een na een hun dividenden schrappen, zijn beleggers door het Belgische GVV-statuut bijna quasi verzekerd van een dividend (moeten minstens 80% van hun winst uitkeren).
Warehouses De Pauw won 2,9%, Aedifica 1,5% en Cofinimmo deed er 1,0% bij. Door de vertraging bij de investeringen en de min of meer stabiele resultaatsvooruitzichten (geen groei) voor 2023 kreeg deze laatste van een beurshuis nochtans een lager koersdoel en een minder sterk koopadvies (“opbouwen” in plaats van “kopen”) opgekleefd.
Buiten de Bel 20
Nadat de koers donderdagmorgen plots fors opveerde (stond op een bepaald moment zelfs 11,8% boven de slotkoers van de dag voordien!) werd de beursnotering van Telenet (+5,6%) door de beurswaakhond geschorst in afwachting van de publicatie van een persbericht door Telenet. Op het ogenblik van schrijven was dat er nog steeds niet.
Gespeculeerd wordt dat de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Liberty Global (die al 59,2% van Telenet bezit) ruim tien jaar na zijn eerste poging (toen tegen 35 EUR per aandeel) opnieuw een bod zou voorbereiden om Telenet van de beurs te halen.
De businesstak van Telenet haalde overigens een groot overheidscontract (van maximaal 73 miljoen euro) binnen, waarbij het de komende 5 jaar instaat voor de netwerkverbinding tussen 1200 fysieke locaties over gans België waar federale overheidsdiensten zijn gevestigd.
Hyloris steeg met 4,3% na de bekendmaking van resultaten zonder verrassingen.
Voor meer info, raadpleeg onze analyse Hyloris: resultaten over 2022 hielden geen grote verrassingen in
Celyad, dat we al meermaals aanraadden te verkopen tot de groep effectief kan herstellen, boerde nog maar eens 23% achteruit. De nieuwe strategie slaat tot nog toe niet aan. Zo zal de biotechnologieonderneming een waardevermindering moeten optekenen van 35 miljoen euro. En aangezien haar nettoactiva nu minder dan de helft van haar kapitaal bedragen, zal ze een aandeelhoudersvergadering moeten bijeenroepen om te beslissen of zij haar activiteiten nog kan voortzetten. Tegen het huidige niveau is het aandeel overgewaardeerd. Verkopen.
Koersvariaties van maandagmorgen tot vrijdagmiddag.
Profiteer 1 maand gratis van al onze aanbevelingen rond de volgende aandelen! 1 maand gratis!