Nieuws

De voorbije beursweek

1 maand geleden - vrijdag 24 mei 2019
Beleggers waren deze week ongerust uit vrees voor een escalatie van de handelsoorlog.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Over de voorbije beursweek gingen de Chinese beurzen 4,6% lager. De S&P 500 daalde met 1,3% en de Stoxx Europe 50 met 1%. De Bel 20 zakte met 0,9%.

De sfeer op de beurzen wordt alsmaar somberder. Daar de onderhandelingen tussen China en de VS in een impasse lijken beland, nemen beleggers liever geen risico’s. Een fikse opdoffer, vooral gezien de hoop op een gunstige oplossing de beurzen de voorbije weken hoger dreef. Indien de handelsoorlog escaleert, zal dit op de economie wegen en in fine de winstgroei van de bedrijfswereld beknotten. 

Niettemin zullen de twee supermogendheden naar onze mening een compromis kunnen sluiten of op zijn minst, de gemoederen bedaren en zo een wereldwijde economische crisis afwenden. Onze vooruitzichten voor de economische groei wereldwijd waren voorheen al vrij voorzichtig en we tippen nog steeds op een zachte landing. 

De technologiesector ging deze week 2,6% lager in de VS en 3% in Europa, nadat Trump de Chinese specialist in telecomapparatuur Huawei de toegang tot de Amerikaanse markt ontzei en de toeleveranciers van de groep beperkingen oplegde. Bijgevolg wordt ten zeerste gevreesd voor vergeldingen vanuit China ten aanzien van de technologiesector. Apple boerde 4,9% achteruit. De halfgeleidersector (volop actief in technologische apparatuur) kelderde met 5,7%. 

De vrees dat de economische groei zou worden afgeremd, woog eveneens op de Europese auto- (-5,2%), staal- (-1,7%) en chemiesector (-2,4%).

De conjunctuurgevoelige aandelen hebben fors geleden.
– Net als de rest van de staalsector ging Aperam (-4,6%) deze week lager als gevolg van de wereldwijde handelsspanningen. De sector krijgt ook klappen door het faillissement van British Steel. 

Umicore verloor 7% en Solvay 3,8%. Beide groepen werden afgestraft door de zwakke prestaties van de autosector waarvan ze afhangen en die in Europa met 5,2% achteruitging als gevolg van de aftakelende wereldhandelsbesprekingen.
Melexis boerde 5,1% achteruit. De koers leed ook onder de zwakte in de autosector en is bovendien getroffen door de algemene terugval van de technologieaandelen (-3,2%).

De defensievere aandelen konden de dans ontspringen.  
Colruyt verloor 0,5% na een nieuw hoogtepunt te hebben bereikt. 
Proximus ging 0,6% lager nadat Citigroup zijn advies wijzigde. De groep raadt tegenwoordig aan het aandeel te houden. De koers veerde immers op met 25% sinds haar koopadvies in september (Citigroup meent bovendien dat het kostenbesparingsplan slechts een beperkte impact zal hebben). 

Ontex zakte nog maar eens met 1,3% en blijft lijden onder de impact van zijn winstwaarschuwing en zijn weinig overtuigend herstelplan.
ING slonk met nog maar eens 3%. Volgens de geruchtenmolen zou de groep immers interesse hebben voor het Duitse Commerzbank, dat in moeilijkheden verkeert.
argenx klom met 1,8% na de aankondiging van de lancering van een reeks testen (ten vroegste in 2020) voor twee medicijnen (tegen astma en neuromusculaire aandoening). Lees onze analyse over de biotechnologische sector.

Gezien het aanhoudende lagerenteklimaat sloten de meeste GVV’s de week af met winst
WDP veerde op met 2,8%. De GVV genoot onder meer een positieve impact van het gunstige advies van Morgan Stanley voor de Europese logistieke markt. Maar gezien de premie van 113% t.o.v. de intrinsieke waarde en het dividendrendement van 2,7% netto kopen we het aandeel niet.

CFE tuimelde 1,7% lager . Het kwartaalresultaat beantwoordt aan de verwachtingen en de verkopen klommen met 6%. De groep bevestigt haar ramingen voor 2019. Maar daar er geen details werden bekendgemaakt over de marges, is het moeilijk om conclusies te trekken.
Ackermans & van Haaren (+0,1%), dat 60,4% controleert van CFE, maakte eveneens een fraai kwartaalresultaat bekend. Maar gezien de koers nog altijd noteert met een premie van meer dan 10% ten aanzien van de intrinsieke waarde, raden we u aan om uw winst op te strijken. 
Gimv (+0,2%) kondigde de resultaten aan voor het boekjaar dat op 31/03 werd afgesloten. Dat jaar was vrij intens op het vlak van nieuwe investeringen. Zo nam de waarde van de portefeuille met 12,7% toe en klom de winst met 4,7%. Het dividend blijft behouden op 1,75 EUR netto. Voor het vijfde jaar op rij komt het rendement van de portefeuille (16,2%) hoger uit dan wat de groep oorspronkelijk beoogde (15%).

Engie (-6,8%) ging bergaf nadat het dividend werd onthecht en richt een joint venture op met EDP (+2,2%) voor de ontwikkeling van windmolenparken op zee. 

Koersvariaties van maandag tot vrijdagmiddag. 

Deel dit artikel