- Beleggen
- Markten en Wisselkoersen
- Nieuws van markten en valuta's
- De voorbije beursweek: bezorgdheid ten top
De voorbije beursweek: bezorgdheid ten top
2 maanden geleden - vrijdag 20 januari 2023
De voorbije beursweek: de markten maken zich toch weer zorgen rond de gezondheid van de wereldeconomie en de vastbeslotenheid van de centrale banken.
Over de voorbije week zakte de S&P 500 met 2,5% en de Nasdaq met 2%. De meeste Amerikaanse sectoren doken in het rood.
In Europa lag de risicoaversie lager. De Stoxx Europe 50 gaf slechts 0,4% prijs. De Bel 20 boette 1,7% in.
In de VS tonen de kleinhandelscijfers over december aan dat de economie vertraagt, wat erop wijst dat de strijd van de Federal Reserve tegen de hoge inflatie wel degelijk werkt. Dit had de markten moeten verblijden, die hieruit de hoop hadden moeten putten dat de rentestijging zou vertragen. Toch blijven beleggers focussen op de economische kost die de initiatieven van de Fed met zich meebrengt en het toegenomen risico op een recessie. Zowel in de VS als in Europa bevestigen de centrale banken dat ze het inflatiepeil nauwgezet in het oog willen houden en dat ze indien nodig, de rente nog meer zullen optrekken.
Registreer u op onze site en volg de financiële actualiteit op de voet
De Europese financiële sector verloor 0,9% ondanks een aanhoudend lage waardering en blijft lijden onder de vrees voor een aftakeling van de economie.
ING viel terug met 3,2%. Nadat de Nederlandse bankgroep het land meer dan 10 jaar geleden verliet, zou ze volgens de Indiase pers een herintrede in India overwegen via de overname van een meerderheidsbelang (60,7%) in IDBI Bank dat momenteel te koop staat. Het zou één van de 5 à 7 gegadigden zijn.
Ook de Amerikaanse financiële sector weet ervan (-3,6%). Dit is te wijten aan de vooruitzichten van de Amerikaanse banken wat betreft de niet-terugbetaalde leningen.
Bank of America gaf 5,7% prijs.
Voor meer info, lees onze analyse Bank of America is klaar om op te boksen tegen de conjunctuurdip
Doordat de groei dreigt te slinken, verloren de cyclische sectoren terrein en neemt het moreel van de consument af: -2% voor de staalsector, -3,4% voor de distributiesector en -1,9% voor de Europese autosector.
In de VS was de consumptiesector de rode lantaarn van de week (-3%). Beleggers lijken defensieve aandelen links te laten liggen. Consumenten worden hard getroffen door de stijging van de voedselprijzen en schroeven hun uitgaven terug. Niettemin telt de sector nog aandelen die niet overgewaardeerd zijn en in staat zijn een recurrent dividend uit te keren. Een geruststelling voor beleggers, mocht de recessie ernstiger worden.
Kraft Heinz daalde met 5,6%.
Engie zakte met 6,3% als gevolg van de adviesverlaging van Bank of America.
Binnen de Bel Bel 20
Aperam ging 1,9% hoger en zet zijn remonte verder die het inzette medio december, nadat de coronamaatregelen in China werden afgebouwd.
De meest cyclische aandelen kregen het deze week hard te verduren. Zo verloren Umicore, Solvay en KBC deze week respectievelijk 4%, 1,8% en 0,9%.
Een analist wees in zijn rapport erop dat KBC met een premie noteert tegenover zijn sectorgenoten en verwacht dat het dividend over het boekjaar wel eens zou kunnen tegenvallen. Dat nieuws woog niet op tegen een optimistisch rapport van een andere analist die verwacht dat de bankgroep op 9 februari sterke winstcijfers over het 4e kwartaal en over heel 2022 zal bekendmaken.
Sofina verloor 7,1%, al kon de koers eind deze week nog goed herstellen. Dit was te wijten aan het feit dat de holding aankondigde dat het al 5 jaar aandeelhouder is van Tik Tok. Die participatie, die niet minder dan 5% deel uitmaakt van de portefeuille, is de tweede belangrijkste rechtstreekse participatie van de holding.
Daarnaast moest Sofina een nieuwe winstwaarschuwing incasseren gelanceerd door het e-commerceplatform The Hut Group (huidverzorging, sportvoeding, luxeproducten) en vroeg Forma Brands, een holding van cosmeticamerken waarin Sofina sinds 2019 een belang aanhoudt, bescherming tegen zijn schuldeisers (Chapter 11). Maar al zijn die twee participaties samen goed voor slechts 0,7% van de intrinsieke waarde (die we inschatten op ±270 EUR per aandeel), toch zijn dit niet de eerste tegenslagen waarmee Sofina in zijn portefeuille te maken krijgt.
Proximus veerde lichtjes op (+1,4%) nadat het maandag forse besparingen aankondigde.
Voor meer info, lees onze analyse Proximustijd voor besparingen
Zoals in de “goede oude tijden” kon de lageprijzensupermarktketen Colruyt (+1,2%, verkopen) garen spinnen bij het feit dat consumenten in dure crisistijden op de kleintjes letten. Het aandeel herstelde verder van zijn forse koersval in 2022 en won sinds begin dit jaar al 14%.
Een andere grote verliezer van 2022, de logistiek vastgoedontwikkelaar VGP (+2,5%) klimt, aangepord door de lichte ontspanning van de rentevoeten, langzaam maar zeker voort uit het diepe dal. Het aandeel staat nu al 17% hoger dan eind vorig jaar.
Ageas (+0,2%) zou volgens een persagentschap opnieuw in het vizier liggen van BE Group. Over deze investeringsgroep van enkele gewezen zakenbankiers circuleerden eerder al twee keer geruchten dat ze de Belgische verzekeraar zou willen overnemen. Maar ook nu lijken de beleggers niet echt in het verhaal te geloven.
Buiten de Bel 20
Celyad Oncology klom deze week met 110%, waardoor het bedrijf nu gewaardeerd is op meer dan 40 miljoen euro. Een overdreven hoog niveau (al staat de koers 90% onder het niveau van de beursintro 10 jaar geleden).
Voor meer info, lees onze analyse De koers van Celyad Oncology ligt overdreven hoog!
Euronav klom met 6,5%. Als gevolg van de unilaterale beslissing van Frontline om een einde te maken aan het fusieproject, had Euronav aangekondigd alle mogelijke maatregelen te zullen overwegen om zijn belangen te verdedigen. En nu is het zover: de reder zal een arbitrageprocedure starten om de eenzijdige opzeg te laten opschorten. Wellicht zal weldra een tweede procedure worden opgezet om aan te tonen dat Frontline op zich geen gefundeerde reden had om uit de fusie te stappen. Als Frontline ondanks die procedures niet van mening verandert, dan zouden die kunnen uitmonden op financiële schadevergoedingen.
Overigens eist CMB (Saverys-familie) via zijn 25%-belang in Euronav, dat een algemene vergadering zou worden georganiseerd om twee leden in de raad van bestuur te laten benoemen en drie onafhankelijke bestuurders. Hoe dan ook, gezien de puike vooruitzichten van de vrachttarieven voor de volgende kwartalen handhaven we ons advies voor het aandeel Euronav.
Hyloris klom met 5,2%. Het bedrijf verwierf een licentie voor een product van het Nederlandse bedrijf QliniQ tegen hypofosfatemie (gebrek aan fosfor). QliniQ zal de verkooprechten behouden in Nederland en enkele andere landen. Hyloris van zijn kant zal vanaf 2026 pogen het product te laten goedkeuren in een aantal andere Europese landen (en mogelijk nog elders). De door Hyloris gemaakte ontwikkelingskosten, met inbegrip van de licentievergoedingen, zullen 2 miljoen euro bedragen, wat veel minder is dan de limiet van 7 miljoen die de groep zichzelf gewoonlijk oplegt voor elk van haar producten in portefeuille. Overigens stootte ze aan QliniQ haar product HY-038 af, een niet-essentiële generiek, voor een bedrag van 1 miljoen euro.
Melexis (-0,9%) verwacht dat de vraag naar halfgeleiders de volgende 10 jaar zal verdubbelen. Om daarop in te spelen gaat het de komende 5 jaar 70 miljoen investeren in de verdubbeling van de testcapaciteit van zijn vestiging in Kuching (Maleisië). Tegen eind 2024 komt er, naast de productiefaciliteit van wafers van zusterbedrijf en belangrijkste toeleverancier X-FAB, een nieuw gebouw voor sondering, verzending, opslag en kantoren. In dit nieuwe gebouw zullen alle Maleisische activiteiten van Melexis worden ondergebracht.
Nadat TINC (-0,5%) in juni 2022 al 5 miljoen euro investeerde in Zelfstroom, de grootste verhuurder van zonnestroomsystemen aan particuliere woningeigenaars in Nederland, legt het nu nog eens 12 miljoen extra op tafel om de groei van het verhuurmodel van Zelfstroom verder te ondersteunen.
Tessenderlo (-1,8%) kondigde al voor de tweede keer dit jaar een kleine overname aan. Ditmaal neemt de chemiegroep de marketing- en verkoopactiviteiten voor ammoniumthiosulfaat (ATS) meststoffen geproduceerd door het Italiaanse Esseco over. De overeenkomst wordt in maart 2023 operationeel. De transactie zal geen invloed van betekenis hebben op de resultaten van de groep.
Het heropende omruilbod op Picanol (-2,8%) liep af op vrijdag 20 januari. Waarschijnlijk volgt er binnenkort nog een uitkoopbod.
Barco (-0,3%) sloot een strategisch partnerschap met CREON, een expert in het ontwerpen, creëren en realiseren van de ultieme 24/7 werkomgevingen, om gezamenlijk de markt van de controlekamers in de Benelux en Scandinavië te benaderen.
Koersvariaties van maandagmorgen tot vrijdagmiddag.
Profiteer één maand gratis van al onze aanbevelingen rond de volgende aandelen! 1 maand gratis!