Nieuws

De beurzen hadden het de voorbije week moeilijk om nog hoger te klimmen

2 maanden geleden - vrijdag 3 mei 2019
De S&P 500 gaf 0,8% prijs, de Stoxx Europe 50 won slechts 0,3% en de Bel 20 maakte nagenoeg pas op de plaats (+0,1%).
De beurzen hadden het de voorbije week moeilijk om nog hoger te klimmen

De beurzen hadden het de voorbije week moeilijk om nog hoger te klimmen

De beurzen wisten niet goed van welk hout pijlen te maken deze week nadat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank te kennen gaf dat een renteverlaging in de VS dit jaar niet aan de orde is. Die hoop, die gezien het vormpeil van de Amerikaanse economie ook ongefundeerd en onrealistisch is, had de indexen de voorbije weken nochtans wat ondersteund en nu hij van tafel werd geveegd, ging er terecht weer meer aandacht naar de bedrijfsresultaten die gepubliceerd worden. Het globale waarderingsniveau van de beurzen is echter wat aan de hoge kant momenteel, vooral dan in de VS, waardoor veel beleggers niet geneigd waren hun risicoblootstelling nog op te schroeven. 

– De grondstoffensector verloor 3% na de publicatie van een economische indicator voor China die als ontgoochelend werd onthaald. We raden aan deze sector uiterst omzichtig te benaderen. 
– De Europese bankensector klom 0,3% hoger na de bekendmaking van goede cijfers door BNP Paribas (+3,9%) en door Société Générale (+6,4%) en bevredigende prestaties van de Italiaanse banken (+1,3%). 

Binnen de Bel 20 

Ontex won deze week 2,1%. De groep maakt op 8 mei haar kwartaalresultaat bekend. Aangezien de grondstoffenprijzen zich stabiliseren en de kostenbesparingen normaal vruchten moeten beginnen afwerpen, verwachten we dit keer positiever nieuws.
Umicore verloor nog eens 1,6% na de tuimeling van 20,2% vorige week in het zog van de resultaatswaarschuwing. De meeste analisten schroeven hun verwachtingen terug maar handhaven hun koopadvies. 
Proximus verloor 0,4%. De omzet kalfde in het 1ste kwartaal wat sterker af dan verwacht maar de winst klom hoger dankzij een hogere efficiëntie en lagere uitgaven voor marketing. 
ING (+0,2%) stelde wat teleur met een winstdaling van 8,7% in het 1ste kwartaal door hogere provisies voor slechte leningen en druk op de rentemarges in de eurozone. De Nederlandse bankgroep slaagde er ook niet in om haar efficiëntie (kosten-/inkomstenratio) verder te verbeteren. 
KBC (+0,5%) zei op zijn algemene vergadering uit te kijken naar een overname van een schadeverzekeraar in Ierland. Mocht dat niet lukken, dan zal de groep er mogelijk een eigen verzekeraar oprichten. 
Telenet (+0,3%) presteerde in het 1ste kwartaal wat beter dan verwacht (omzet +1,3%, bedrijfswinst vóór afschrijvingen +4,1%) en bevestigde zijn overigens weinig charmerende vooruitzichten voor 2019. 
Cofinimmo (-0,5%) breidt zijn zorgvastgoedportefeuille in Duitsland verder uit en verwierf er 6 woonzorgcentra. Twee daarvan werden gefinancierd via de uitgifte van eigen aandelen. 

Buiten de Bel 20

Euronav (lees onze analyse) won 2,9% en liet een kleine winst optekenen in het 1ste kwartaal. 
bpost (-0,9%; lees onze analyse) zag zijn kwartaalresultaat achteruitboeren maar het beantwoordde wel aan de verwachtingen. 
Nyrstar klauterde 5,7% hoger dankzij de massale steun die zijn schuldeisers verlenen aan het reddingsplan voor de groep. Het gaat o.i. om niet meer dan een strovuurtje en de kleine aandeelhouder blijft quasi onteigend achter. 

Biocartis dook 10,6% lager nadat het converteerbare obligaties uitgaf (voorbehouden voor institutionele beleggers) ten belope van 150 miljoen euro. Na de eerdere kapitaalronde van 50 miljoen eind januari dreigt het verwateringseffect voor de bestaande aandeelhouders nog aan te zwellen. De operatie was echter noodzakelijk. De groep is nog altijd verlieslatend en heeft nu tenminste de middelen om het tot in 2022 uit te zingen. Verkopen.
Acacia Pharma, een Britse biotechspeler die gespecialiseerd is in de bestrijding van misselijkheid en braken bij chemopatiënten en na volledige verdoving bij heelkundige ingrepen, zag vrijdag 50% van zijn beurswaarde in rook opgaan. Barhemsys, het product dat het verst in de ontwikkelingsfase zit en dat in oktober al eens op een njet van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten botste wegens tekortkomingen in het productieproces, kreeg opnieuw geen goedkeuring voor commercialisatie. Acacia Pharma moet nu op zoek naar een nieuwe partner die in staat is om te produceren conform de vereiste normen. De eventuele marktintroductie wordt met minstens 12 maanden uitgesteld en dat zal roet in het eten strooien voor de geplande kapitaalverhogingen van de groep. Verkopen.

Apple ging 2,4% hoger. De dienstenactiviteiten van de groep evolueren gunstig en compenseren deels de dalende verkoop van iPhone-toestellen. 
General Electric wipte 7,1% hoger. De geleverde inspanningen werpen vruchten af en het kwartaalresultaat was beter dan verwacht, maar voorzichtigheid blijft geboden. 

Variaties tussen de koersen van maandagochtend en vrijdagmiddag.

Deel dit artikel