Nieuws

Amerikaanse beurzen bereiken historisch piekniveau

2 maanden geleden - vrijdag 26 april 2019
Welke factoren liggen aan de basis van die opmars?
Amerikaanse beurzen bereiken historisch piekniveau

Amerikaanse beurzen bereiken historisch piekniveau

De voorbije week klom de S&P 500-index 0,7% hoger, de Nasdaq won 1,5%. De Stoxx Europe 50 moest genoegen nemen met een weekwinst van 0,3%, terwijl onze Bel 20 een stevig verlies van 3,6% moest incasseren. 

De Amerikaanse beurzen profiteerden in de eerste plaats van een aantal bedrijfsresultaten die voldeden aan de verwachtingen, of die zelfs beter deden. Dat geldt onder meer voor grote jongens zoals Coca-Cola (lees onze analyse; +0,8%), Facebook (lees onze analyse; +8,4%), Twitter (+11,9%) en Microsoft (+4,7%). Daarnaast bleven de Amerikaanse aandelen ook voordeel halen uit de inschikkelijke houding van de centrale banken en uit de stevige koopappetijt van de beleggers, die niets van de hausse willen missen. Hoed u echter voor euforie en denk er ook aan om aandelen die duur zijn geworden tijdig te verkopen. 

De Stoxx Europe 50 won wel terrein maar werd afgeremd door ontgoochelende resultaten bij onder meer Peugeot (-5,6%), Total (-1,4%) en Nokia (-7,8%). 

De euro blijft terrein verliezen ten opzichte van de dollar (1 EUR=1,112 USD), onder meer na de publicatie van een ontgoochelende indicator voor de Duitse economie. 

De energiesector ging 0,6% hoger. De olieprijzen zijn opwaarts gericht door de vrees voor een schaarser aanbod (Amerikaanse regering wil komaf maken met de uitzonderingen op het invoerembargo voor Iraanse olie). 
Keerzijde van de medaille is dat de luchtvaartsector 1,7% omlaag moest doordat de brandstoffactuur er dreigt op te lopen. 

De Europese bankensector verloor 2,4% na ontgoochelende of halfslachtige resultaten bij onder meer Deutsche Bank (-7,8%, zal niet fuseren met Commerzbank), Royal Bank of Scotland (-9%), UBS (+0,6%) en Barclays (-5,4%). 

Binnen de Bel 20 

Sofina won 4,2% dankzij zijn (nochtans erg beperkte) blootstelling aan de alternatieve vervoersdienst Uber, die binnenkort naar de beurs tuft. 
– Biotechspeler Argenx won 5,9%, in het zog van de volledige farmasector. 

Behalve deze twee bedrijven, moesten alle andere Bel 20-leden verliezen slikken. 

Sommige aandelen hadden te lijden onder de onthechting van grote coupons.
Dat was het geval bij Proximus (-5,8%), WDP (-4,1%) en ING (-6,1%).

Umicore (lees onze analyse) verloor 20,3% en zag zijn koers terugvallen tot het niveau van zowat 3 maanden geleden. De winstvooruitzichten op middellange termijn blijven echter intact. Voor geduldige beleggers biedt de koerscorrectie dan ook instapkansen. 
Aperam werd meegezogen in de neerwaartse spiraal voor alle cyclische aandelen en verloor 7,3%, onder meer ook nadat JP Morgan zijn verwachtingen voor het aandeel terugschroefde. 

De financiële waarden in onze nationale index volgden het gemiddelde voor de Europese bankensector.
KBC gaf 1,9% prijs, verzekeraar Ageas 0,3%. 
ING zou interesse kunnen tonen voor Commerzbank (na het afspringen van de toenadering met Deutsche Bank).

Buiten de Bel 20

Melexis (lees onze analyses) ging 3,9% hoger na geruststellende taal van de CEO, die denkt dat het dieptepunt van de markt achter de rug ligt.
Recticel (lees onze analyse) verwierp het bod op 2 van zijn 4 divisies door Kingspan.  
Exmar ging 3,1% hoger na de bekendmaking van een kwartaalresultaat zonder verrassingen (verlies van 0,18 EUR per aandeel). De Tango FLNG maakte recentelijk zijn eerste lading gas vloeibaar. De drijvende lng-fabriek zou vanaf september op volle kracht moeten draaien en zal al in mei beginnen bij te dragen aan de winst. We hopen nog altijd op een terugkeer naar winst over heel 2019. 
Aedifica (lees onze analyse; +0,9%) lanceert een nieuwe kapitaalverhoging.

Engie (-2,3%) verkoopt zijn steenkoolcentrales in Nederland en Duitsland om zich verder terug te trekken uit sterk vervuilende energievormen en om zijn schuld terug te dringen. 
Novartis (lees onze analyse +6,9%) trok zijn verwachtingen voor heel 2019 op. We wijzigen ons advies. U mag kopen.
Axa (-0,8%) zou Axa Bank België te koop hebben gezet, dat al langer als niet strategisch wordt beschouwd door de Franse moedergroep. 

Variaties tussen de koersen van maandagochtend en vrijdagmiddag.

Deel dit artikel