Nieuws

De beurzen reageerden de voorbije week vooral op de beslissingen van de ECB

4 maanden geleden - vrijdag 8 maart 2019
De financiële markten interpreteren de maatregelen die de ECB deze week aankondigde als een signaal dat er mogelijk gevaar dreigt voor de economische groei in Europa.
De beurzen reageerden de voorbije week vooral op de beslissingen van de ECB

De beurzen reageerden de voorbije week vooral op de beslissingen van de ECB

"Als de ECB de economie ondersteunt, dan is het omdat die economie het nodig heeft", zo lijken de beleggers te denken. De S&P 500 gaf de voorbije week 2% prijs, de Stoxx Europe 50 maakte pas op de plaats, en de Bel 20 dook 2,8% lager, vooral onder druk van de zwaargewichten uit de financiële sector. 

De beleggers reageerden dus veeleer ongerust op de beslissing van de Europese centrale bank om haar leidend rentetarief niet te verhogen vóór 2020 en om de banken een extra helpende hand te reiken via een nieuwe ronde herfinancieringsoperaties (TLTRO III). Bovendien schroefde de ECB ook haar groeiverwachtingen voor de eurozone terug. 

De Europese bankensector werd 1,8% teruggewezen door de daling van de langetermijnrentevoeten en de vraagtekens rond de economische groei. 
Algemeen waren het trouwens de conjunctuurgevoeligere sectoren die terrein moesten prijsgeven de voorbije week, en de defensievere die terrein wonnen. 
Zo klokten de autosector en de mijnsector af op respectievelijk -3,1% en -0,1%, terwijl de Europese telecomsector 1,6% hoger ging, de voedingssector 1,1% en de Europese nutsdiensten 1,2%. 

De beslissingen van de ECB hadden ook een impact op onze munt: de euro verloor stevig terrein t.o.v. de dollar (1 EUR=1,12 USD) en bereikte zijn laagste niveau sinds medio 2017. 

Binnen de Bel 20 

AB InBev verloor 3,2%. Gezien de hoge schuldenlast, overweegt kredietbeoordelaar S&P om de rating van de groep terug te schroeven (collega's Moody’s en Fitch deden dat al eind 2018). De brouwer zou dan mogelijk versneld zijn activa in Azië naar de beurs moeten brengen, met nefaste gevolgen voor de groei. Het aandeel kreeg ook nog een adviesverlaging van een groot beurshuis aan zijn been. 
AB InBev kondigde aan dat de voorzitter van zijn raad van bestuur vertrekt op 24 april, maar dat zal op korte termijn weinig gevolgen hebben voor de groep of voor het aandeel. 
ING dook 10,6% lager, KBC 6,5%. Samen met nog andere banken werden ze vernoemd als mogelijke betrokken partij in een Russisch witwasschandaal. ING hoestte overigens 6 maanden geleden al eens 775 miljoen euro op voor een schikking in een gelijkaardig schandaal. Daarbovenop kwam de voor de banken ongunstige beslissing van de ECB om haar rente minstens tot eind 2019 op het huidige, nog altijd historisch lage niveau te houden. 
Telenet verloor 2,2% en kreunde onder een (weliswaar verwaarloosbare) boete die door de toezichthouder werd opgelegd omdat het gedurende korte tijd naliet om bepaalde informatie op zijn facturen te vermelden. 
bpost moest 2,7% achteruit, Engie 0,3%. Zoals reeds lange tijd werd verwacht, zullen beide aandelen op 18 maart verdwijnen uit de Bel 20. De Belgische postbedeler zag zijn koers het voorbije jaar zo sterk kelderen dat hij niet langer tot de grootste beurskapitalisaties in Brussel behoort. De Franse energiereus stelt volgens de nieuwe indexregels niet langer voldoende personeel in België tewerk om zijn Bel 20 zitje te mogen behouden. 
UCB was een van de weinige Bel 20-ers die tegen de stroom inroeiden (+2,8%). De farmagroep maakte gunstige resultaten bekend voor de klinische tests van Bimekizumab en Cimzia (allebei tegen psoriasis) en spon ook garen bij het feit dat een broker zijn koersdoel voor het aandeel optrok. Dat aandeel is evenwel duur en de winst 2019 zal wellicht dalen. 
Ontex kon net het hoofd boven water houden (0,4%), al zag de luierproducent zijn winst in 2018 stevig afkalven (-24,5% tot 1,20 EUR per aandeel) door dure grondstoffen, harde concurrentie en ongunstige wisselkoersen. Het dividend daalt met 31,7%, tot 0,287 EUR netto. Wel verbeterde de situatie in Brazilië (opnieuw rendabel) en verwacht het management dat de maatregelen op het vlak van prijszetting en productmix, evenals de kostenbesparingen, vruchten zullen afwerpen vanaf het 2de halfjaar van 2019. 

Buiten de Bel 20

Ahold Delhaize werd geplaagd door het bericht dat onlinereus Amazon van plan is om in de VS enkele tientallen winkels met verse voeding te openen. Ahold Delhaize realiseert in de VS 60% van zijn omzet maar staat het sterkst in het zuidoosten, en dat is niet de regio waarop Amazon prioritair mikt.
TINC (lees onze analyse) klom 0,8% hoger. De winst van de investeringsmaatschappij daalde maar de intrinsieke waarde neemt gestaag toe. 
Barco won 0,3% en WDP ging 1,8% hoger. Beide bedrijven profiteren al langer van het feit dat ze op 18 maart hun intrede zullen maken in de Bel 20. Voor Barco is het overigens al de 3de keer dat het tot de Belgische sterindex gaat behoren.
VGP (-0,6%) kondigde de aankoop van een stuk grond in het Spaanse Zaragoza aan, en ook grote investeringsprojecten in Spanje (bouwactiviteiten naar verwachting in de 2e helft van dit jaar van start). 
Resilux spurtte 3,8% hoger en kan terugblikken op een recordjaar 2018. Dat vertaalde zich voor de pet-voorvormenproducten in bijzonder puike jaarresultaten (omzet +21,1%; winst +11,9%). De aandeelhouders worden verwend met een 50% hoger dividend (2,10 EUR netto). Intussen blijft de groep volop investeren (pet-recyclagefabriek, nieuwe productiefaciliteit en uitbreidingen) en voorspelt ze een winstgroei van 5 à 10% dit jaar.
Melexis moest 6,8% achteruit nadat twee Duitse toeleveranciers aan de autosector (Schaeffler en Continental) met sombere vooruitzichten voor 2019 kwamen. Het is afwachten wanneer het tij opnieuw zal keren, maar op iets langere termijn blijven de vooruitzichten voor Melexis hoe dan ook prima. 

Variaties tussen de koersen van maandagochtend en vrijdagmiddag.

Deel dit artikel