Nieuws

De voorbije beursweek: afgenomen spanning tussen VS en China ondersteunt de indexen

4 maanden geleden - vrijdag 15 februari 2019
Gaat het beursherstel op zijn elan door?
Afgenomen spanning tussen VS en China ondersteunt de indexen

Afgenomen spanning tussen VS en China ondersteunt de indexen

In de VS zijn de detailhandelsverkopen in december (een belangrijke maand voor de consumptiebestedingen) achteruitgeboerd, waardoor de onzekerheid over de economische dynamiek en het beursherstel terug had kunnen opleven, maar tot dusver was dat niet het geval: de S&P 500 klom de voorbije week 1,4% hoger, de Stoxx Europe 50 won 1,9% (teller staat al op +10,2% sinds het dieptepunt op 27 december) en onze Bel 20 veerde 1,5% hoger.

De afgenomen handelsspanningen tussen de VS en China hebben de beursindexen ondersteund.
Daarnaast gaven ook enkele goede bedrijfsresultaten, onder meer bij AstraZeneca (+8,5%), Michelin (+12,9%) en bij Kering (+6,5%), een positieve impuls.

De opnieuw hogere risicoappetijt speelde vooral in het voordeel van meer conjunctuurgevoelige sectoren. 
– De staalsector klom 2,2% hoger; sectorreus ArcelorMittal won 2,6%. 
– De Franse bandenfabrikant Michelin (+12,9%) kwam met goede resultaten, en ook concurrenten Pirelli (+6,3%) en Continental (+2,1%) gingen hoger.
– De oliesector ging 1,8% hoger. De prijs voor een vat brentolie (64,50 USD) bereikte zijn hoogste niveau sinds november vorig jaar (OPEC schroefde zijn productie terug in januari). 

Defensievere sectoren wonnen minder terrein.
– De consumptiegoederensector won 1,6%.
– De voedingssector klauterde 0,4% hoger.

Bedrijfsnieuws
– Telenet verloor 5,5%. De resultaten voor 2018 bevatten geen grote verrassingen maar de vooruitzichten voor dit jaar ontgoochelen (daling van zowel omzet als bedrijfswinst, verlies tv- en internetabonnees).
– Argenx won 6,3%, zonder dat er nieuws te rapen viel. De koers van het biotechbedrijf surft voort op de golf van partnerships die de voorbije maanden werden afgesloten. 
– KBC won 3,1%; de bankverzekeraar boekte een sterk 4de kwartaal en een nagenoeg stabiele winst over heel 2018, met dank aan de activiteiten in Tsjechië. Het dividend spurt 17% hoger (meer dan we hadden verwacht). 
bpost kon 4,7% terugwinnen, met dank aan de positieve trend in de sector in heel Europa (postzegelprijzen zullen mogelijk stijgen in Duitsland). PostNL won 2,6%, Deutsche Post 2,4% .
– AB InBev (+1,2%) profiteerde mee van de beter dan verwachte resultaten bij concurrent Heineken. 
– Umicore klom 2,1% hoger, Bekaert 8,9%, en Melexis 4,1%. De meeste aandelen die gerelateerd zijn aan de autosector profiteerden van de goede cijfers van bandenreus Michelin (die zich nochtans voorzichtig toont voor de komende maanden). Hoewel de marges van Bekaert zich wellicht wat zullen herpakken in 2019 blijven we voorzichtig. Voor Umicore en Melexis zijn we positiever gestemd: beide bedrijven profiteren van een structurele groei van hun markten. 
Nyrstar dook nog eens 11,3% lager. Er zouden onderhandelingen lopen maar er dreigt hoe dan ook een enorm verwateringseffect voor de bestaande aandeelhouders. 
– Sequana Medical maakte niet de beursintrede waarvan het wellicht gedroomd had. Er was geen overintekening, de introductiekoers werd vastgelegd aan de onderkant van de vooropgestelde vork, en het aandeel verloor al 19% in zijn eerste noteringsweek. 
Oriflame tuimelde 12,8% lager. De verkoop van januari tot medio februari boerde 7% achteruit in lokale munt. Oriflame wijt een en ander aan een kalendereffect en de timing van de lancering van de nieuwe productcatalogussen. We hadden hoe dan ook een aantal bewogen kwartalen verwacht en de marktreactie lijkt ons wat overdreven, maar het risico blijft wel hoog. 

Variaties tussen de koersen van maandagochtend en vrijdagmiddag. 

Deel dit artikel