Nieuws

Zowat overal ter wereld neemt vastgoed een hoge vlucht

2 jaar geleden - woensdag 7 juni 2017
De vastgoedprijzen stijgen sneller dan de lonen. In de grote steden hebben kantoorruimtes de wind in de zeilen.
Zowat overal ter wereld neemt vastgoed een hoge vlucht

Zowat overal ter wereld neemt vastgoed een hoge vlucht

Wereldwijd hebben de prijzen voor residentieel vastgoed bijna weer hun niveau bereikt van vóór de crisis. Vaak bereiken ze zelfs absolute recordhoogtes. In de VS zien we een nieuwe evolutie, met name dat de steile opmars van e-commerce resulteert in een afnemende vraag naar commerciële ruimte.
Besteed in totaal niet meer dan 10% van uw portefeuille aan vastgoed.
In België raden we u aan om in vastgoed te beleggen via GVV's of beleggingsfondsen.

 

Hoge prijzen in diverse landen zorgwekkend

Recentelijk waarschuwden zowel het IMF als de OESO al herhaaldelijk voor het feit dat de stijging van de residentiële vastgoedprijzen onhoudbaar is in verhouding tot de evolutie van de koopkracht van de gezinnen. Onder meer in Nieuw-Zeeland, Zweden, Canada en Australië is de situatie zorgwekkend.

In de eurozone werden de forse overwaarderingen van zowat 10 jaar geleden uitgewist door de crisis, die tot (soms scherpe) correcties leidde in landen zoals Spanje, Italië en Frankrijk. In Duitsland waren de forse prijsstijgingen van de voorbije jaren veeleer een inhaalbeweging van de eerdere onderwaardering, maar als de huidige dynamiek er aanhoudt (niet onwaarschijnlijk met een situatie van volledige tewerkstelling en abnormaal lage rentevoeten), dan loert een overwaardering om de hoek.

Ook in België en Oostenrijk, waar de verhouding tussen de vastgoedprijzen en het beschikbaar inkomen van de gezinnen nooit eerder zo hoog was, dreigt dat gevaar.

In Nederland en Scandinavië is het dan weer de erg hoge schuldenlast van de gezinnen die zorgen baart.

 

Lage rentevoeten stuwen vastgoed hoger

De grote appetijt naar vastgoed is te verklaren door de massale interventies van de centrale banken op de schuldmarkten. Door de rentevoeten al meerdere jaren abnormaal laag te houden, zijn de prijzen van financiële activa, waaronder ook vastgoed, fors gestegen. En aangezien ook de beleggers door de lage rendementen op de obligatiemarkten een grotere honger naar vastgoed hebben, is het dus wel degelijk het lagerentebeleid dat aan de basis ligt van de prijsstijging van residentieel vastgoed de voorbije jaren.

Maar uiteraard is dat niet de enige factor en speelt ook de conjunctuur een rol. In landen die keihard geraakt werden door de crisis (Spanje, Italië, Griekenland) hebben de extreem lage rentevoeten voor een stabilisatie van de vastgoedmarkt gezorgd, maar in landen waar ook de arbeidsmarkt een hoge vlucht nam (VS, Duitsland, Zweden) hebben ze de vastgoedprijzen stevig hogerop geduwd.

 

Minder nood aan commerciële ruimte?

In de VS blijven residentieel vastgoed en kantoorvastgoed wel erg in trek, maar zijn er veel grote commerciële ruimtes die minder vlot van eigenaar veranderen. De verklaring daarvoor is te zoeken bij een mentaliteitswijziging van de gezinnen. De Amerikanen besteden een groeiend deel van hun budget aan diensten (hotels, restaurants, enz.) maar lijken grootwarenhuizen, die moeten afrekenen met een toenemende concurrentie van internetverkopen, meer te gaan mijden.

Uiteraard worden sommige sectoren harder geraakt dan andere, maar de steile opmars van e-commerce begint toch een impact te hebben op de vraag naar commerciële ruimte (die is gedaald, waardoor er vandaag een groot overaanbod is). De locatie en de kwaliteit van het winkelvastgoed (o.a. bereikbaarheid, parkings, enz.) wordt dan ook almaar belangrijker.

 

Beleggen op de Belgische vastgoedmarkt mag u doen...

...via een openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap of GVV.
– GVV's actief in residentieel vastgoed zijn vaak duurder dan die in commercieel vastgoed.
U mag houden: Home Invest Belgium (woningen, gemeubelde appartementen), Care Property Invest (serviceflats, rust- en verzorgingstehuizen) en Xior Student Housing (studentenkamers).
– We kopen meerdere GVV's die actief zijn in commercieel vastgoed of in kantoorruimte, en we kijken daarbij naar de geboden rendementen en de kwaliteit van de portefeuilles (o.a. goede locaties en bereikbaarheid).
Tot dat rijtje behoren o.a. Vastned Retail Belgium, Qrf (commerciële toplocaties in grote steden), Befimmo (goed gelegen kantoorruimtes, vooral in Brussel), Ascencio (winkelcomplexen in de buurt van grote verkeersassen) en Wereldhave Belgium (shoppingcentra en wat kantoren, veelbelovende vooruitzichten).
– Als u in één keer wilt beleggen in een goed gediversifieerde vastgoedportefeuille, dan mag u ook intekenen op het fonds C+F Immo Rente bij Keytrade Bank.

Deel dit artikel