Nieuws

De voorbije week: diverse cijfers vanuit de VS, Brexitstemmingen in het Britse parlement...

4 maanden geleden - vrijdag 15 maart 2019
Maar uiteindelijk trokken zowat alle beurzen aardig hun streng de voorbije week.
De voorbije week: diverse cijfers vanuit de VS, Brexitstemmingen in het Britse parlement...

De voorbije week: diverse cijfers vanuit de VS, Brexitstemmingen in het Britse parlement...

De S&P 500 won 2,4%, de Stoxx Europe 50 ging 2,3% hoger, onze Bel 20 deed er 2,5% bij.

Algemene beurstrends

De Amerikaanse beurzen kunnen terugblikken op een goede week. Aanvankelijk maakten de beleggers zich zorgen over de lage jobcreatie in februari, maar daarna lieten ze zich vermurwen door de lage werkloosheidscijfers en de mooie stijging van de lonen in de VS (die de consumptiebestedingen van de gezinnen zullen blijven ondersteunen). 

In Europa werd reikhalzend uitgekeken naar de volgende aflevering in de Brexitsoap, en dan met name naar de stemmingen in het Britse parlement: eerst werd er tegen een uitstap zonder akkoord gestemd, vervolgens tegen het akkoord dat May onderhandelde met de Europese Unie, om dan uiteindelijk toch voor een uitstel van de beslissing te kiezen... De onzekerheid duurt dus voort, al is het gevaar voor een harde Brexit al op 29 maart dus weer even geweken. Een afloop waarmee de markten zich uiteindelijk wel konden verzoenen en die de euro weer wat meer kleur gaf: na teruggevallen te zijn tot onder de 1,12 USD klom onze munt opnieuw boven de 1,13 USD. 

De Britse FTSE100-index sloot de week 1,8% hoger af en na een erg volatiele week rechtte ook het Britse pond lichtjes de rug. 

In Japan vreest de centrale bank voor een algemene vertraging van 's lands economie en de instelling gaf dan ook te kennen dat ze haar ultra-flexibele monetaire koers nog langer zal voortzetten. De yen verloor 1,1% t.o.v. de euro maar de Nikkei-index sloot de week af met een winst  van 2%. 

Sectoraal nieuws

De Europese banksector klom 2,7% hoger (had het de week ervoor moeilijk door de beslissingen van de ECB), mogelijk ook wat geholpen door de geruchten over een fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank (lees onze analyse). BNP Paribas won 3,6% (de Belgische dochter van de groep wil 40% van haar kantoren sluiten tegen 2021 om zich aan te passen aan het gewijzigde bankgedrag van de consument). UBS klom 2% hoger. 

De luchtvaart- en defensiesector verloor daarentegen 2,2%, na de fatale crash van de Boeing 737 van Ethiopian Airlines. Een harde slag voor zowel Boeing zelf (dat sterk rekent op dit nieuwe toestel), als voor de talrijke toeleveranciers. 

Binnen de Bel 20 

Met uitzondering van brouwer AB InBev (-0,8%) gingen alle aandelen in onze nationale index hoger de voorbije week. 
argenx tekende met +6,5% voor de beste weekprestatie. De biotechspeler ontving 30 miljoen dollar van AbbVie dankzij de vooruitgang in de klinische studies van ARGX-115 (immuuntherapie kanker).
ING veerde 5,4% hoger, KBC 2,8% (heel de Europese banksector erg dynamisch de voorbije week). 
GBL won 2,1%, ondanks de veeleer zwakke resultaten voor 2018 (winst -7,7%; intrinsieke waarde -14,3%). Het dividend stijgt met 2,3% (naar 2,15 EUR netto) maar de décote ligt amper boven het gemiddelde van de voorbije jaren.
Umicore spurtte 5,6% hoger; analisten van ING gaven aan een koopkans te zien in het zwakke koersniveau.
bpost won 3,3% hoewel er een daling van het jaarresultaat wordt verwacht (bekendmaking op 19/3). 

Buiten de Bel 20

Nyrstar ging opnieuw de dieperik in (-13,5%). De groep stelt de uitbetaling van haar obligatiecoupons met 30 dagen uit en maakte gewag van een "substantiële verwatering" indien de obligatiehouders ermee instemmen om hun obligaties om te zetten in aandelen. 
Agfa-Gevaert (lees onze analyse) ging 5,7% hoger.  
Brederode won 1% en publiceerde solide resultaten voor 2018 (winst +7,2%, intrinsieke waarde +8,5%). De participaties in niet-beursgenoteerde bedrijven (private equity) presteerden goed. Het dividend stijgt met 10,6% , naar 0,66 EUR netto. 
Recticel kon zich met 16,2% herpakken na de bekendmaking van zijn ontgoochelende resultaten 2018. Het lage koersniveau trok de aandacht van een broker. De markt voor schuimrubbers voor meubelen en matrassen blijft evenwel moeilijk en het huidige klimaat in de autosector is niet gunstig om de activiteit van de groep in deze sector af te stoten. 
Picanol verloor 5,5%. Het zag zijn omzet en winst dalen in 2018, wat evenwel verwacht werd na recordjaar 2017. Voor het 1ste halfjaar van 2019 verwacht de groep echter een omzetdaling van 25% (vertraging op de markt voor weefmachines).
Tessenderlo sprong dan weer 5,1% hoger. Zowel de omzet als de winst hebben in 2018 geleden onder de crisis in de landbouwsector, maar de groep verwacht beterschap in 2019. 

Variaties tussen de koersen van maandagochtend en vrijdagmiddag.

Deel dit artikel