Nieuws

De voorbije beursweek: indices zetten herstel neer

3 maanden geleden - vrijdag 5 april 2019
De beurzen gingen er dankzij de economie op vooruit. De indices werden door de cyclische waarden aangedreven.
De voorbije beursweek: indices zetten herstel neer

De voorbije beursweek: indices zetten herstel neer

De S&P 500 dikte op weekbasis met 1,6% aan en de Stoxx Europe 50 steeg met 1,7% ondanks de donkere wolken boven de Duitse economie. De Bel 20 liet zich zelfs opmerken met een hausse van 3,6%. 

Hiermee herstelde de Amerikaanse index zich sinds haar bodemniveau van december 2018 met 22,5% en de Europese beursindex met 17,5%. De Bel 20 slaagde erin om 20% op te veren en behoort met deze prestatie tot de sterkste stijgers ter wereld. 

Neem echter enkel winst op dure aandelen of doe dit gedeeltelijk op aandelen die een te grote plaats in uw portefeuille opnemen. 

Beleggers blijven risicovollere activa kopen onder meer aangedreven door de publicatie van lichtjes stijgende Chinese economische indicatoren. Ze zien hierin tekenen van een nakende economische heropleving. Wij blijven evenwel voorzichtig en rekenen nog steeds op een vertraging in 2019 en 2020.
Het beleggersvertrouwen wordt bovendien ondersteund door het groeiende optimisme rond de handelsonderhandelingen tussen China en de VS. 

De technologiewaarden profiteren van het optimisme rond de wereldhandel. De sector steeg met 2,1% in de VS en 3% in Europe. Halfgeleiders dikten met 4,6% aan. 
Facebook werd 5,6% duurder en Apple 3%. 

Umicore klom met 6% en Melexis sprong maar liefst 21,3% hoger in navolging van het herstel van de autosector (die op wereldvlak 4,5% opveerde).
Aperam profiteert van de goede cijfers rond de Chinese economie waardoor de koers 10,2% hoger ging.
Rio Tinto (lees onze analyse) won op weekbasis weer 4% en staat op zijn topniveau van 2008. We wijzigen ons advies.
Solvay werd 6,5% duurder. 

De volledige Europese banksector kreeg een hogere koers achter zijn naam.
KBC steeg met 3,4% en ING met 5,9%.
Ageas sprong 4,8% hoger en haalt daarenboven via een obligatieplaatsing 500 miljoen euro op (een bedrag dat zou kunnen worden gebruikt om overnames mee te doen).

Ahold Delhaize daalde met 2,6% nadat Amazon een nieuw offensief is gestart. Laatstgenoemde gaat in zijn Noord-Amerikaanse winkels de prijzen met gemiddeld 20% doen dalen. De impact mag echter niet overschat worden. 

Galapagos (lees onze analyse) verdapperde met 5,7% (na +17% de voorbije week) dankzij de zeer positieve resultaten rond zijn middel filgotinib. 
De biotechgroep Oxurion ging 8,8% hoger. Ze loopt voor op de rekrutering van patiënten voor de klinische fase II-testen rond haar middel tegen diabetisch macula-oedeem. 

Koersvariaties tussen maandagmorgen en vrijdagmiddag.

Deel dit artikel