Nieuws

Voorbije beursweek: beurzen blijven sputteren

1 maand geleden - vrijdag 17 mei 2019
De beleggers tonen zich nog altijd van hun voorzichtige kant.
Voorbije beursweek: beurzen blijven sputteren

Voorbije beursweek: beurzen blijven sputteren

Nadat de beurzen vorige week in het rood eindigden, maakten ze deze week min of meer pas op de plaats: de S&P 500 won 0,4%, de Stoxx Europe 50 klauterde 0,1% hoger. Na een wisselvallige week klokte ook de Bel 20 af op een lichte winst van 0,2%. 

Het marktsentiment had in het begin van de week sterk te lijden onder de invoerrechtenescalatie tussen China en de VS en verbeterde pas toen Trump zich wat minder agressief toonde en een ontmoeting met de Chinese president aankondigde ergens eind juni. 
In afwachting kan er echter nog veel gebeuren en zal de Amerikaanse president wellicht regelmatig warm en koud tegelijk blijven blazen. Positief nieuws was wel dat de VS de invoering van hogere importtaksen op Europese auto's voorlopig uitstelt. 

Niettemin bleven de beleggers erg voorzichtig en wendden ze de blik vooral naar risicoarme activa, zoals overheidsobligaties van solide landen. De obligatie- of langetermijnrente vertoonde dan ook een dalende trend. De Belgische 10-jaarsrente bereikte haar laagste peil van de voorbije twee jaar (0,377%). 

De Europese autosector veerde 6% hoger (Daimler won 5,5%, BMW 5,3%). 
De oliesector verloor daarentegen 0,8%, ondanks de stijging van de olieprijs. De reden is te zoeken bij de oplopende spanningen (gevaar voor nieuw geweld) in het Midden-Oosten. 

Binnen de Bel 20 

Ageas (lees onze analyse) kan terugblikken op een geslaagde start van 2019. 
KBC (lees onze analyse) maakte een degelijk kwartaalresultaat bekend en won 3,4%. 
ING verloor 2,9%. Volgens Bloomberg zou het een adviseur ingeschakeld hebben om de overname van de Duitse Commerzbank te bestuderen. De bank werd in Nederland ook veroordeeld omdat het niet snel genoeg optrad tegen een oplichter die geld versluisde.

Door het oplaaien van de wereldwijde handelsspanningen werden de conjunctuurgevoelige aandelen opnieuw in het verweer gedrongen. 

Aperam (lees onze analyse) verloor 4,7%.
Solvay gaf 2,1% prijs. 
Umicore moest 5% achteruit en bleef lijden onder het wantrouwen ten aanzien van de autosector en onder het feit dat Crédit Suisse zijn koersdoel voor het aandeel terugschroefde (van 28 naar 27 EUR). Wij blijven wel positief tegen het aandeel aankijken. De groep lijdt zeker onder het feit dat de autosector momenteel even naar adem hapt, maar zal op termijn voordeel halen uit de verdere elektrificatie van het wagenpark. De groeivooruitzichten blijven met andere woorden intact. 

Ontex werd opnieuw 5,9% teruggewezen. Na de resultaatswaarschuwing en de bekendmaking van een weinig overtuigend relanceplan schroeven de analisten hun verwachtingen terug. De koers werd o.i. intussen voldoende afgestraft. 
AB InBev (lees onze analyse) klauterde 1,1% hoger, ondanks de boete die het van Europa kreeg omdat het zijn dominante machtspositie op de Belgische biermarkt in het verleden heeft misbruikt. 

Buiten de Bel 20

Agfa-Gevaert (lees onze analyse) verloor 5,1% nadat het zijn intentie bekendmaakte om zijn softwareoplossingen voor ziekenhuizen te verkopen. De vraag is vooral wat het met de opbrengst van zo'n verkoop zal aanvangen. 
D’Ieteren sprong 7,2% hoger. Dankzij de goede prestaties van autoruitenspecialist Belron trok het zijn doelstellingen voor heel 2019 op: het mikt nu op een stijging met minstens 25% van zijn winst vóór belastingen en uitzonderlijke elementen. 
Mithra won 0,3%, o.a. dankzij het feit dat het groen licht kreeg van de Canadese gezondheidsautoriteiten voor de commercialisering van Tibelia (generische variant van Livial, menopauzale klachten). 
Euronav, waarvoor we u al een hele poos een koopadvies geven (vanuit het geloof in beterschap eens de overcapaciteit aan schepen zal wegebben), profiteerde van een erg positief rapport van een analist en spurtte 7,3% hoger. Het is daarmee een van de sterkste weekstijgers in Brussel. 
Atenor verloor 3,3%, ondanks zijn blijvende expansie. De groep gaat een terrein kopen in de buurt van de luchthaven van Warschau om er een gigantisch project te ontwikkelen van minstens 250.000 m² en breidt zo zijn portefeuille met projecten in ontwikkeling ineens met ongeveer 30% uit. 
Elia publiceerde zijn kwartaalupdate en ging 4,7% hoger. De groep bevestigde haar rentabiliteitsdoelstellingen voor 2019. De enorme investeringen de komende vijf jaar, noodzakelijk voor de verdere opmars van hernieuwbare energie, bieden een mooie zichtbaarheid op de winst- en dividendgroei. 

Variaties tussen de koersen van maandagochtend en vrijdagmiddag.

Deel dit artikel