Mithra Pharmaceuticals

BE0974283153
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
22,80 EUR 16/11/2018 17:35 Brussel
-0,30 EUR (-1,30 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
10,20 37,45  52 weken min max
124,93 % Rendement 1 jaar
0,00 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Mithra stuurde een communiqué om zijn beleggers gerust te stellen 1 maand geleden - maandag 15 oktober 2018
  We handhaven ons advies.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Het verlies van Mithra nam verder toe in het 1e halfjaar 1 maand geleden - maandag 1 oktober 2018
  In het 1e kwartaal 2019 zullen belangrijke resultaten worden bekendgemaakt.

  Het aandeel is nog steeds een gokje waard.
  KOPEN.

  Het verlies nam in het 1e halfjaar verder toe (0,99 EUR per aandeel t.o.v. 0,60 een jaar voorheen). Wel beschikte Mithra op 30/6 over 85,8 miljoen euro aan cashmiddelen, wat voldoende is om zijn onderzoek verder te financieren. Gehoopt wordt dat de anticonceptiepil Estelle tegen 2020 zal worden gelanceerd in Europa en Rusland (mits goedkeuring van de gezondheidsautoriteiten). In het 1e kwartaal 2019 zullen de resultaten van de 3e fase van klinische testen van Estelle in de VS worden bekendgemaakt.

  Koers op het moment van de analyse: 29,20 EUR

  De biotech Mithra is een spin-off van de universiteit van Luik en werd in 1999 opgericht door François Fortieri, de Waalse Marc Coucke (die voorzitter is van de raad van bestuur en aandeelhouder voor 16,49%). Het labo ontwikkelt medicijnen voor de vrouwelijke gezondheid: contraceptie, menopauze, osteoporose, gynaecologische infecties, kanker.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Mithra tekent een belangrijk distributieakkoord voor Estelle 2 maanden geleden - vrijdag 14 september 2018
  Het Hongaarse Gedeon Richter zal de anticonceptiepil in Europa en Rusland commercialiseren.

  Op 10/9 dook de koers van Mithra kortstondig 16% lager doordat beleggers de woorden van de CEO over Donesta verkeerd hadden geïnterpreteerd. Enkele dagen later werden ze gerustgesteld door een groot distributieakkoord voor de pil Estelle in Europa en in Rusland.
  Geen schrik voor de risico's eigen aan biotech? Dan mag u KOPEN.

  Blockbusters in spe?

  De toekomst van Mithra is afhankelijk van Estetrol, een natuurlijk oestrogeenhormoon (door de foetus aangemaakt tijdens de zwangerschap) dat veel voordelen biedt t.o.v. de tot nu toe in medicijnen gebruikte oestrogenen (minder kans op flebitis, embolie, galstenen, interactie tussen medicijnen). Mithra ontwikkelde op basis van Estetrol tot dusver 2 producten: de anticonceptiepil Estelle, en Donesta, een behandeling van menopauzale klachten. Als de commercialisering van die twee producten een succes wordt, kunnen ze uitgroeien tot echte blockbusters (omzet van meer dan 1 miljard dollar per jaar), wat uiteraard ook het beste laat verhopen voor de koersevolutie van het aandeel Mithra.

  Belangrijke distributiedeal

  Na de eerste positieve resultaten van Estelle in de 3de en laatste fase van klinische tests, viel het te verwachten dat Mithra een of meerdere akkoorden zou sluiten voor de distributie van het middel. Als kleine onderneming heeft het immers zelf niet de middelen en mogelijkheden om alle markten te bedienen waar haar producten worden verkocht en om dure verrassingen te vermijden (zoals bij het vroegere ThromboGenics in de VS) doet het dus maar beter een beroep op partnerbedrijven met een uitgebreid en performant commercieel netwerk.

  Voor de regio's Europa en Rusland (samen goed voor 21,6% van de orale anticonceptiemarkt wereldwijd) sloot Mithra zopas een distributiedeal met de Hongaarse groep Gedeon Richter. Die mag er Estelle voor een periode van 20 jaar commercialiseren en betaalt aan Mithra daarvoor in ruil een voorschot dat kan oplopen tot 55 miljoen euro (waarvan 35 al bij de ondertekening) en royalty's die oplopen naarmate de verkoop toeneemt (tot meer dan 10% vanaf een bepaald niveau). Mithra zal (in een eerste fase) ook instaan voor de productie van Estelle, wat bijkomende winst zal genereren.

  Gedeon Richter is een belangrijke speler in Oost- en Centraal-Europa en realiseert 21% van zijn omzet in orale anticonceptie. In 2010 breidde het zijn netwerk in West-Europa uit via de overname van de anticonceptiemiddelen van het Duitse Grünenthal. Alles lijkt dus startklaar om van de commercialisering van Estelle in Europa en Rusland vanaf 2020 (eerst nog wachten op de goedkeuring van de gezondheidsautoriteiten) een succes te maken. Als Estelle er zou in slagen om een marktaandeel (in volume) te veroveren van 15% in Europa en van 20% in Rusland, dan kan de omzet op jaarbasis oplopen tot 520 miljoen euro!

  Ook onderhandelingen in de VS

  In de VS worden de resultaten van de 3de fase van klinische tests voor Estelle verwacht in het 1ste kwartaal van 2019. Zijn die positief (het tegendeel zou erg verrassend zijn), dan komt er wellicht ook daar een distributiedeal zoals die met Richter, al hoeft het zelfs niet tot dan te duren. Er zijn immers nu al onderhandelingen aan de gang. Niet onbelangrijk: de Amerikaanse markt voor orale anticonceptie is twee keer zo groot dan de Europese.

  Kaspositie lijkt snor te zitten

  Op recurrente basis blijft Mithra vooralsnog verlieslatend, maar wellicht zal het niet duren tot een van zijn twee potentiële sterproducten effectief op de markt is alvorens het bedrijf winst laat optekenen. Ondanks de hoge kosten voor het klinisch onderzoek, zou de winst na de eerste betaling van Richter en na de recente verkoop van de distributieactiviteit voor generische anticonceptiemiddelen in België en Luxemburg, in 2018 al kunnen afklokken op 1,20 EUR per aandeel.

  Gezien de kaspositie van Mithra, die we (na de storting van Richter, de hierboven vermelde afstoting, en de kapitaalverhoging van eind mei) op ruim 170 miljoen euro begroten, moet de groep o.i. over genoeg cash beschikken om het alvast uit te zingen tot in 2021. En tegen dan zullen de royalty's op de verkoop van Estelle de groep hopelijk in staat stellen om op recurrente basis winst te boeken.

  En Donesta?

  Voor Donesta moet de 3de fase van klinische tests nog van start gaan. Op dit moment heeft het product 7 kansen op 10 om op de markt te komen (over 4 jaar?). Op 10 september 2018 dook de koers van Mithra kortstondig 16% lager nadat CEO Fornieri (nochtans niet voor het eerst) had gezegd Donesta op eigen kracht te willen ontwikkelen. De beleggers vreesden dat Mithra daar niet het geld voor had en er een nieuwe kapitaalverhoging zou komen.

  De groep had altijd al het voornemen om Donesta in twee versies te ontwikkelen: een eenvoudige en een complexere (combinatie van Estetrol en progesteron). Het is wel degelijk de eenvoudige versie die Mithra alleen wil ontwikkelen (om de waarde voor de aandeelhouders te maximaliseren), en de groep heeft daar ook de middelen voor. Als ook de complexere versie wordt getest, zal dat wellicht in samenwerking met een partner gebeuren.

  Voor de commercialisering is Mithra altijd al van plan geweest om met een partner in zee te gaan (net zoals bij Estelle). De markten hadden de woorden van Fornieri verkeerd geïnterpreteerd en de koersval was dan ook vlug weer weg van de tabellen.

  Koers op het moment van de analyse: 34,40 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Goed nieuws voor de Belgische biotechspeler Mithra 3 maanden geleden - donderdag 9 augustus 2018
  De onderzoeksresultaten voor de Estelle-pil zijn gunstig.

  Het aandeel is goedkoop. 
  KOPEN.

  Mithra heeft de eerste resultaten van de klinische onderzoeksfase III voor zijn oraal anticonceptiemiddel Estelle voor Europa en Rusland voorgesteld.

  Zoals we hadden verwacht zit het goed met de doeltreffendheid, de tolerantie en de veiligheid.

  Alle details zullen tijdens toekomstige wetenschappelijke congressen worden toegelicht. We wachten nu nog op de publicatie van de resultaten in het eerste kwartaal van 2019 van dezelfde test voor de VS en Canada. Maar we mogen er inmiddels van uitgaan dat deze pil waarschijnlijk zal worden gecommercialiseerd. We verwachten de komende maanden de aankondiging van partnerships om die commercialisatie in goede banen te kunnen leiden.

  Koers op het moment van de analyse: 35,60 EUR

  De biotech Mithra is een spin-off van de universiteit van Luik en werd in 1999 opgericht door François Fortieri, de Waalse Marc Coucke (die voorzitter is van de raad van bestuur en aandeelhouder voor 16,49%). Het labo ontwikkelt medicijnen voor de vrouwelijke gezondheid: contraceptie, menopauze, osteoporose, gynaecologische infecties, kanker.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Mithra verkoopt zijn generieke portefeuille 3 maanden geleden - dinsdag 31 juli 2018
  Hierdoor zullen de cashmiddelen toenemen.

  Schrikt het hoge risico u niet af (5), dan mag u
  KOPEN.

  Mithra verkoopt zijn tak distributie van generieke medicijnen (anticonceptiepillen) in België en Luxemburg. Een niet-strategische activiteit die in 2017 goed was voor een omzet van 1  miljoen euro. De overnemer is Ceres Pharma, een bedrijf van Marc Coucke, die zelf voor 16,5% aandeelhouder is van Mithra.

  Uit deze operatie zal Mithra 20 miljoen euro cash opstrijken, plus 20 miljoen extra als het de omzetdoelstellingen kan bereiken binnen de 5 jaar.

  De groep zal zo haar cashmiddelen kunnen opdrijven (samen met de 20 miljoen zullen ze uitkomen op ongeveer 140 miljoen euro) en zich volop kunnen richten op haar portefeuille van producten in ontwikkeling.

  Overigens ondertekende Mithra akkoorden met Ceres voor de distributie van zijn toekomstige producten in België en Luxemburg.

  Verder zullen de resultaten van de derde en laatste fase van het klinisch onderzoek naar de anticonceptiepil Estelle in de loop van de 2 volgende maanden worden meegedeeld.

  Koers op het moment van de analyse: 33,15 EUR

  De biotech Mithra is een spin-off van de universiteit van Luik en werd in 1999 opgericht door François Fortieri, de Waalse Marc Coucke (die voorzitter is van de raad van bestuur en aandeelhouder voor 16,49%). Het labo ontwikkelt medicijnen voor de vrouwelijke gezondheid: contraceptie, menopauze, osteoporose, gynaecologische infecties, kanker.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 37,45 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 10,20 EUR
ISIN-code BE0974283153
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 0,60
Volatiliteit 43,96 %
Aantal bestaande aandelen 37.639.490
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,87 EUR
Sector Gezondheid en Farma
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 2.732 EUR
Score corporate governance -

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2018 (e) 2017 2016 (e)
Dividend 0,00 0,00 0,00
Courante winst 1,20 -1,33 0,00
Nettowinst 1,20 -1,33 0,00
Courante cashflow 1,33 -1,27 0,00
Netto cashflow 1,33 -0,94 0,00
EBIT 1,68 -0,60 0,00
EBITDA 1,81 -0,54 0,00
Boekwaarde 4,50 2,48 0,00
Tastbare boekwaarde 4,50 2,34 0,00

Prestaties (in euro)

Mithra Pharmaceuticals Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -30,84 % -5,60 % -3,18 %
Rendement 6 maanden -11,15 % -8,65 % 5,52 %
Rendement 1 jaar 124,93 % -6,16 % 10,99 %
Rendement 5 jaar - 2,10 % 12,57 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 2016 (e)
Pay out - -
Current ratio 1,42 -
Return on equity -53,44 % -
Total return on equity -40,29 % -
Brutomarge 80,34 % -
Nettomarge -75,69 % -
EBIT marge -45,58 % -
EBITDA marge -40,92 % -
Belastingvoet - -
Gearing 32,94 -
Eigen vermogen/ Balanstotaal 35,50 % -

Beursgegevens per aandeel

2018 (e) 2017
Dividendrendement 0,00 % 0,00 %
Koers/ Courante winst 19,25 -
Koers/ Courante cashflow 17,37 -
Koers/ Boekwaarde 5,13 9,30
Koers/ Tastbare boekwaarde 5,13 9,89
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 4,07 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
mithra-pharmaceuticals
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden