Nieuws

De voorbije beursweek: geen ingrijpende veranderingen

3 maanden geleden - vrijdag 12 april 2019
Er was deze week geen ophefmakend bedrijfsnieuws en dus blijven de beleggers alert op de economische context.
De voorbije beursweek: geen ingrijpende veranderingen

De voorbije beursweek: geen ingrijpende veranderingen

Deze week is de S&P 500 0,2% gezakt en moest de Stoxx Europe 50 0,4% achteruit. De Bel 20 deed er dan weer 0,2% bij.

De markten waren duidelijk blij met wat de voorzitter van de Europese Centrale Bank te melden had over het monetaire beleid. De economie in de eurozone stimuleren, dat blijft zijn doelstelling. De euro bewoog amper ten aanzien van de dollar (1 EUR = 1,13 USD).

Maar terwijl er enerzijds schot lijkt te zitten in de onderhandelingen tussen China en de VS, wakkert president Trump anderzijds opnieuw de handelsspanningen aan door Europa te bedreigen met douanerechten.

De markten gaven ook blijk van bezorgdheid nadat het Internationaal Monetair Fonds zijn groeiprognoses neerwaarts bijstelde.

Opmerkelijk is dat de aandelen van de luchtvaartmaatschappijen deze week gemiddeld 2,4% hoger gingen, daarbij eind deze week geholpen door het Brexit-uitstel (mogelijks tot 31 oktober).

Binnen de Bel 20

Telenet (+4,9%) was de grote winnaar van de week en veerde op na een lichte koersdoelverhoging door een broker.
KBC (+1,9%) en ING (+2,4%) konden terrein winnen nadat de ECB aangaf maatregelen te bestuderen om het renteleed van de banken te verzachten.
AB InBev (+2,2%) zette zijn herstelbeweging gezwind voort, aangevuurd door een recent analistenrapport waarin wordt geopperd dat de biergroep het ergste achter de rug heeft.
Barco (-0,4%; lees onze analyse) koerste even naar zijn hoogste peil in 20 jaar na het bericht dat het investeert in caresyntax, een softwarespecialist in digitale operatiekamers. Een beurshuis verhoogde ook het koersdoel van Barco.
Cofinimmo (-0,5%) kon niet echt profiteren van de aankondiging van een nieuwe overname van een zorgvastgoedsite bij onze noorderburen (in Dokkum, Friesland).
UCB (-3,7%) kreeg groen licht van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA om zijn geneesmiddel Evenity (botontkalking bij vrouwen na de menopauze) in de VS op de markt te brengen, op voorwaarde dat de verpakking waarschuwt voor cardiovasculaire risico’s.

Buiten de Bel 20

– De beursnotering van Nyrstar (+30,8%) werd maandagnamiddag geschorst in afwachting van een persbericht. De zinkverwerker zou dicht bij een akkoord staan over de langverwachte herschikking van zijn schuldenlast. Vrijdagmiddag was er hierover nog steeds geen officieel nieuws.
D’Ieteren (-2,8%) neemt na bijna 6 jaar afscheid van zijn topman (die voorheen ook Dexia leidde) en verwerft een participatie van 80% in het Brusselse CarASAP, een verhuurdienst van auto’s met chauffeurs voor bedrijven.
Atenor (-8,8%), dat de weken voordien flink hoger klom, moest de voorbije week zonder echt aanwijsbare redenen meer dan 8% prijsgeven. Wellicht had dit te maken met winstnemingen door beleggers.
Greenyard (+8,2%) krijgt van zijn bankiers 15 maanden tijd om zijn schuldgraad fors terug te dringen (tot een aanvaardbaar peil). Activiteiten worden (of zijn al) verkocht, een herstructurering is aan de gang en er wordt aan een kapitaalverhoging gewerkt. Vermijd dit aandeel. Als u het al hebt en het hoge risico aanvaardt, dan kunt u het houden op voorwaarde dat u een horizon van minstens 2 à 3 jaar voor ogen hebt.
– Dat Engie (lees onze analyse) 1,2% achteruit moest, is te wijten aan een advieswijziging door de bank Morgan Stanley. Maar dit is niet verontrustend.
– Tot slot geven we u nog mee dat Uber, wereldleider op de markt van de personenwagens met bestuurder, volgende maand een beursgang plant. Wij komen hier uiteraard op terug.

Koersschommelingen van maandagochtend tot vrijdagmiddag

Deel dit artikel