Nieuws

Beursweekoverzicht: terugval Europese aandelen

4 dagen geleden - vrijdag 12 juli 2019
Naast de ongerustheid over de handelsrelaties tussen Europa en de VS ontstaat ook twijfel rond de evolutie van de bedrijfswinsten voor de komende maanden.
Beursweekoverzicht: terugval Europese aandelen

Beursweekoverzicht: terugval Europese aandelen

De Stoxx Europe 50 verloor 1% op weekbasis. 
De Amerikaanse indices gingen de andere kant op : de S&P 500 veerde met 0,3% op en de Nasdaq 0,4%.
De Bel 20 van zijn kant deed het met een verlies van 1,8% slechter dan het Europese gemiddelde.
 

In Europa schudden twee negatieve nieuwsfeiten beleggers door elkaar.
Daimler heeft opnieuw zijn jaarverwachtingen verlaagd omdat de marktomstandigheden voor de autosector verder verslechteren; de koers ging 6,2% achteruit. 
BASF schroefde ook zijn verwachtingen voor 2019 terug. Het aandeel verloor 3,4% en trok alle chemiewaarden lager: Solvay schoot er 1,2% bij in; de chemiesector zelf liet 2,6% liggen. 

In de VS daarentegen blijft het optimisme aanhouden nadat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) herhaalde klaar te staan om eind juli de rentevoeten te verlagen. Blijf niettemin selectief met uw beleggingen in Amerikaanse aandelen, die gemiddeld gezien toch wat duur zijn. Consulteer onze strategie en maak gebruik van onze aandelenselector

De farmasector verspeelde 2,1%. President Trump lag aan de basis van deze daling omdat hij van plan is om farmagroepen wettelijk te verplichten hun prijzen te doen verlagen (de aankondiging woog ook op de Europese farmawaarden) 

De gebeurtenissen van de week zijn de samenwerking tussen Proximus (-3,3%) en Orange Belgium  (+9,3%) en het vooruitzicht op minder hoge prijzen voor het gebruik van mobiele netwerken. Lees onze analyse.

AB InBev verloor 5,1%; de introductieprijs voor de beursgang van zijn Aziatisch filiaal, dat aan de onderkant van de voorgestelde vork wordt verwacht, was bij het schrijven van dit overzicht nog altijd niet bepaald. 
Umicore liet 6,6% liggen. We zijn nog altijd koper voor de lange termijn maar UBS staat aan de verkoopszijde en voorziet een verdere koersterugval tot 23 EUR. UBS is ervan overtuigd dat er tot 2024 een overaanbod aan kathodematerialen zal zijn en verwacht de komende jaren dan ook een constante prijsdruk. Deze voorspelling is echter gebaseerd op willekeurige hypotheses over de snelheid waarmee elektrische voertuigen zullen doorbreken (afhankelijk van politieke initiatieven en de technologische vooruitgang). 
GBL (-0,6%) voert exclusieve onderhandelingen om een meerderheidsbelang te nemen in het Franse Webhelp (callcenters, inning van vorderingen…), dat sinds 2015 zijn omzet heeft verdubbeld. Dit zou een grote niet-beursgenoteerde participatie zijn die ongeveer 5% van de waarde van de holdingportefeuille zou uitmaken. 
Galapagos won 2,9%; het aandeel is nog steeds in de greep van overnamespeculatie. Gilead, zijn partner en houder van 12,3% van de aandelen, zou interesse hebben om de groep in te lijven. 
Ontex (lees onze analyse) herstelde met 4,7% dankzij overnamegeruchten. 

Koersvariaties van maandagmorgen tot vrijdagmiddag.

Deel dit artikel