Nieuws

Voorbije beursweek: aandelenmarkten in hun nopjes

25 dagen geleden - vrijdag 21 juni 2019
Het nieuws vanwege zowel de Europese als de Amerikaanse centrale bank werd erg goed onthaald door de beleggers.
Voorbije beursweek: aandelenmarkten in hun nopjes

Voorbije beursweek: aandelenmarkten in hun nopjes

Mario Draghi kondigde aan dat de ECB mogelijk bijkomende maatregelen zal nemen om de economie te stimuleren en het inflatiepeil op te krikken. Het vooruitzicht op een nog lagere rentestand en op het voortduren van een erg gunstig kredietbeleid voor zowel de bedrijven als de gezinnen, werd door de aandelenbeurzen goed onthaald. 

In de VS hield de Federal Reserve voorlopig vast aan haar leidend rentetarief maar zette ze wel de deur open voor een of meerdere rentedalingen later dit jaar. 

Enkele gevolgen van dat nieuws waren onder meer: 
– Dat de aandelenmarkten (in tegenstelling tot de obligatiemarkten) flink opveerden: de S&P 500 klom 2,3% hoger de voorbije week, de Stoxx Europe 50 won 2,1%, en ook onze Bel 20 volgde de opwaartse trend en klokte 1,9% hoger af. 

– Dat de Belgische 10-jaarsrente terugviel tot een historisch dieptepunt (0,0684%), alvorens weer wat aan te trekken tot 0,1%. 

– Dat de euro terrein verloor t.o.v. de dollar maar zich daarna wel wat kon herpakken (1 EUR = 1,13 USD). 

– Zowel de goudkoers als de internationale olieprijzen (+2,5%) gingen hoger door de geopolitieke spanningen. 

– De Europese luchtvaartsector dook 5,5% lager nadat Lufthansa (lees onze analyse) zijn winstverwachtingen voor 2019 terugschroefde. 
Airbus ging daarentegen wel 1,4% hoger dankzij een reeks contracten en een akkoord over de ontwikkeling van een Europees gevechtsvliegtuig. 

– De bankaandelen waren niet in feeststemming door het discours van de centrale banken en het vooruitzicht op een blijvend lage rentestand. 
KBC verloor 0,3%.
ING kon wel 2,2% winnen, maar dat was te danken aan het advies van een broker die het aandeel nog een stijgingspotentieel van bijna 50% toedicht. Wij zijn alvast een stuk voorzichtiger. 

– De conjunctuurgevoelige waarden sponnen logischerwijs garen bij het feit dat de centrale banken de economie niet in de steek zullen laten en ook bij speculaties over een mogelijke dooi in de relaties tussen de VS en China in het vooruitzicht van de G20-top waar Trump en Xi Jinping elkaar zullen ontmoeten. 
Umicore klom 3,7% hoger en profiteerde van de lage rentevoeten om 390 miljoen euro op te halen via een private obligatie-uitgifte. 
Solvay won 3,6%. 
Barco spurtte nog eens 7,4% hoger dankzij het mooie contract voor zijn dochter Cinionic, dat 1000 laserprojectoren mag installeren in de Amerikaanse filmzalen van de groep Cineworld. 

– In de biotechsector ging Galapagos nog eens 4,1% hoger doordat een van zijn aandeelhouders zijn belang opvoerde en ook dankzij een koopadvies van het Amerikaanse Citi, dat van oordeel is dat de markt het potentieel van filgotinib (reumatoïde artritis) onderschat. 
argenx (houden) tekende deze week voor de sterkste stijging binnen de Bel 20 en maakte het verlies van 13% tijdens de eerste twee weken van juni ongedaan. 
Celyad (verkopen), dat actief is in immuno-oncologie, dook 35% lager nadat het matige resultaten moest bekendmaken voor de eerste klinische testfase van een van zijn twee producten in ontwikkeling. 

– Colruyt, tot slot, kreeg een opdoffer van 15,7% te verwerken. Het resultaat was nochtans solide en conform de verwachtingen, maar de grootgrutter viel ten prooi aan winstnemingen door het vooruitzicht op toenemende prijsdruk (promoties) en door de lichte daling van de winstmarges (die nog altijd erg hoog blijven). 

Variaties tussen de koersen van maandagochtend en vrijdagmiddag

Deel dit artikel