Nieuws

Pricos SRI, een nieuw duurzaam pensioenspaarfonds

11 maanden geleden - donderdag 21 juni 2018
Dit is het allereerste pensioenspaarfonds dat uitsluitend belegt in aandelen en obligaties die duurzaam zijn.

Hebt al stortingen verricht in een ander pensioenspaarfonds of in een pensioenspaarverzekering, dan loont het dit jaar de moeite niet meer om over te stappen op Pricos SRI. De reden is dat de fiscus enkel stortingen in één enkel pensioenspaarproduct aanvaardt per kalenderjaar. Dat is ook de reden waarom we een eventuele switch tussen pensioenspaarfondsen enkel aanraden wanneer u nog geen stortingen hebt verricht in een of ander pensioenspaarproduct. Beslist u om over te stappen van uw huidig pensioenspaarfonds naar Pricos SRI, dan zult u geen instapkosten betalen bij die switch (normaal 2%).
Pricos SRI kan enkel verkregen worden via KBC-kantoor of KBC Live.
Wil u alles weten over pensioensparen, raadpleeg dan ons dossier.

Nieuw pensioenspaarfonds

De lancering van een nieuw pensioenspaarfonds is altijd wel iets speciaals. Het komt immers niet al te vaak voor. De laatste keer dat het gebeurde, was in 2012 toen Belfius Pension Fund Balanced Plus op de markt kwam. Met Pricos SRI zitten we nu aan 16 originele pensioenspaarfondsen. Ter info. De Crelan-fondsen zijn dochterfondsen van BNP P B Pension en beschouwen we niet als origineel.

SRI?

Het speciale aan de nieuwe van KBC schuilt al in de fondsennaam. SRI staat voor socially responsible investing, wat duidt op het ethische of duurzame karakter van de belegging. KBC Asset Management heeft dan ook de primeur om als eerste vermogensbeheerder met een fonds op de markt te komen waarvan de portefeuille volledig beantwoordt aan de BEAMA-vereisten inzake duurzaamheid. BEAMA overkoepelt de Belgische asset managers.

Het komt er in de praktijk dus op neer dat alle bedrijven (aandelen) en emittenten (obligaties) die in de portefeuille steken een duurzaamheidsscreening hebben doorstaan. Zij moeten hoog scoren op het vlak van milieu, sociaal beleid en behoorlijk ondernemingsbestuur (corporate governance).

Wat steekt er in de portefeuille?

Hoe de portefeuille er precies uit zal zien is nog niet 100% duidelijk. We zullen er meer concreet over berichten in het weekblad zodra we de volledige info hebben.

Wat we wel al weten, is dat de portefeuillemix sterk zal gelijklopen met die van Pricos. Denk daarbij aan een kleine 70% in aandelen, met een overweging van de IT-sector, waarvan 20% in kleinere aandelen (smallcaps) wordt belegd.

Kijken we naar het obligatiegedeelte dan wordt iets minder dan 40% opgevuld met bedrijfsobligaties. Aan die grote lijnen zal weinig getornd worden, wel zullen bepaalde namen in de portefeuille anders zijn, afhankelijk van hun resultaten bij de duurzaamheidsscreening.

Kosten

KBC Asset Management raamt de extra kosten gemaakt voor de screening op 0,10% per jaar. Liefhebbers van duurzame fondsen zullen daar wel mee kunnen leven. Die kosten komen natuurlijk boven alle andere kosten. In totaal worden de kosten geschat op 1,36% per jaar.

Allen daarheen?

We vinden de standaardpensioenspaarfondsen van KBC, Pricos en Pricos Defensive, van zeer goede makelij. Dat zal ongetwijfeld ook het geval zijn voor Pricos SRI. Vergeet immers niet dat, om te voldoen als pensioenspaarfonds met belastingvoordeel, de portefeuilles in een strak keurslijf worden gegoten.

Het nieuwe product krijgt van ons een koopadvies. Is het ook het geschikte product voor u? Ja, op voorwaarde dat het bij uw profiel past. We hebben het hier immers over een dynamisch gemengd fonds, zonder kapitaalbescherming. Wilt u dat laatste, dan bent u beter af met een pensioenspaarverzekering. Wilt u minder in aandelen beleggen, dan is een defensief pensioenspaarfonds meer aangewezen.

Deel dit artikel