Dossier
Drie formules met belastingvoordeel: het pensioenspaarfonds

Artikels

 • Artikel
  Pensioenspaarfondsen 3 jaar geleden - dinsdag 1 november 2016
  Pensioenspaarfondsen zijn gemeenschappelijke beleggingsfondsen die worden beheerd door een bank of een beursvennootschap. Een pensioenspaarfonds herbelegt uw inleg op een gediversifieerde manier, hoofdzakelijk in aandelen en obligaties. Pensioenspaarfondsen zijn geen risicoloze producten. Noch het kapitaal, noch het rendement zijn gewaarborgd, maar op lange termijn zijn de rendementsvooruitzichten wel hoger dan bij risicoloze beleggingen.

  Drie soorten pensioenspaarfondsen

  Dynamische pensioenspaarfondsen beleggen twee derden tot drie vierden van het ingezamelde kapitaal in aandelen, de rest in obligaties. Aangezien aandelenkoersen op korte termijn sterk kunnen schommelen, is dit de meest riskante categorie. Deze fondsen krijgen vaak klappen bij beurscorrecties maar bieden op lange termijn wel de beste vooruitzichten.

  Defensieve pensioenspaarfondsen beleggen twee derden tot drie vierden van het ingezamelde kapitaal in obligaties en cash, de rest in aandelen. Deze fondsen zijn dus minder gevoelig voor beursschommelingen en zijn de veiligste categorie, maar u moet anderzijds niet hopen op een rendement dat kan wedijveren met dat van de dynamische fondsen op lange termijn.

  Neutrale pensioenspaarfondsen beleggen voor de helft in aandelen en voor de helft in obligaties. Dit is m.a.w. de gulden middenweg tussen de twee vorige categorieën.

  Voor wie?

  Belastingplichten van 18 tot 64 jaar, de laatste storting dient uiterlijk plaats te vinden op 31 december van het jaar waarin men 64 is geworden.

  Welk bedrag?

  Het maximale bedrag dat recht geeft op een belastingvoordeel bedraagt 980 euro per belastingplichtige  voor een belstingvoordeel van 30% en 1 260 euro voor een voordeel van 25%..

  Deel dit artikel

;