Om uw geheugen op te frissen over de verschillende pensioenspaarformules en hun belastingvoordelen, klik op de zwarte vakjes, onderaan het startscherm van ons dossier “pensioensparen”.
U bent tussen 18 en 45 jaar
Het grote voordeel dat u daarbij hebt, is tijd
De vele jaren die u nog te gaan hebt, moeten in principe voldoende zijn om eventuele slechte jaren te compenseren. Gebruik dat voordeel. Kies daarom voor de pensioenspaarfondsen of pensioenspaarverzekeringen die hogere risico’s nemen door vooral in aandelen te beleggen. Waarom aandelen? Die beschikken tot nader order nog altijd over het grootste winstpotentieel op lange termijn als compensatie voor de hogere risico’s. Fondsen die zich vooral op aandelen richten, zijn dan ook een must. Op voorwaarde uiteraard dat u het aandelenrisico niet schuwt.
Voor een overzicht van de fondsen, maak gebruik van onze selector.
Fonds of verzekering
Klop bij uw bank aan voor een dynamisch pensioenspaarfonds. Eind september stak er gemiddeld gezien 68% aandelen in hun portefeuilles. Doet u liever aan pensioensparen via een verzekeraar? Kies dan voor een levensverzekeringscontract van het type tak 44 met dynamische fondsencompartimenten. Onze voorkeur gaat uit naar Plan for Life+ van Allianz. Binnen dat contract zijn we gecharmeerd door Allianz Invest Strategy Dynamic.
U kunt voordelig instappen in dat product via de makelaar DefA.
We hebben ook twee Beste Kopen in langetermijnsparen
– Vooreerst kunt u intekenen op Allianz Invest Strategy Dynamic, maar dan in het kader van langetermijnsparen en niet pensioensparen. Sluit een contract tot uw 90e of zelfs langer. Zo kunt u nog ver na uw pensioen onbelaste stortingen blijven verrichten. Dat contract heeft als voordelen dat uw geld niet vastzit tot de eindvervaldag en dat u evenmin verplicht bent om elk jaar geld te storten.
– Interessant is ook de tak 44 AXA pension plan fisc. Daarbinnen kiezen we voor het compartiment AXA Pension Plan R Valor dat voor 100% belegt in het goed beheerde flexibele gemengde fonds R-co Valor. De verzekering heeft wel als nadeel dat u er hooguit tot uw 75e in kunt beleggen en dat u 5% uitstapkosten betaalt op het tak 21-kapitaalgedeelte als u méér dan vijf jaar voor de eindvervaldag uw geld wilt opvragen.
Vroeg beginnen is belangrijk
Zoals u ziet in de tabel ontsnapten de fondsen niet aan de beurskwellingen van dit jaar. Gemiddeld verloren ze 4,7% sinds januari. Wat echter ook opvalt, zijn de positieve rendementen op lange termijn. En die zijn hier van tel want u zit voor lange tijd vast in het product. Meer zelfs. De dynamische pensioenspaarfondsen bestaan al sinds 1987. Dit jaar vieren ze hun 33e verjaardag. Gemiddeld gezien brachten ze 7,3% op per jaar sinds hun start. Slechts in tien jaren werd een verlies geboekt. In de laatste tien jaar gebeurde dat twee keer. In 2018 ging dat soort fondsen 9,5% lager, in 2011 werd een verlies van 6,6% genoteerd. Wie weet vervoegt 2020 zich ook in dat rijtje.
We achten de kans groot dat u met een dynamische fondsenportefeuille de komende jaren opnieuw positieve resultaten zult boeken. En dat zorgt ervoor dat u op termijn een aardig kapitaal kunt vergaren. Hoeveel precies zal afhangen van het rendement van uw belegging en van het aantal jaren dat u stort.
U bent tussen 45 en 50 jaar
Een goede strategie is nu om het beursrisico langzaam af te bouwen.
U wilt immers nog belegd blijven in aandelen, maar niet meer voor het volle pond. Het is één van de redenen dat sommige banken de pensioenspaarfondsen met een neutraal risicoprofiel op de goegemeente hebben losgelaten.
Kijken we naar de samenstelling van de portefeuilles van de neutraal gemengde pensioenspaarfondsen, dan zien we dat ze zowat voor 50% in aandelen beleggen, voor 46% in obligaties en de rest in cash.
Dit jaar staat de teller op een verlies van bijna 2% gemiddeld, maar kijken we verder in de tijd dan brachten die fondsen gemiddeld 2,1% op over de laatste vijf jaar. En dat is dus inclusief rampjaar 2018 (-8%). De portefeuilles werden dan ook geruggensteund door de uitstekende vorm van de markt van overheidsobligaties in euro. Het is dat soort obligaties dat we vooral in de portefeuilles tegenkomen.
Kies een fonds
Bent u nog niet gestart met pensioensparen? Dan kunt u beginnen met een neutraal pensioenspaarfonds. De producten zijn echter niet dik bezaaid en u kunt er enkel voor terecht bij Belfius, BNP Paribas Fortis en Crelan.
Bent u geen klant bij een van die instellingen, of ziet u een switch tussen pensioenspaarfondsen absoluut niet zitten, blijf dan simpelweg in uw dynamische pensioenspaarfonds zitten of bouw het risico verder af via een defensief pensioensparfonds. Laat u daarbij leiden door uw risicoprofiel.
Doet u liever aan pensioensparen via een verzekeraar?
Kies dan voor een levensverzekeringscontract van het type tak 44 met neutrale fondsencompartimenten.
Onze voorkeur gaat uit naar Plan for Life+ van Allianz. Binnen dat contract zijn we gecharmeerd door Allianz Invest Strategy Balanced.
U kunt voordelig instappen in dat product via de makelaar DefA.
Bent u al in het bezit van dat contract? Maak dan de simpele switch binnen uw contract.
In langetermijnsparen zijn twee contracten interessant.
Enerzijds is er het neutrale luik van de tak 44 Plan for Life+ van Allianz: Allianz Invest Strategy Balanced.
Anderzijds kan AXA Pension Plan Ethna Aktive in het contract AXA pension plan fisc bekoren. Dat fonds wordt flexibel beheerd en belegt op dit moment een derde van de portefeuille in aandelen.
Bent u al in het bezit van een van beide contracten? Maak dan de simpele switch binnen uw contract naar die compartimenten. Geef uw makelaar de opdracht om nieuwe stortingen voortaan te verrichten in die compartimenten.
Hebt u nog geen zo’n levensverzekering op zak, sluit er dan een tot uw 90e of zelfs langer. Zo kunt u, nadat de eindbelasting werd geheven, desgewenst nog vele jaren stortingen doen die u een kapitaal zullen opleveren dat u onbelast kunt opstrijken. Met het soort contracten dat we aanraden, zit uw geld bovendien niet geblokkeerd tot de einddatum en bent u niet verplicht om elk jaar geld te storten.
U bent 50 jaar of ouder
Uw beleggingshorizon wordt korter. Het is belangrijk om uw portefeuille te beschermen.
Waarom? Hoger kunt u lezen dat de dynamische pensioenspaarfondsen in tien kalenderjaren verliezen hebben geboekt. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2018. Toen ging dat soort fondsen 9,3% lager. En dit jaar is tot op heden ook geen vetten met een gemiddeld verlies van 3,8% over de eerste negen maanden.
Het zal u maar overkomen dat u net na zo’n snertjaar uw kapitaal wilt opvragen. Het frustrerende daarbij is dat ook de neutraal gemengde pensioenspaarfondsen niet zonder kleerscheuren uit de strijd kwamen. Zij verloren 8% in 2018. En de defensief gemengde fondsen? Zij gingen toen gemiddeld 5,4% lager.
Dit jaar staat het verlies van de defensieve pensioenspaarfondsen op 2%. De reden? Ook zij beleggen in aandelen (uit de eurozone). Reken op zowat 30% van de portefeuille. 67% vloeit naar overheidsobligaties in euro en de rest steekt in cash. Zo’n type fondsen is al sinds 2004 op onze markt. We verzamelen dus al 16 jaar data. Daarbij verloor u tot op heden geld in drie jaren (2008: -9,4%, 2011: -2,4%, 2018: -5,4%).
Voor een overzicht van de fondsen, maak gebruik van onze selector.
Om de risico’s op kapitaalverlies op oudere leeftijd zo veel mogelijk in te dijken, bestaat onze strategie uit twee delen:
het veilig stellen van het al opgespaarde kapitaal enerzijds en het doen van nieuwe stortingen in defensieve producten anderzijds.
Bent u al in het bezit van een bancair pensioenspaarfonds (dynamisch of neutraal)?
Transfereer uw opgebouwde kapitaal volledig naar een defensief pensioenspaarfonds. Uw opgebouwde kapitaal zal nog altijd verbonden blijven met het lot van de financiële markten, maar zo reduceert u uw aandelenrisico zo goed als mogelijk binnen die formule. Stort vervolgens niet langer geld in dat defensieve pensioenspaarfonds. Kies voor nieuwe stortingen voor een levensverzekering van het type tak 21. Daarbij geniet Top Rendement van AG Insurance onze voorkeur. Het gewaarborgde rendement behoort tot de betere in de markt, de waarborg geldt tot de einddatum, er zijn geen voorwaarden om winstdeelneming te krijgen, er zijn geen beheerkosten en het totale rendement lag de voorbije jaren hoog. Het enige nadeel van dat product is dat u geen vervroegde terugbetalingen kunt doen voor de eindvervaldag. U kunt de verzekering bij diverse makelaars kopen. Maar opgelet: de instapkosten kunnen oplopen tot een absurde 6%. Bij DefA is dat 0,5%. Gebruik dat als richtcijfer in uw onderhandelingen met uw makelaar.
Doet u al aan pensioensparen via het tak 23-luik van een tak 44-levensverzekering?
Hevel dan het kapitaal binnen dat contract volledig over naar het risicoloze tak 21-gedeelte als u risico wenst te vermijden. Kies vervolgens voor Top Rendement van AG Insurance voor nieuwe stortingen. Als u al aan pensioensparen doet via Allianz Plan for Life+, hevel dan het kapitaal opgebouwd in een compartiment van Allianz Invest Strategy over naar de tak 21 Allianz Plan for Life+ 0%.
U hebt vervolgens de keuze om nieuwe stortingen daar gemakshalve ook in te verrichten. Of, nog beter, u kiest voor onze Beste Koop Top Rendement van AG Insurance. Doe dat sowieso vóór uw 55e om fiscale redenen.
Heeft u al een contract voor langetermijnsparen?
Onze strategie is ook om hier eieren voor uw geld te kiezen. Draag het opgebouwde kapitaal van uw fonds (tak 23) binnen uw levensverzekering (tak 44) over naar het tak 21-luik van uw tak 44-contract. Doe dat tussen uw 50e en 54e. Stort daarin verder als u denkt dat u nog een belastbaar inkomen zult hebben na uw pensioen. Kies voor de hoogst mogelijke eindleeftijd. Denkt u dat niet, kies dan voor nieuwe stortingen voor Top Rendement van AG Insurance (kies voor eindleeftijd 65 jaar). Sluit dat contract af voor uw 55e.