Analyse
GVV’s: volgt er nog een overnamebod? 4 maanden geleden - donderdag 18 januari 2018
Onlangs verraste Vastned Retail met een bod op zijn Belgische dochter Vastned Retail Belgium. Zullen er nog andere overnamebiedingen volgen?

Een nieuw vastgoedstatuut

Eind 2016 zag in België een nieuw statuut voor vastgoedvennootschappen het licht: het Gespecialiseerd VastgoedBeleggingsFonds of GVBF. Dankzij dit statuut kunnen institutionele en professionele beleggers een gesloten vastgoedbeleggingsfonds oprichten dat onderworpen is aan een erg beperkt aantal regelgevende verplichtingen.

In tegenstelling tot bij openbare gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) hebben GVBF’s geen beursnotering nodig, is er geen maximale schuldgraad opgelegd en mag het gewicht van 1 gebouw of 1 huurder in de portefeuille 20% overschrijden. Toch genieten GVBF’s net zoals GVV’s ook een gunstig belastingregime. Erg aantrekkelijk voor grote vastgoedbeleggers dus.

Bod op Vastned Retail Belgium

In het zog van de oprichting van het nieuwe statuut kondigde Vastned Retail een bod aan op 65,5%-dochter Vastned Retail Belgium. De Nederlandse vastgoedgroep wil haar Belgische dochter volledig inlijven, van de beurs halen en een GVBF-statuut aanmeten.

Dit zou meteen in de kosten schelen (beursnotering minder) en Vastned Retail Belgium meer vrijheid geven (nu is zijn schuldgraad beperkt tot 33% i.p.v. 65% omdat meer dan 20% van de portefeuille aan H&M verhuurd is).
Houden in afwachting van het bod.

…en Wereldhave Belgium?

Een vergelijkbare situatie vinden we bij het Nederlandse Wereldhave dat 69,6% aanhoudt van de GVV Wereldhave Belgium en in zijn rangen eenzelfde familiale aandeelhouder telt als Vastned Retail. Bij Wereldhave Belgium geldt eveneens de schuldgraadbeperking tot 33% omdat het Luikse winkelcentrum Belle-Île meer dan 20% van de portefeuille uitmaakt.

Een verschil is wel dat Wereldhave voor de uitkoop van de minderheidsaandeelhouders een fors hoger bedrag zal moeten neertellen (Wereldhave Belgium heeft een hogere beurskapitalisatie). Bovendien noteert Werelhave Belgium met een premie van 11% t.o.v. de intrinsieke waarde (in tegenstelling tot een stevige korting bij Vastned Retail Belgium). Daarnaast noteert de Nederlandse moeder Wereldhave met een korting, waardoor een bod op korte termijn vrij onwaarschijnlijk is.
Kopen.

Kleinere GVV’s

Overigens komen vooral kleinere GVV’s met een belangrijk familiaal aandeelhouderschap in het vizier, zoals Immo Moury en Warehouses Estates Belgium. Die namen het GVV-statuut vooral aan uit fiscale overwegingen. Deze zouden kunnen overwegen de minderheidsaandeelhouders uit te kopen en over te stappen naar het GVBF-statuut.
Beide houden.

Koers op het moment van de analyse:
Vastned Retail Belgium: 56,40 EUR
Wereldhave Belgium: 95,60 EUR
Immo Moury: 49,60 EUR
Warehouses Estates Belgium: 58 EUR

Deel dit artikel