Nieuws
Duurzaam beleggen met groene obligaties 1 jaar geleden - woensdag 21 december 2016
In 2007 vonden de eerste uitgiftes plaats voor een totaalbedrag van ongeveer 855 miljoen euro wereldwijd. Dit jaar is dat al opgelopen tot 44,3 miljard euro.
Duurzaam beleggen met groene obligaties

Duurzaam beleggen met groene obligaties

Beleggen in groene obligaties kan in België enkel via individuele obligaties. Het gespecialiseerde fonds, NN Euro Green Bond I Cap EUR (LU1365052627), is louter bestemd voor professionele beleggers. Wie de risico’s niet schuwt, kan een obligatie in Braziliaanse real kopen van International Finance Corporation (XS1055095290, AAA-rating) die loopt tot 17 april 2018 met coupon 10,5% (7,35% netto). Besteed echter niet meer dan 5% van uw kapitaal.

Een obligatie als een ander?

Groene obligaties zijn niet anders dan gewone obligaties. U krijgt ook regelmatig een coupon uitgekeerd en op de eindvervaldag wordt uw kapitaal teruggestort, op voorwaarde dat de emittent niet op de fles gaat. Ze onderscheiden zich door het feit dat uw gelden worden gebruikt voor ecologische projecten zoals de bouw van een zonnepark, bosbeheer, verbetering landbouwirrigatie.

Rendement doet niet onder

Het goede nieuws is dat kiezen voor een groene jongen niet automatisch betekent dat u zich moet tevreden stellen met een lager rendement. De vergoedingen liggen in lijn met de rest van de obligatiemarkt. Neem nu de green bond van de Wereldbank (XS1047440448). Die driejarige obligatie werd op 20 maart 2014 uitgebracht en biedt een coupon van 0,25%. Laag, inderdaad, maar net hetzelfde als wat u kreeg bij andere emissies met dezelfde uitstekende rating (AAA).

Emittenten

Het aantal aanbieders van green bonds is aanzienlijk gegroeid. Waar het eerst vooral supranationale instellingen betrof zoals de Wereldbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, zijn ondertussen ook allerlei bedrijven op de trein gesprongen. Denk daarbij aan Belfius, Cofinimmo en GDF Suez.

Conclusie

Wie in zo’n obligaties wil beleggen, moet zich eerst afvragen of ze wel in echt groene projecten beleggen en niet alleen een vorm van groene reclame zijn voor imagobewuste ondernemingen. Zonder door iedereen erkende gemeenschappelijke normen die helpen daarover een oordeel te vormen, kan de belegger zich al richten tot onafhankelijke instellingen zoals Climate Bonds (www.climatebonds.net), die de obligaties screent om ervoor te zorgen dat de gelden werkelijk voor het juiste doel worden gebruikt.

 

Deel dit artikel