Nieuws

De Nieuw-Zeelandse dollar blijft serieus overgewaardeerd

9 maanden geleden - donderdag 17 mei 2018
En dit ondanks de forse daling over de laatste 12 maanden.
De Nieuw-Zeelandse dollar blijft serieus overgewaardeerd

De Nieuw-Zeelandse dollar blijft serieus overgewaardeerd

Obligaties in Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) mijdt u beter nog voor een tijdje.

Hoge rentevoeten

Sinds jaar en dag behoren de Nieuw-Zeelandse rentevoeten tot één van de hoogste van alle westerse landen. Een overheidsobligatie op tien jaar levert bv. een rente van 2,89% op. Geen wonder dat buitenlandse beleggers tuk zijn op obligaties in NZD. Die sterke interesse vertaalt zich in een forse overwaardering van de munt.

Solide economie

Fundamenteel klopt het plaatje voor Nieuw-Zeeland. De economische groei ligt er met een verwachte groei van 2,7% voor 2018 een heel stuk hoger dan in onze contreien. Daarnaast beschikt het land over extreem gezonde overheidsfinanciën met o.a. een overheidsschuld van slechts 22% t.o.v. het bbp.

Vermijd duurkoop

Nieuw-Zeeland staat er dus economisch goed voor. Helaas zijn de beleggingsopportuniteiten in het land momenteel dun bezaaid, zelfs onbestaand.

Wie er op de beurs wil beleggen, moeten we teleurstellen. De beurs is er in vergelijking met de beurzen van andere Westerse landen klein en weinig liquide. Sowieso niet interessant dus.

De obligatierentes in NZD ogen dan wel fraai in vergelijking met de obligatierentes in de eurozone. We zouden bijna vergeten dat ook de Nieuw-Zeelandse rentevoeten historisch laag zijn. Hou dan nog eens rekening met de sterk overgewaardeerde munt en de ingrediënten zijn er voor een gevaarlijke cocktail. Laat obligaties in NZD daarom aan u voorbijgaan en als u er hebt, verkoopt u ze beter. Eens de rente terug stijgt, zullen obligaties in NZD in waarde dalen.

De peperdure waardering van de NZD is op termijn niet houdbaar en de munt is gedoemd om in de toekomst fors te dalen.

Deel dit artikel