Nieuws

Maximumbedrag voor pensioensparen opgetrokken tot 1 230 euro: informatie is cruciaal

1 jaar geleden - woensdag 20 december 2017
In het kader van het opgetrokken plafond voor pensioensparen zult u met uw bank de nodige informatie moeten uitwisselen.
Maximumbedrag voor pensioensparen opgetrokken tot 1 200 euro: informatie is cruciaal

Maximumbedrag voor pensioensparen opgetrokken tot 1 200 euro: informatie is cruciaal

Vanaf 2018 is het mogelijk om meer dan 960 euro te storten als u aan pensioensparen doet.
In de volgende analyse vindt u hierover meer uitleg alsook onze waarschuwingen.
Helaas zullen sommige belastingplichten, die niet echt op de hoogte zijn van de nieuwe regels, zich laten vangen in de fiscale valstrik die werd opgezet door de overheid. Tenzij hun bank ze informeert? Om dat te weten, deden we de ronde bij verschillende banken.

Uw bank zal u begin 2018 informeren van de nieuwe regels voor pensioensparen en u wijzen op de fiscale valstrik.

U zult uw bank moeten informeren
Wilt u meer dan 960 euro storten volgend jaar, dan zult u dat expliciet aan uw bankier moeten meedelen. In dat geval zal uw bank u er extra op wijzen dat u minstens 1 153 euro moet storten zodat u fiscaal niet benadeeld bent. U zult nadien elk jaar uw keuze moeten opgeven.

Stort u meer dan 960 euro, maar zonder expliciet uw beslissing te hebben meegedeeld aan uw bankier, dan wordt het surplus teruggestort.

Wat bij een automatische opdracht?
Hetzelfde geldt voor wie een automatische spaaropdracht heeft lopen en waarbij de storting automatisch wordt aangepast naar het geïndexeerde maximumplafond. Er zal geen rekening worden gehouden met het systeem van 1 230 euro. Wilt u dat wel, dan zult u dat jaarlijks expliciet moeten aangeven bij uw bank.

Conclusie
Bent u niet van plan om meer dan 960 euro te storten, dan hoeft u zich geen zorgen te maken rond de fiscale valstrik. Stort u per ongeluk te veel, dan zal uw bank dat deel terugstorten.

Wilt u meer dan 960 euro storten, dan zult u dat uitdrukkelijk aan uw bank moeten meedelen, elk jaar opnieuw. Zorg er ook voor dat u dan minstens 1 153 euro stort, anders gaat u er fiscaal op achteruit.

Het is te hopen dat alle banken op het terrein nauwgezet zullen toepassen wat ze ons op papier hebben verzekerd. Blijf waakzaam!

 

Deel dit artikel