Nieuws

ING Belgium en Record Bank fusioneren hun pensioenspaarfondsen

1 jaar geleden - dinsdag 28 november 2017
Concreet zal het Star Fund van ING het Record Top Pension Fund van Record Bank overnemen.

Wat is de impact voor de pensioenspaarder van beide fondsen?

Beslissing tot fusie

De ING-groep besliste eerder om Record Bank, dat uit het straatbeeld zal verdwijnen, te integreren in ING Belgium. Het fuseren van beide pensioenspaarfondsen is daarvan een logisch gevolg. Wel dient de fusie van de pensioenspaarfondsen nog te worden goedgekeurd op de Buitengewone Algemene Vergadering van beide fondsen op 4 januari 2018. De houders van de deelbewijzen zullen dan hun stem over de fusie kunnen uitbrengen.

Wat verandert er?

Voor de houders van het Star Fund verandert er niets. Voor de houders van het over te nemen Record Top Pension Fund wel. Qua beleggingsbeleid blijft alles bij het oude. Beide fondsen worden namelijk door dezelfde fondsenbeheerder beheerd en de beleggingsportefeuilles zijn vrijwel dezelfde. Wel zullen de lopende kosten dalen, van 1,32% naar 1,18%.

Eens de fusie is goedgekeurd, zullen de deelbewijzen van het Record Top Pension Fund op 5 januari worden omgeruild voor deelbewijzen van het Star Fund. De ruilverhouding zal op 4 januari worden berekend, op basis van de prijs van de deelbewijzen van beide fondsen op die dag. Het aantal deelbewijzen dat u zult ontvangen, zal verschillen, maar de totale belegde waarde zal hetzelfde blijven. Tussen 29 december en 5 januari zullen stortingen of aanvragen tot terugkoop tijdelijk niet mogelijk zijn.

Onze mening

– Zowel het Star Fund (ISIN-code: BE0026510298) als het Record Top Pension Fund (ISIN-code: BE0156201312) vinden we interessant om aan pensioensparen te doen, wilt u van het potentieel van de beurzen profiteren. Beide fondsen hebben een dynamisch profiel waarbij het grootste deel in aandelen wordt belegd. We zien geen graten in een fusie en raden u dan ook aan om verder aan pensioensparen te doen met het Star Fund, indien uw risicoprofiel dit toelaat.

– De fusie is een goede zaak voor de houders van het Record Top Pension Fund. Het rendement zal namelijk lichtjes hoger uitkomen doordat de lopende kosten dalen. Op lange termijn zal uw kapitaal bijgevolg sterker aangroeien.

– Houders van het Star Fund van ING zullen van de fusie geen impact ondervinden. Voor hen verandert er niets.

Als u niet akkoord gaat met de fusie, dan kunt u nog tot en met 27 december uitstappen. Let echter op! Stapt u uit als u nog geen 60 jaar bent of als u nog geen eindbelasting heeft moeten betalen, dan zal de fiscus u een monsterboete aanrekenen van 33%. Om dit te vermijden, hebt u geen andere keuze dan een pensioenspaarrekening te openen in een andere bank en er het opgebouwde pensioenkapitaal naar te versluizen. Vraag wel degelijk een transfer aan, en dus geen verkoop(!), gevolgd door een aankoop in de andere bank.

 

Deel dit artikel