Nieuws

GVV’s kunnen weldra kapitaal ophalen via private plaatsingen

2 maanden geleden - woensdag 24 april 2019
Een wetsontwerp wil daar verandering in brengen.

De strikte wetgeving rond de gereglementeerde vastgoedvennootschappen (afgekort GVV’s) laat momenteel geen private plaatsingen toe. Een wetsontwerp wil daar verandering in brengen. Dit is interessant voor de GVV’s, maar het dreigt de particuliere belegger wel buitenspel te zetten.

Private aandelenuitgifte

Beursgenoteerde bedrijven die kapitaal willen ophalen, kunnen via een private plaatsing aandelen plaatsen bij institutionele beleggers (verzekeraars, fondsen, …).
Zo’n private plaatsing geniet vaak de voorkeur op een publieke plaatsing als het snel en eenvoudig moet gaan. 
Aan een publieke plaatsing zijn immers meer administratieve verplichtingen verbonden, zoals het opstellen van een prospectus dat vervolgens door de FSMA moet worden goedgekeurd. Daardoor neemt de voorbereiding ervan al gauw een paar maanden in beslag terwijl we bij een private plaatsing over slechts enkele weken spreken.

Wat ervan te denken?

Voor GVV’s in volle expansie is zo’n snelle toegang tot de kapitaalmarkten een goede zaak. Kleine beleggers dreigen daarentegen sneller gepasseerd te worden. Er zou daarom ook een oplossing voor hen moeten worden uitgewerkt: een administratieve vereenvoudiging bij een publieke plaatsing bijvoorbeeld, zodat bestaande aandeelhouders eveneens kunnen meedingen.

Particuliere belegger in de kou

Bij een private plaatsing wordt de particuliere belegger in feite buitenspel gezet. En door de toename van het aantal uitgegeven aandelen verwatert het belang van wie al aandeelhouder is. Om de kleine belegger toch enigszins te beschermen, heeft de Belgische wetgever de private plaatsingen aan banden gelegd. Zo mogen Belgische beursgenoteerde bedrijven per 12 maanden tot 20% van hun kapitaal via een private plaatsing ophalen. Voor GVV’s zal de limiet op 10% liggen. Elk jaar moeten de aandeelhouders op de algemene vergadering ook groen licht geven.

Deel dit artikel