Analyse
Banimmo: in een sukkelstraatje 2 jaar geleden - woensdag 20 april 2016

Banimmo mag dan nog met een fikse korting t.o.v. zijn boekwaarde (6,44 EUR op 31/12/2015) en intrinsieke waarde (11,20 EUR) noteren, sinds zijn ontstaan en beursintroductie in 2007 bakte de vastgoedpromotor er nog niet veel van.

De risico’s zijn bovendien niet min en de vooruitzichten, al ogen ze misschien iets beter, allesbehalve denderend. Kies voor Atenor.

Afblijven / Verkopen.

 

Voor de Belgische vastgoedontwikkelaar was 2015 het 3e verliesjaar op rij. Ook het dividend werd voor de 3e maal geschrapt. Bovendien zit Urbanove Shopping Development, een 44 %-dochter van de groep die instaat voor de ontwikkeling van 2 winkelcentra (in Verviers en Namen), in een procedure van gerechtelijke reorganisatie. Het krijgt 3 maanden bescherming tegen zijn schuldeisers om zo een duurzame oplossing te vinden voor zijn financiële problemen en toch een deel van zijn oorspronkelijke plannen uit te kunnen voeren. Naast zijn 44 %-participatie heeft Banimmo tevens een achtergestelde lening aan Urbanove verstrekt, waarvoor het slechts deels voorzieningen (in geval van niet-terugbetaling) heeft aangelegd. De opgetekende waardevermindering op deze lening (de participatie zelf werd al volledig in 2013 en 2014 afgeschreven) zorgde er dan weer voor dat de schuldgraad van Banimmo opliep en het hierdoor zijn schuldafspraken met de banken schond. Maar gezien Banimmo binnenkort een aantal van zijn projecten zal verkopen (o.a. in Parijs), drongen de banken niet aan op een kapitaalverhoging. Door de verliezen van de voorbije 3 jaar is het eigen vermogen van Banimmo immers fors geslonken. Overigens werd begin november 2015 de CEO de laan uitgestuurd. Bovendien ligt Banimmo met concurrent Immobel in conflict omdat die laatste volgens de groep onterecht een belangrijk huurcontract met de Europese Unie binnenhaalde. Banimmo maakt echter weinig kans om het pleit te winnen.

 

Koers op het moment van de analyse: 5,40 EUR

 

Deel dit artikel