Analyse
Quares Student Housing: op zoek naar vers geld 2 jaar geleden - dinsdag 3 november 2015

Het beleggingsfonds in studentenhuisvesting klopt weer aan bij beleggers om extra middelen op te halen.

Wel ligt de minimuminleg vrij hoog waardoor QSH niet geschikt is voor een kleine portefeuille. Ook wordt het wellicht moeilijk om vóór eind 2020 uit te stappen (verhandelbaarheid quasi nihil). Overigens is de belegger gebonden aan de timing van Quares om de gebouwen te verkopen. Tot slot liggen de kosten vrij hoog en is de spreiding van de portefeuille van QSH eerder beperkt (minder dan 10 gebouwen).
NIET INTEKENEN. We raden u eerder aan om in een GVV te beleggen.

 

Portefeuille

De portefeuille van het vastgoedfonds Quares Student Housing (QSH) bestaat nu uit 4 studentenhuizen (3 in Brussel en 1 in Luik), samen goed voor 255 kamers. Daarnaast lopen er meerdere investeringsdossiers voor samen meer dan 400 kamers waarvan er 2 in de laatste onderhandelingsfase zijn (1 renovatieproject in Brussel met 145 kamers en 1 bestaand gebouw in Luik met 18 studio’s). QSH wil de portefeuille de volgende jaren verder uitbouwen. Het kijkt naar projecten in Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Luik en Namen.

 

Hoeveel?

Om deze investeringen mogelijk te maken, wil QSH 5 miljoen euro ophalen. Maar terwijl u bij de vorige kapitaalronde begin 2015 al met een inleg van 11 000 EUR kon instappen, dient u nu minimaal in te tekenen op 3 aandelen van 12 000 EUR, wat het minimum te beleggen bedrag op 36 000 EUR (+ kosten) brengt.

 

De inschrijvingsperiode loopt tot en met 15 december, maar kan vervroegd afgesloten worden. Bovenop de uitgifteprijs van 12 000 EUR komen ook nog eens maximaal 3 % distributiekosten (lager bij grotere bedragen). De aandelen zijn op naam maar overdraagbaar. Ze zijn niet beursgenoteerd en dus moeilijk(er) verhandelbaar.

 

Rendement

QSH heeft niet de bedoeling om dividenden uit te keren. Er is dus maar één terugbetaling, namelijk bij de verkoop van het vastgoed, dat gepland is in 2020 (de looptijd kan verlengd of ingekort worden na goedkeuring van de aandeelhouders).

 

Het beleggingsfonds mikt op een jaarlijks nettorendement van ±4,7 %, wat ons marktconform lijkt. Concreet voorziet het dus dat voor 1 aandeel van 12 360 EUR (verhoogd met 3 % distributiekosten) in 2020 ongeveer 15 540 EUR netto aan de beleggers zal worden uitgekeerd. Daarbij wordt uitgegaan van een aantal, volgens ons vrij realistische veronderstellingen. Maar de verwachte opbrengst is niet gewaarborgd en kan dus hoger maar ook lager liggen.

 

Deel dit artikel