Analyse
Banimmo: goed voor vastgoed? 3 jaar geleden - donderdag 11 december 2014

Is vastgoedontwikkelaar Banimmo even interessant als Atenor?

Nee. In tegenstelling tot sectorspeler Atenor en omwille van de mindere vooruitzichten, het lagere dividendrendement en het hogere risico lopen we niet echt warm voor dit aandeel.
Niet kopen. 
Om in de vastgoedsector te beleggen, raden we u
Atenor of de vastgoedvennootschappen Cofinimmo en Qrf aan.

 

Mager trackrecord

Sinds zijn beursintroductie in 2007 heeft Banimmo nog geen potten gebroken. Zo daalde de koers nagenoeg constant en ging het dividend in dalende lijn. Over het boekjaar 2013 betaalde het zelfs geen dividend. Ook is het erg twijfelachtig of er over 2014 een uitkering komt. Banimmo zit immers nogal krap bij kas om zijn nieuwe projecten te financieren.

 

Zo was City Mall Invest, een project voor winkelcentra in diverse Waalse steden, een flop. De waarde ervan werd op nul gezet (waardevermindering van 18,5 miljoen euro). Bovendien moest de groep een provisie aanleggen voor een lening van 1,7 miljoen euro aan City Mall Invest, die wellicht nooit zal worden terugbetaald.

 

Dat duwde de halfjaarcijfers in het rood. Net als in 2013 stevent Banimmo in 2014 ongetwijfeld af op een verlies. Om het project recht te trekken, kocht het begin november zijn partner in City Mall uit. Om de gaten in zijn balans te vullen verkocht het de jongste maanden zowel zijn 9,5 %-belang in Montea als een Franse winkelgalerij in Suresnes. En om aanvullende financiële middelen te vinden, plant Banimmo nu ook een obligatielening.

 

Onvoorspelbare resultaten

Door de verkoop van het Montea-belang verhoogt ook het risicoprofiel van Banimmo. De recurrente inkomstenstroom uit de Montea-dividenden valt hierdoor immers weg en de groep moet voortaan dus volledig teren op de meer dan ooit volatiele en onvoorspelbare inkomsten uit haar lopende vastgoedprojecten (verkoop gebouwen + huurgelden). Het aandeel noteert wel ±30 % onder zijn intrinsieke waarde (10,52 EUR op 30/6/2014), maar dat is op zich geen voldoende reden om te kopen.

 

Koers op het moment van de analyse: 7,21 EUR

 

Banimmo is vooral gespecialiseerd in het kopen, renoveren, opwaarderen en opnieuw commercialiseren van bestaande gebouwen om die daarna opnieuw te verkopen. De groep legt zich vooral toe op kantoren, commerciële panden en shoppingcentra, hotels en conferentieruimten en opereert in België, Frankrijk en Luxemburg.

 

 

Deel dit artikel