Analyse
Vastgoedcertificaten stilaan uitstervend ras... 3 jaar geleden - donderdag 13 november 2014

Tot voor enkele decennia waren vastgoedcertificaten de enige instrumenten om op een eenvoudige manier en voor een beperkt bedrag in "papieren" vastgoed te beleggen. Sinds de komst van de vastgoedbevaks verloren ze echter veel van hun pluimen.

Stilaan vervangen door vastgoedbevaks

Het is al 10 jaar geleden dat er nog eens vastgoedcertificaten werden uitgegeven die een beursnotering kregen. In 2011 werd nog een poging ondernomen om het Luikse winkelcentrum Médiacité als certificaat naar de beurs te brengen, maar die operatie werd bij gebrek aan beleggersinteresse afgeblazen. En begin dit jaar was er sprake van dat het Vlaams Administratief Centrum in Gent als certificaat naar de beurs zou komen, maar ook die plannen werden inmiddels opgeborgen.

 

Vastgoedbevaks, die binnenkort als openbare gereglementeerde vastgoedvennootschappen (gvv's) door het leven zullen gaan, zijn modernere en flexibelere producten en dus veel beleggersvriendelijker. Ze kunnen in principe eindeloos blijven bestaan en voortdurend gebouwen (bij)kopen en verkopen, terwijl certificaten een beperkte levensduur hebben. De statuten van de certificaten bepalen dat het gebouw door de beheerders vrij verkocht mag worden binnen een vastgelegde periode, veelal tussen het 15de en 25ste jaar na de uitgifte van het certificaat. Als de certificaathouders daarmee akkoord gaan op een buitengewone algemene vergadering, dan kan het gebouw echter ook eerder verkocht worden, of kan de verkoop worden uitgesteld.

 

De voorbije jaren zijn er al heel wat vastgoedcertificaten na vereffening of liquidatie van het Brusselse koersbord verdwenen. En ook de meeste overblijvers – vandaag noteren er nog 19, terwijl dat in de hoogdagen meer dan het dubbele was – hebben inmiddels een respectabele leeftijd bereikt en zijn dus aanbeland in de normale verkoopperiode van het gebouw. Sommige zijn al in vereffening, andere zullen weldra in vereffening gaan.

 

Certificatens in vereffening

We raden aan om de zeven onderstaande certificaten te verkopen wanneer de koers in de buurt ligt van het geraamde netto liquidatiesaldo (of zelfs overschrijdt). Door de vaak erg beperkte verhandelbaarheid zal dit in de praktijk niet altijd mogelijk zijn. Als het niet lukt (werk steeds met een verkooplimiet!), als de verkoopkosten te hoog oplopen, of als de laatste liquidatiebetaling niet ver meer af is, dan kunt u ervoor opteren om de certificaten bij te houden.
Een geval apart: Marcel Thirylaan
Het laatste nieuws omtrent Machelen Kuurne

 

VASTGOEDCERTIFICATEN IN VEREFFENING
Certificaat
Totaal bedrag
Laatste betaling
Louvain-la-Neuve
49 EUR
In 2015
Machelen
4,5 EUR
Vóór eind 2014
Machelen, Kuurne
119 EUR
Vóór eind 2014
Marcel Thirylaan
20-25 EUR
Redelijke termijn
Oudergem
11 EUR
Tegen eind 2016
Westland Shopping
11 EUR
Vóór eind 2014
Westland 2004
4 EUR
Vóór eind 2014

   

Certificaten op zoek naar een koper

Basilix

Kortrijk Ring Shopping

 

Andere certificaten

Antares

Beaulieu

Diegem-Kennedy

Distri-Land

Genk Logistics

Lux-Airport

Sint-Goedele

Woluwe Shopping

Woluwe Uitbreiding

Zénobe Gramme

 

Deel dit artikel