Analyse
Spaans vastgoed: prijsdaling duurt voort 4 jaar geleden - donderdag 24 april 2014

Een paar weken geleden antwoordden we negatief op de vraag of de aankoop van een appartement in Spanje niet per definitie een interessante belegging is gezien de instorting van de Spaanse vastgoedprijzen sinds de crisis.

Recent gepubliceerde statistieken bekrachtigen nu ons negatief advies.
VERMIJD EEN DERGELIJKE BELEGGING.

 

Volgens Eurostat is de daling van de vastgoedprijzen in Spanje (-6,3%) een van de grootste van alle eurolanden. Met een prijsdaling van 1,4% voor residentieel vastgoed blijft trouwens ook de markt in de hele eurozone neerwaarts gericht, maar in Spanje is de terugval dus het grootst. Zo bedroeg de daling in het eerste kwartaal van 2013 nog 12,8% op jaarbasis!

 

Andere cijfers die in Spanje zelf werden gepubliceerd, wijzen op een identieke daling over het eerste kwartaal van 2014 (-6,3% op jaarbasis) en vooral ook op nagenoeg een halvering ten opzichte van de piekniveaus in 2007.

 

Op basis van de recentste gegevens lijkt het einde van de baissetrend trouwens (nog) niet aan de orde. In februari is het aantal woningaankopen en -verkopen in Spanje gedaald met 28% op jaarbasis en met 13% t.o.v. januari. Vooral voor nieuwbouwwoningen is de daling enorm sterk: maar liefst -37% op jaarbasis. Deze cijfers illustreren ook het grote wantrouwen van de Spanjaarden t.a.v. de vastgoedmarkt.

 

Deel dit artikel