Analyse
Als het op de vastgoedmarkt goed gaat, gaat het overal goed 4 jaar geleden - woensdag 6 november 2013

"Als het op de vastgoedmarkt goed gaat, gaat het overal goed", zegt men vaak. Het cliché lijkt alvast steek te houden in de VS en het VK.
Vraag is: moet men in vastgoed beleggen terwijl sommigen voor een nieuwe zeepbel vrezen?

Een woning kopen om ze te verhuren, blijft een goede optie, zeker als u leent en van fiscale voordelen geniet. Tracht de mogelijke huurprijs in te schatten om te oordelen wat een aanvaardbare aankoopprijs is. Wantrouw rendementsbeloften van 5% of meer. Hou rekening met belastingen, kosten, werkzaamheden,... Wat de meerwaarde betreft, kunt u hopen op een stijging van 2,5% per jaar.

 

Vastgoed mag niet de enige pijler van uw portefeuille zijn. Zoals de waarde van elke belegging, kan ook die van vastgoed fluctueren. Beleg dus een flink deel van uw spaargeld in "klassieke" financiële activa (aandelen, obligaties, fondsen,...). Zoekt u hulp, surf dan naar onze rubriek Stel uw portefeuille samen. 

Wilt u onrechtstreeks een vleugje vastgoed aan uw portefeuille toevoegen, kies dan voor verzekeraars als Axa (Axa Real Estate is grootste beheerder van vastgoedactiva in Europa), Aegon en Zurich Insurance (beiden actief op de vastgoedmarkt met een beperkt deel van hun portefeuille).

 

Van cruciaal belang voor het herstel

In de VS en in het VK is een gezonde vastgoedmarkt van cruciaal belang voor het herstel. In beide landen zijn de lonen de voorbije jaren maar weinig gestegen, maar als de woningprijzen stijgen, kunnen de gezinnen wel meer lenen om te consumeren (waarde woning als onderpand voor kredieten). Keerzijde van dit systeem is dat de instorting van de vastgoedprijzen sinds 2007 zwaar heeft gewogen op zowel de consumptie als op de banken.

 

Centrale banken hebben er dus alles aan gedaan om de hypothecaire kredietmarkt te reanimeren en gezinnen ertoe aan te zetten opnieuw te gaan consumeren. Ze lijken ook geslaagd te zijn in dat opzet, want in de 20 grootste Amerikaanse steden zijn de woningprijzen met 23% gestegen sinds maart 2012, en ook in het VK bereiken ze nieuwe recordhoogtes.

 

Nieuwe zeepbel?

Sommigen vrezen echter al voor nieuwe vastgoed-zeepbellen, zoals de Bundesbank, die de woningprijzen in sommige Duitse steden met meer dan 20% zag stijgen sinds 2010. Door de lage obligatierente zien (buitenlandse) beleggers in Duits vastgoed kansen om hun rendement op te krikken. Die sterke vraag duwt de prijzen nog hoger, wat kredietexcessen zou kunnen veroorzaken met alle gevaren voor de financiële sector als gevolg. De Bundesbank zou dan ook graag hebben dat de ECB haar leidend rentetarief verhoogt, maar deze lage rentestand is essentieel voor het herstel van de eurozone na de crisis.

 

In België

In ons land duwden de crisis en de forse beurscorrectie de gezinnen nog meer richting vastgoed als belegging. De vastgoedprijzen bleven daardoor stabiel bij ons en het aantal wanbetalers is niet spectaculair gestegen.
De Belgische vastgoedprijzen zijn de voorbije 15 jaar ruim verdubbeld. Maar volgens de Nationale Bank is onze markt met zowat 15% overgewaardeerd en volgens de OESO zelfs met 63%!
Toch zijn de prijzen in de eerste helft van dit jaar nog met 2% gestegen. Uiteraard zouden de prijzen kunnen zakken als de rente plots fors stijgt (onwaarschijnlijk op korte termijn) of indien de gewesten de fiscale voordelen zouden terugschroeven (hierover is echter niets zeker). Rekening houdend met die twee gevaren en met de blijvende dynamiek van de markt verwachten experts veeleer een stabilisatie van de prijzen.

 

Deel dit artikel