Analyse
Residentiƫle bevaks: 60 % wordt 80 % 5 jaar geleden - woensdag 13 maart 2013

Dat er een roerende voorheffing van 15 % op dividenden van residentiële vastgoedbevaks moet worden betaald in plaats van 60 % voorheen, is geweten. Maar dat het patrimonium voor minstens 80 % uit residentieel vastgoed moet bestaan om van dit tarief te genieten, is dat minder.

De vastgoedbevaks Home Invest Belgium en Aedifica kunt u steeds behouden.

 

Extra voorwaarde

In de programmawet, de wet die samen met de begroting wordt ingediend, van eind 2012 stond te lezen dat de roerende voorheffing op dividenden op vastgoedbevaks gespecialiseerd in residentieel vastgoed (Home Invest Belgium, Aedifica en Serviceflats Invest) 15 % zou gaan bedragen. Hiermee verdween de vrijstelling waarvan deze bevaks genoten. Desondanks is dit nog steeds een gunstregime want de voorheffing op dividenden van andere bevaks, fondsen, aandelen en obligaties bedragen immers 25 %. Het feit dat residentiële vastgoedbevaks een fiscaal gunstige behandeling krijgen, was een compensatie voor het concurrentieel nadeel dat ze hebben tegenover andere vastgoedbevaks omdat ze de onroerende voorheffing die ze betalen niet kunnen recupereren bij huurders.

 

Aan dit gunsttarief is wel een nieuwe voorwaarde verbonden. Het patrimonium moet effectief uit 80 % residentieel vastgoed bestaan. Dit is vastgoed dat voor bewoning dient zoals eengezinswoningen, flatgebouwen én rusthuizen. Om voorheen van de vrijstelling van roerende voorheffing te genieten was 60 % vereist. De speelruimte van deze bevaks is wel ruimer geworden. Die 80 % moet uit residentieel vastgoed bestaan dAT zich in de Europese Economische Ruimte (27 landen van Europese Unie + IJsland + Noorwegen + Liechtenstein) bevindt. Voorheen moest 60 % van de portfolio uit Belgisch residentieel vastgoed bestaan.

 

Actie ondernomen

Home Invest Belgium, Aedifica en Serviceflats Invest hebben wel een overgangsperiode van 2 jaar gekregen om zich met deze regel in orde te stellen. Voldoen deze bevaks niet aan deze 80 %-voorwaarde dan zal de roerende voorheffing worden opgetrokken tot het normale tarief van 25 %. Voor het ogenblik voldoet Home Invest Belgium niet aan de vereiste omdat het percentage op 31 december 2012 slechts 76,8 % bedroeg maar de bevak heeft al aangegeven dat ze alles in het werk zal stellen om die drempel te halen. Bij Aedifica bestond het patrimonium op dezelfde dag voor 79 % uit residentieel vastgoed. Eenmaal enkele lopende projecten zijn afgewerkt zal Aedifica spoedig de 80 % overschrijden. Hoewel ze nog over iets minder dan 2 jaar beschikken, ziet het ernaar uit dat beide groepen snel de vereiste drempel zullen overschrijden. Serviceflats Invest, dat enkel in zorgwoningen investeert, zit al ruimschoots boven die 80 %.

Deel dit artikel