Analyse
Kortrijk Shopping: somber plaatje met enkele lichtpuntjes 7 jaar geleden - dinsdag 12 juli 2011

Dit certificaat is zeker geen risicoloze belegging. Eerder iets voor speculanten die gokken op een inhaalbeweging. Behoudens verrassingen is die echter niet voor morgen.

Speculatief houden.

 

Lag de eind maart uitbetaalde coupon nog een half procentje hoger dan de vorige, dan moet er op grond van het eind april gepubliceerde jaarrapport en van de informatievergadering van 4 mei rekening gehouden worden met een fikse verlaging van de coupon in maart 2012. Na de vette jaren (2005-10) stapelen de problemen zich op. Eerst was er de opening van het winkelcentrum K in Kortrijk in maart 2010, vervolgens sloot de aanpalende Carrefour (die geen deel uitmaakte van het certificaat, maar toebehoorde aan Redevco Retail) de deuren en ten slotte was er het vertrek in januari 2011 van de Colruyt, deze keer wel degelijk een onderdeel van het certificaat. Op 30 april was de leegstand opgelopen tot 15 % en dat cijfer zou tegen eind 2011 tot 17 % stijgen. Volgens ons krijgt het winkelcentrum zowat 20 tot 30 % minder bezoekers over de vloer dan in 2009 en de courante inkomsten voor dit jaar worden op ongeveer 5 miljoen euro geschat, tegen ca. 5,9 miljoen in 2010. De uitbreidingsplannen zijn naar “later” verschoven.

 

Een erg somber plaatje, waar we toch enkele lichtpuntjes ontwaren. Zo kan het vastgoedcertificaat bogen op een gezonde financiële situatie dankzij de ruime voorzieningen die de beheerders hebben aangelegd o.m met het oog op het vervroegde vertrek van Colruyt en met de expansieplannen. Voorts heeft Redevco Retail bij Carrefour bedongen dat het vóór de normale einddatum van het huurcontract (maar die kennen we niet) kan beschikken over de vrijgekomen oppervlakten. Zo kan Redevco ze sneller herinrichten en opnieuw verhuren. Voor een deel ervan werd al een contract getekend met Delhaize en voor de rest zijn de onderhandelingen al ver gevorderd. Hoewel dit in wezen losstaat van het certificaat, zal de aanwezigheid van een of meer publiekstrekkers in het aanpalende pand, ongetwijfeld voor meer bezoekers in het winkelcentrum zorgen.
Eind mei vernamen we eveneens dat Axa Belgium zijn resterende participatie (ongeveer 20 % van de deelbewijzen) van de hand heeft gedaan. Aan wie en tegen welke prijs de aandelen verkocht werden, is niet bekend.

 

Ondanks alle negatieve berichten is de koers, die na de informatievergadering een optater kreeg, weer aan de beterhand. De zware problemen waarmee het certificaat nu worstelt, zullen volgens ons pas over enkele jaren opgelost raken.

 

Koers op het moment van de analyse: 451 EUR

 

Deel dit artikel