Analyse
Westland Shopping 1980 : bod en tegenbod 7 jaar geleden - maandag 22 november 2010

Wacht tot op het laatste moment.

Eind dit jaar lopen de certificaten Westland Shopping 1980 na 30 jaar af.

 

Tenzij de certificaathouders op een buitengewone algemene vergadering in december beslissen om de looptijd te verlengen tot 2036, betekent dit dat de erfpachtrechten op het winkelcentrum binnen drie jaar moeten worden verkocht en het certificaat vereffend. Hierop inspelend bracht vastgoedgroep Atenor op 3 november een onziens te karig bod van 825 EUR uit op de certificaten Westland Shopping 1980. Een daarop door de beheerders aangesteld college van drie gerenommeerde vastgoedexperts (Jones Lang Lasalle, DTZ en Cushman & Wakefield) raamde de liquidatiewaarde van het certificaat op 1 095 EUR bruto of 849 EUR netto, bedragen in lijn met onze eigen schattingen.

 

Zoals we verwachtten, heeft er zich op 15 november een kaper op de kust aangediend met een tegenbod. AG Real Estate Group Asset Management, een onderneming uit dezelfde Ageas (ex-Fortis) stal als de uitgever van het certificaat, wil de certificaathouders nu 867 EUR per certificaat Westland Shopping 1980 betalen (coupons nr. 64 en volgende aangehecht), wat 5,1 % hoger is dan het bod van Atenor. Deze 867 EUR lijkt ons wel een faire prijs. We raden u aan om op dit bod in te gaan. Wanneer het bod geopend wordt, staat nog niet vast, maar weet dat de goedkeuring van de prospectus door de CBFA ongeveer drie weken in beslag kan nemen. We raden u wel aan om tot op het laatste moment te wachten om uw certificaten aan te bieden. Mocht er tijdens de biedperiode een nieuw bod komen dat minder dan 5 % hoger ligt dan de laatste biedprijs, dan hebt u, zolang u niet bent ingegaan op het bod van 867 EUR, de mogelijkheid om voor het nieuwe bod te kiezen.

 

Voor wie al is ingegaan op het bod van Atenor tegen 825 EUR, is er geen enkel probleem. Volgens de Belgische overnamewetgeving hebt u als er een tegenbod uitgebracht wordt dat 5 % of meer boven het eerste bod ligt – en dat is het geval met het bod van AG – steeds het recht om uw beslissing te herroepen en alsnog voor het hogere tegenbod te kiezen.

 

Tot slot nog even dit: het tegenbod van AG zal slechts definitief doorgaan als AG minstens 34 % van de certificaten in handen krijgt en als op de buitengewone algemene vergadering van certificaathouders in december niet beslist wordt om de looptijd van het vastgoedcertificaat te verlengen. AG kan echter wel beslissen om het bod toch te laten doorgaan wanneer niet aan (een van) deze voorwaarden wordt voldaan.

 

Wacht tot op het laatste moment (de biedperiode is voorlopig echter nog onbekend) om op het hogere tegenbod (867 EUR) van AG in te gaan.

 

Koers op het moment van de analyse: 868,11 EUR

 

Deel dit artikel