Nieuws

Hoeveel beginkapitaal hebt u nodig om in obligaties te beleggen?

3 maanden geleden - donderdag 4 april 2019
Het antwoord verschilt naargelang u in individuele obligaties of in obligatiefondsen wilt beleggen.

Individuele obligaties

De meeste obligaties worden uitgegeven in coupures met een nominale waarde van 1000 euro of 1000 dollar. Om een portefeuille met individuele obligaties voldoende te spreiden, dient u minimaal te beschikken over 20 obligaties van verschillende emittenten. Zo bent u nooit voor meer dan 5% blootgesteld aan één en dezelfde emittent. Dat betekent evenwel ook dat uw beginkapitaal al snel minstens 20.000 euro bedraagt. 

Obligatiefondsen

Een obligatiefonds verzamelt kleine kapitalen van heel wat beleggers en spreidt het totaal over een honderdtal tot soms zelfs duizend verschillende obligaties. Al vanaf enkele euro’s kunt u een stukje (= deelbewijs) van zo’n fonds kopen en wordt u dus mede-eigenaar van een sterk gespreide obligatieportefeuille. De instapdrempel ligt hier veel lager. 

Startende beleggers raden we aan om te beleggen in obligatiefondsen

Zo bent u immers meteen zeker dat u voldoende gespreid in obligaties belegt. Ook beleggers met een beperkter beginkapitaal raden we aan om voor fondsen te kiezen. Belangrijk om te weten, is dat obligatiefondsen (in tegenstelling tot individuele obligaties) geen eindvervaldag hebben en ook niet beloven dat u uw oorspronkelijke inleg zult recupereren.
Stem uw obligatiebeleggingen af op een van onze drie typeportefeuilles.  
In functie van uw risicoprofiel (defensief, evenwichtig of dynamisch) ziet u meteen welke obligatiefondsen voor u geschikt zijn. 

Beleggers die al een goed gediversifieerde portefeuille hebben, kunnen die aanvullen met individuele obligaties 

Ook voor hen geldt dat ze hun blootstelling aan één emittent best beperken tot 5% van hun portefeuille. 

Deel dit artikel