Nieuws

Waar en hoe worden obligaties verhandeld?

3 maanden geleden - woensdag 27 maart 2019
In tegenstelling tot aandelen worden obligaties niet altijd via de beurs verhandeld. Meestal gebeurt dat buiten de beurs om via een zogenaamde OTC-markt...

Handelplaatsen

Na hun uitgifte worden obligaties door beleggers verhandeld op de secundaire markt. Dat kan een beurs zijn, maar evengoed de OTC-markt. Zo wordt de obligatie AbbVie USD 2,3% 14/05/2021 op de beurs van New York verhandeld, maar vinden de meeste transacties gewoon plaats op de parallelle OTC-markt. De reden is dat er op de beurzen doorgaans weinig handel plaatsvindt in obligaties en het daarom moeilijk is om tegen de juist prijs te kopen of verkopen. De OTC-markt is dan een beter alternatief.

Onderhandse markt

De ‘Over The Counter’ of OTC-markt, ruw vertaald de  ‘onderhandse’ markt, is een informele markt waar professionele partijen zoals banken en fondsen onderling handel drijven in allerlei effecten. Voor obligaties is deze markt veel groter dan de reguliere beurzen, waardoor de verhandelde volumes een heel stuk hoger liggen. Als u dus een obligatie wilt aan- of verkopen, kunt u aan uw bank de opdracht geven dat zij uw obligaties op de OTC-markt verhandelt (wat sowieso de meest gebruikelijke manier is). 

Voor- en nadelen 

Obligaties kunnen op de drukkere OTC-markt doorgaans tegen betere prijzen verhandeld worden dan op de beurs. Dat is omdat de aan- en verkoopprijzen er dichter bij elkaar liggen. 

Er is echter ook een nadeel aan de OTC-markt, met name het gebrek aan transparantie. Als particuliere belegger hebt u geen toegang tot de markt en is het zo goed als onmogelijk om na te gaan of u wel een goede koers krijgt. Zo zou uw bank obligatie X iets goedkoper kunnen aankopen op de OTC-markt en deze aan u iets duurder kunnen doorverkopen, wat betekent dat ze het verschil in eigen zak kan steken. In de praktijk moet u er dus op vertrouwen dat uw bank u de best mogelijke prijs aanbiedt. 

Bruikbare tip!

Wanneer uw bank voor u een obligatie op de OTC-markt verhandelt, zal ze u meestal eerst een indicatieve obligatieprijs meedelen. Gaat u daarmee akkoord, dan zal uw bank tegen die prijs uw obligatie aan- of verkopen. De indicatieve koers is de reële marktprijs, vermeerderd met een kleine buffer om eventuele prijsschommelingen op te vangen gedurende het doorgeven van de indicatieve prijs aan de klant en het wachten op zijn akkoord. Vraag bij het geven van uw akkoord aan uw bank of de nieuwe marktprijs het toelaat een iets scherpere prijs dan de indicatieve prijs te verkrijgen. Het is het proberen waard.

Deel dit artikel