Nieuws

Vormen obligaties een veilige belegging?

8 maanden geleden - donderdag 12 juli 2018
Nee. Al verbindt de emittent zich ertoe om uw inleg op de vervaldag terug te betalen, toch gaan obligaties gepaard met een aantal risico’s.

In de meeste gevallen recupereert de belegger op de vervaldag het bedrag dat hij oorspronkelijk in de obligatie belegde. Maar de terugbetaling van dit kapitaal hangt in werkelijkheid echter af van de financiële gezondheid van de emittent. Zo zal de belegger vrijwel zijn volledige inleg kwijtspelen indien de uitgever intussen overkop gaat. Dit was recentelijk het geval voor de obligatiehouders van het Duitse luchtvaartbedrijf Air Berlin dat failliet ging.

Kies dus voor emittenten die financieel gezien sterk genoeg staan. Ook geniet u pas kapitaalbescherming als de obligatie haar vervaldag bereikt. Verkoopt u uw obligatie ervoor, dan zou de koers wel eens lager kunnen liggen dan de oorspronkelijke waarde.

Denk er ook aan dat als u een obligatie koopt in een buitenlandse munt, bijvoorbeeld in Amerikaanse dollar, het bedrag dat u in euro zult recupereren afhankelijk zal zijn van de evolutie van de munt over de looptijd van de obligatie. Als de dollar bv. 10% lager gaat, dan zult u een verlies lijden van 10% in euro.

Deel dit artikel