Analyse
De vastgoedgroep VGP geeft een obligatie uit tegen 3,25% bruto op 7 jaar 1 jaar geleden - woensdag 21 juni 2017
Na aftrek van de roerende voorheffing zal er netto 2,12% overblijven. Is het de moeite waard om in te tekenen?

Ja, op voorwaarde dat u het risico dat hiermee gepaard gaat, aanvaardt. Besteed maximum 5% van uw portefeuille aan deze obligatie.

 

Aan de hand van de obligatie wil de groep een bestaande lening terugbetalen die in juli zal vervallen. De schuld zal hierdoor dus niet aanzwellen, wel zal de looptijd ervan worden verlend.. De uitgever, VGP, heeft geen rating. Niettemin is volgens ons de kans vrij klein dat de groep niet in staat zal zijn om de obligatie terug te betalen.

Rekening houdend met de eind mei afgeronde derde verkoop van een aantal parken aan de joint venture met Allianz en met de geplande kapitaalterugbetaling van 20 miljoen in augustus, komt de schuldgraad na de obligatie-uitgifte namelijk uit op een aanvaardbare 43,5% (de banken van VGP hebben de groep een maximum van 55% opgelegd). De gearing (= verhouding netto financiële schulden t.o.v. het eigen vermogen) bedraagt dan weer 1,09, wat hoog is maar op zich geen probleem vormt. VGP beschikt namelijk over flink wat activa zoals gebouwen, gronden en vastgoedprojecten.

Weet wel dat in geval van financiële moeilijkheden de schulden van de joint venture met Allianz, van de dochtervennootschappen van VGP en van de andere vennootschappen van de groep vóór de obligatiehouders van VGP worden terugbetaald. De geboden coupon compenseert dit hogere risico, maar toch manen we u aan tot voorzichtigheid: beperk het belang van deze obligatie in uw portefeuille tot 5 %.

 

KARAKTERISTIEKEN VAN DE OBLIGATIE

Emittent: VGP, een vastgoedgroep gespecialiseerd in de ontwikkeling en het beheer van logistiek en semi-industrieel vastgoed.
ISIN-code: BE0002287564
Munt: Euro
Brutocoupon: 3,25 %
Emissieprijs: 101 %
Betaaldatum: 06/07
Duur: 7 jaar
Vervaldag: 06/07/2024
Minimale coupure: 1 000 EUR
Nettorendement: 2,12 % (rekening houdend met de roerende voorheffing dat tegenwoordig 30% bedraagt)
Risico: hoog
Inschrijvingsperiode: van vrijdag 23 juni om 9u. tot vrijdag 30 juni 2017 om 17u.30
behoudens vervroegde afsluiting (ten vroegste op vrijdag 23 juni om 17u.30)
Beschikbaar bij onder meer: KBC, CBC, Bolero, Goldwasser Exchange

Deel dit artikel