Analyse
De Noorse kroon en de olieprijs zijn nauw met elkaar verweven 1 jaar geleden - vrijdag 24 februari 2017
Wat met uw Noorse kronen nu de olieprijs is opgeveerd?
De Noorse kroon en de olieprijs zijn nauw met elkaar verweven

De Noorse kroon en de olieprijs zijn nauw met elkaar verweven

Beide hebben een beperkt potentieel.
Hou uw obligaties in Noorse kroon aan, maar koop niet meer.
Raadpleeg onze portefeuilles voor meer informatie over uw beleggingen in obligaties.

 

Fikse daling Noorse kroon

Noorwegen is de 13e grootste olieproducent en de 6e grootste gasproducent ter wereld. De Noorse economie is voor zo’n 20% afhankelijk van de evolutie van de brandstofprijzen. De fors dalende prijzen midden 2014 resulteerden tot op vandaag in lagere overheidsinkomsten. Bovendien moeten buitenlandse oliegebruikers door de lage olieprijs minder NOK aankopen om dezelfde hoeveelheid olie te kunnen afnemen.

Gevolg: de vraag naar de NOK nam af en de munt kreeg een ferme dreun te verwerken!
Dit bevestigt dat de evolutie van de kroon sterk verweven is met de olieprijs.

 

Stevige economie

Noorwegen beschikt over blakende overheidsfinanciën. Met een geringe overheidsschuld, een begrotingsoverschot en een lage werkloosheid kan het land op goede fundamenten steunen. Noorwegen beschikt daarnaast over een oliestaatsfonds van 826 miljard euro (226% van het Noorse bruto binnenlandse product in 2015) waar het sinds 1990 zijn olieinkomsten in oppot. De overheid kan indien nodig kapitaal aan het fonds onttrekken.

 

Noorse munt: beperkt potentieel

Een hogere olieprijs zal de Noorse kroon ondersteunen. We zien een forse klim van het zwarte goud echter niet meer gebeuren, o.a. door de sterk stijgende schaalolieproductie. Het potentieel is dan ook beperkt. Hebt u echter obligaties in NOK, dan mag u die aanhouden tot hun eindvervaldag. De reden is dat de munt lichtjes ondergewaardeerd is en het statuut heeft van een vluchtmunt. We zien de munt niet zakken in euro.

Nieuwe obligaties in NOK kopen, doen we voorlopig niet. Wij zijn geen koper omdat de rendementen te laag liggen. Een obligatie van de Europese Investeringsbank (EIB) met vervaldag 2022 en een coupon van 1,5% biedt een nettorendement van 0,80%. Veel te laag! Er bestaan interessantere beleggingen op onze markt.

Deel dit artikel