Analyse
Trump drijft Amerikaanse staatsrente hoger 1 jaar geleden - dinsdag 15 november 2016

Als de VS meer leent, wat in de toekomst wellicht het geval zal zijn, dan zal de rente op de obligatiemarkten onvermijdelijk hoger gaan.

Globaal gezien vermijden we de obligatiemarkten. Verder blijven we beleggen op de Amerikaanse markten en in groeilanden zoals China, India en Zuid-Afrika. Voor meer info raadpleeg onze portefeuilles.

 

Al stonden de media en de politieke wereld versteld van Trumps overwinning, toch konden de markten in de industrielanden gauw herstellen. De Amerikaanse markten zetten afgelopen week de beste prestatie neer. Maar uiteraard zijn niet alle zorgen van de baan. Wat bijvoorbeeld met het NAFTA-vrijhandelsakkoord of het TTP-akkoord? En toch konden zelfs de beurzen van de landen die zich volop inzetten opdat deze akkoorden tot stand zouden komen, zich in een mum van tijd herpakken. Zo knoopte de Canadese beurs opnieuw aan met haar niveau van een maand geleden en bereikte de Nikkei zijn hoogste punt sinds februari.

 

Globaal gezien stelde de kersverse president zich immers pragmatischer op dan tijdens zijn campagne en veroorzaakte hij sinds zijn verkiezing minder ophef. Ook boogden de markten zich over zijn economisch programma, dat voor de VS vrij geruststellend is: zo zullen de voorziene belastingverlagingen en het aangekondigd investeringsplan de economie wellicht flink boosten. Goed nieuws want gezien de VS de locomotief van de wereldeconomie vormt, zal die positieve tendens zich in de rest van de wereld verderzetten.

 

De grote verliezers van de machtsovername van Trump zijn Mexico en de groeilanden. Want als de VS meer leent, wat in de toekomst wellicht het geval zal zijn, dan gaat de rente op de obligatiemarkten onvermijdelijk hoger. Dit is trouwens nu al het geval: de rente op 10 jaar klom tot 2,2 % ten opzichte van 1,8 % een week geleden. En gezien beleggers rekenen op een risicopremie om in de groeilanden te beleggen, is de rente in die landen eveneens geklommen. Slechts nieuws daar de groeilanden fors afhankelijk zijn van buitenlandse financiering, waarvoor ze dus meer zullen moeten betalen.

 

Moet u deze markten bijgevolg de rug toekeren? Niet noodzakelijk. Bepaalde groeilanden zullen immers kunnen meegenieten van de bloei van de Amerikaanse economie. Zo zullen de investeringen in de infrastructuur de vraag naar grondstoffen opdrijven. Maar uiteraard blijft het programma van de nieuwe president momenteel slechts een programma, waarvan de uitvoering nog heel wat vragen doet rijzen.

Deel dit artikel